SG.hu

142 forint a Magyar Telekom sárga csekke

Májustól 142 forintot kell fizetnie a Magyar Telekom ügyfeleinek, ha számláikat sárga csekken fizetik be, míg banki átutalással, csoportos beszedéssel ez a tranzakciós díj megúszható.

A csekkbefizetés 142 forintba kerül a Magyar Telekom ügyfeleinek. Az egyik legnagyobb nyugdíjas szervezet szerint a döntés igazságtalan, mert sok idősnek nincs is bankszámlája - írja a Hirado.hu. A társaság közleménye szerint a díjat elsősorban környezetvédelmi okokból vezetik be, azért, hogy az ügyfelek kevesebb papírt használjanak. És azért 142 forint, mert ennyibe kerül egy csekk postaköltsége. Bár arra nem válaszoltak, hogy a T-Pontokban személyesen kifizetett számlák után miért számolnak fel ugyanennyi pénzt, az ok az lehet, hogy ez is költséggel jár a társaság számára: fizetni kell az alkalmazott munkaidejét, a helyiségbérleti díjat, rezsit, stb. Összefoglalva: a csekkes és ügyfélszolgálati díjbefizetés az ügyfél számára látszólag ingyenes, a cégnek pénzébe kerül, míg a banki átutalásért a kuncsaft fizet. Igaz, léteznek olyan bankszámlák, ahol az utalások ingyenesek.

Simon Dezső, az MSZOSZ Nyugdíjas Szervezetének elnöke közölte: a szolgáltató a költségének egy részét át kívánja hárítani a nyugdíjasokra, méghozzá azokra a kisjövedelmű nyugdíjasokra, akik nem rendelkeznek bankszámlaszámmal. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál azt mondták: vizsgálni fogják a tranzakciós díj bevezetését. Az ilyen típusú díjtételek bevezetése, az általános szerződési feltételek módosítása lehet tisztességtelen, ennek megállapítására a bíróság jogosult - húzta alá Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője. 2008-ban két másik távközlési szolgáltató is hasonló csekkdíjat vezetett be. A hatóság akkor bírósághoz fordult, ám döntés azóta sincs.

A fogyasztók érdekeit jelentősen sértő tisztességtelen magatartás miatt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége bejelentéssel fordul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz "A szolgáltatásnak ára van, azt kell befizetni. A befizetés módját viszont nem lehet megsarcolni, pénzzel büntetni. Szövetségünk hangsúlyozza, hogy a szolgáltató által bevezetni kívánt gyakorlat tisztességtelennek számít, hiszen a fogyasztókat terhelő külön díjfizetési kötelezettséggel, mint ellenszolgáltatással szemben semmilyen valós szolgáltatást nem nyújt a Telekom. A nyugta, csekk kiállítása ugyanis a vállalkozás által nyújtott szolgáltatás elválaszthatatlan része, amelyért külön költséget nem lehet felszámítani." - írják közleményükben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janihunk #22
    Jaj de jó istenem hogy átmegyünk a UPC hez. Elmehet a T a Pi...ba a 11K-s 13/1-es netével.
  • clon #21
    Ezzel egyszerűen áthárítják a költséget a fogyasztóra. Eddig nekik kellett fizetni, most "zöld" szöveg mögé bújva lepattintják magukról. Az átutalás szintén pénzbe kerül, tehát most egyértelműen a fogyasztóé lett a költség (nem mintha eddig nem így lett volna, mert különböző címszó alatt bele volt kalkulálva eddig is a fizetendő összegbe).
  • gforce9 #20
    Úgy látom sikerült olyat kiolvasni a kommentekből amit senki sem írt: "Akinek 142 ft sok" megközelítőleg sem volt ilyen vélemény, hogy sok vagy nem sok. Nem is koszos 140 ft a felháborodás alapja. Hanem az indoklása, a megmagyarázása, ami egy nagy büdös kamu.
  • jeti00 #19
    omg Te hol élsz? kőkor? tranzakció azonosító rémlik esetleg? vagy félsz a bankoktól, mert pont a Te fizud nyúlják le, károsítanak meg.. kicsit legyetek már rugalmasabbak :) Lehet fizetni távszámlán, kényelmes, egyszerű szóval nekem tökéletes, szüleim meg nem fognak éhezni 2*142 ft miatt. Akinek 142 ft sok az mondja le a szolgáltatást és költse kajára ^^
  • Komolytalan #18
    Munkavállalóként nem kötelező bankszámlára kapnod a fizetésedet. Ezt a munkáltatók nem kommunikálják, mert nem az érdekük (macerás és költséges számukra), és hát ők az egyik fél a munkaszerződés aláírásakor, vagyis ha ezt a pontot nem fogadod el, max nem írják alá. Nekem kb 1 éve van magán bankszámlám - 1 éve fontos volt, hogy aláírja a munkáltató a szerződésemet, és ezért elfogadtam ezt a kellemetlenséget. Előtte kb 10 évig nem volt - KP-ban kaptam a fizetést. Megkapod a bérpapírt, borítékot, benne a pénz, megszámolod, és kész.
  • hungi #17
    Senki nem olvasta el akkor azt a levelet, amit kiküldtek? Benne van, hogy ez egy kétoldalú szerződésmódosítás, vagyis ha nem tetszik, felbonthatjátok. Bonthatnátok, ugyanis a poén az, hogy az is benne van, hogy aki készülék (mobilvásárlási) kedvezménnyel együtt kötötte, az nem bonthatja fel csak ez miatt :)
  • gforce9 #16
    A környezetbarát dumát majd, akkor elhiszem egy cégtől, ha nem a csekkeken, hanem a reklámprospektusain sprórolja meg. Mert minden második számlával érkezik valami reklámmargaság is. Az nem szennyez? A reklámanyagok legalább fele olvasatlanul megy a kukába. Ergó semmiféle megvalósított hasznuk sincs a csekkekkel ellentétben.
  • Piel #15
    Minden vállalatnál létezik működési költség. Ezt jól tudta akkor is mindenki, amikor a szolgáltatás árát a szolgáltató megállapította. Mert ugye ez akkor benne volt! Az ügyfél pedig választhat a befizetési módok között, amit a magyar jogrend megenged, mert ez a demokrácia. Miért is most jön rá a szolgáltató, hogy most pénzbe kerül neki a csekkes befizetés? Hát nem most jött rá! Ez a környezetbarát siránkozás csak egy jó marketing duma arról, hogy a számukra kivetett különadó egy részét kompenzálni tudják. Tulajdonképpen kétszer szed be egy díjat, csak a felügyeleti szervek "nem akarják ezt észrevenni". Ha akarnak kedvezményt adni a banki átutalással fizető ügyfeleknek, akkor megtehetik. Ha akarnak kedvezményt adni a csoportos átutalással fizető ügyfeleknek, akkor megtehetik. Mert annak nem többlet költsége van, hanem környezetbarát, hiszen erre hivatkoztak ugyebár! Tehát a bíróság is ha nem így döntene, akkor erősen gyanakodni kell a megkent igazságszolgáltatásra is!
  • gforce9 #14
    Munkavállalóként diákként tudtommal csak meg kell adni egy bankszámlaszámot, nem kell, hogy a tied legyen, de nem is erről szól ez az egész, hanem arról, hogy még 140 forintot le akarnak húzni a jónépről, hiszen a jelenlegi működésükben eleve benne van a csekkek nyomtatásának, postázásának költsége. Akkor lenne igazad, ha a telekom azt mondaná, hogy: csekken 142FT a befizetés májustól, de mivel ez a telekomnak költségcsökentő, így az előfizetési díjak mindenki számára csökkennek ezután. Ez így korrekt. De az, hogy fizess csak úgy 142 ft-ot, mert csak.... és ezt ők zsebreteszik és kalap... ez kissé röhejes indok.
  • vg #13
    Te nagyeszű snorbi! Ha esetleg (mindenki találkozott ilyennel) megvádolnak, hogy nem fizettél be egy számlát egy évvel ezelőtt, akkor hogyan fogod igazolni minden kétséget kizárólag azt a tényt, hogy te bizony befizetted? Kinyomtatod a számlakivonatodat? Gondolod elfogadják? Hát nem. Nekem kell a sárga csekk. Kell, hogy egy 20.000 forintos befizetésről legyen kézzel fogható, minden kétséget kizáró bizonyítékom. Ennyi.