Hunter

Egy párhuzamos világba szöknek a neutronok?

Fizikusok tükörrészecskék létezését feltételezik, megmagyarázandó a kísérleti megfigyelésekben mutatkozó rejtélyes neutron veszteséget. A tüköranyag létét már több tudományos összefüggés is felveti egy ideje, ideértve a sötét anyag utáni kutatásokat.

Zurab Berezhiani és Fabrizio Nesti, az olasz l'Aquila Egyetem elméleti fizikusai újraelemezték azokat a kísérleti adatokat, amiket a francia Laue-Langevin Intézet Anatolij Szerebrov professzor által vezetett csapata nyert ki rendkívül alacsony hőmérsékleteken elvégzett kutatásukból, melyben egy "neutron vesztésként" ismert jelenség következett be. A kísérletben a francia csoport rövid időszakokra elvesztette a szubatomi részecskék nyomát. Az adatok tanúsága szerint a nagyon lassú szabad neutronok veszteségi aránya a rájuk ható mágneses mező irányától és erejétől függ, egy olyan anomáliát teremtve, ami nem magyarázható az ismert fizikával.

Berezhiani szerint egy tükörrészecskékből álló, egyfajta párhuzamos világ megmagyarázná a neutronok "elvesztését", majd visszatérésér, mivel minden neutronnak meglehet a képessége, hogy átugorjon saját láthatatlan tükörpárjába és vissza, a két világ között oszcillálva. A magyarázat felettébb elrugaszkodott, azonban nem zárható ki, sőt egy ilyen átmenet bekövetkezésének a valószínűsége elméletileg érzékeny a mágneses mezők jelenlétére, ezáltal kísérletileg észlelhető. Ez a neutron-tükörneutron oszcilláció egy néhány másodperces időskálán kialakulhat, állítja a tanulmány, hozzátéve, hogy a neutronok ilyen gyors - jóval gyorsabb mint a tízperces neutron bomlásból adódó eltűnésének lehetősége, bár meglepő, nem zárható ki a jelenlegi kísérleti és asztrofizikai korlátokkal.

Alapvetően, ha a Földet egy megközelítőleg 0,1 Gauss fluxussűrűségű "tükör" mágneses mező venné körül, az képes lenne elősegíteni a neutronok oszcillációját a két világ között úgy, ahogy Szerebrov kutatócsoportja észlelte. Elméletileg a Föld felépíthet egy ilyen tükör mágneses mezőt foglyul ejtve a galaxisban lebegő tüköranyagot, amik a rejtélyes sötét anyagot is alkothatják.

Mindez egy rendkívül körmönfont magyarázat egy olyan problémára, ami akár egészen hétköznapi is lehet, azonban egy párhuzamos világokat, a tükörrészecskéket és a sötét anyagot összevonó hipotézist érdemes alaposabban megvizsgálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sysqo #52
    DE a nagy kérdés, hogy a neutronok hogyan kerülnek át a másik univerzumba? Szerintem Chuck Norris pörgősrúgással küldi át őket egyenként...
  • mizar1 #51
    ...és te még tovább rontottál a színvonalon a trágárságoddal.
    Sosem értettem mire jó a söpredék nyelvezetét használni.
  • TARTYOM #50
    Sliders
  • TokraFan #49
    "...a két világ között oszcillálva"

    Meg kell kérni Pista bát, hogy nézzen rá oszcilloszkóppal.
  • senki687 #48
    Nem kritizálni kell, hanem értelmes kommentekkel jobbá tenni.
  • TARTYOM #47
    Hosszú idő után visszatértem az SG-re, hogy hátha értelmes kommenteket fogok olvasni... Hát kibaszott nagyot tévedtem.
  • Katalizátor #46
    Beszólni beszóltál, de egy kicsit sem gondoltad át. Így meg már nem olyan durva. Sokan mondják ezt. Mintha bármilyen tudományos felfedezés azonnal környezet-szennyezne...

    ÚRISTEN MIT TETTÜNK!!!
  • johnfly #45
    Az eredeti cikk forrása alapján itt az eredeti forrás, ha valakit jobban érdekelne (és nem érne rá három ctrl+c, ctrl+v-re)

    eredeti forrás

    Itt azért jóval többet írnak a dologról.
  • willcox #44
    Gondolom, a legkevésbé sem zavar, hogy neutronokról volt szó, nem neutrínókról.
  • Magyar Betyár #43
    a neutrínó rendkívül közömbös az anyaggal szemben, azaz a kölcsönhatás (ütközési) hatáskeresztmetszete igen kicsi, s egy fényév vastag ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át. Eme tulajdonságuk jelentős mértékben megnehezíti, hogy kísérleti úton észlelni tudjuk őket, mert a kimutatás alapja valamely kölcsönhatás.