SG.hu

10 milliárdba kerül a Magyar Telekomnak a közműadó

A mai napon a magyar Országgyűlés törvényt fogadott el a közművezetékek adójának 2013. januári, határozatlan időre történő bevezetéséről.

A törvény alapján a fogyasztók vízellátási, szennyvízellátási és belterületi csapadékvízelvezetési, földgáz-, hő-, és villamosenergia-ellátási, valamint hírközlési igényeinek kiszolgálását lehetővé tevő vezeték nyomvonala után 125 forintot kell méterenként fizetnie az adó alanyának. Hírközlési vezetékek esetén az adó nyomvonalhossztól függően sávosan került meghatározásra: az első 170 000 méter után az adó teljes mértékének 20%-a fizetendő; 170 000 és 250 000 méter közötti része után 40%-a; 250 000 és 300 000 méter közötti része után 80%-a; 300 000 métert meghaladó része után pedig az adó teljes mértéke fizetendő.

A cég előzetes becslései és a jelenlegi törvényszöveg alapján 2013-tól a Magyar Telekom által fizetendő közművezeték adó éves összege várhatóan 9 és 11 milliárd forint között lesz. Az adó működési költségek között kerül elszámolásra. Az Országgyűlés által elfogadott közművezetékek adójáról szóló törvény akkor válik érvényessé, ha a köztársasági elnök azt aláírja és kihirdetését elrendeli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #5
    milyen telefonadóra? Mit nem értesz? Azt írtam a különadók előtt is ez volt, mondjuk pl 2004-ben is ugyan ezt csinálták, amikor hejde jó volt itt befektetni. A kitalicskázást egyszerű adóelkerülés miatt csinálják. Beszedni a pénzt, nem fejleszteni, majd valami adóparadicsomban leadózni az 1%-ot, töredékét pedig itt leadózni hogy ne legyen annyira feltűnő. Így nyomják a telekom cégek(és nem csak azok), mindig is így nyomták, mert töketlen hatóságok vannak itt.
  • jeti00 #4
    hát persze :P elég csak a telefonadóra gondolni... amúgy meg én is menekíteném a pénzem, semmi sem indokolja, hogy bárki is befektessen nálunk
  • sanyicks #3
    mert kitalicskázzák a pénzt :D különadók előtt is ugyanolyan drága volt :)
  • gforce9 #2
    "10 milliárdba kerül a Magyar Telekomnak a közműadó"

    Mivel ezt úgyis ránkterhelik, mint minden mást, így valahogy nem igazán tudom sajnálni őket. Nem kéne mártírt csinálni belőlük.
  • jeti00 #1
    aztán csodálkozunk, hogy miért drága itthon minden...