Alex

Kirándulóknak szánt DSLR-t készített a Pentax

A K-30 a kategóriában megszokott gyorsaság és képminőség mellett por és időjárásállóságával, illetve a tél viszontagságainak elviselésével tűnik ki a sorból.

A most bejelentett várhatóan 900 dolláros áron boltokba kerülő Pentax K-30 a K-r leváltására törekszik. Masszív borítással, a K-01 MILC-hez hasonló képminőséggel, és az egyébként is gyors K-5-nél fürgébb autofókusszal érkezik. A stabilabb fogás érdekében gumirozott markolatot kapott. A pentaprizmás gép keresője 100%-os lefedettséget nyújt, amit egyébként csak felsőkategóriás modellekben tapasztalhatunk.

Klikk ide!

Habár nem annyira strapabíró, mint a Nikon D4 vagy a Canon EOS-1D X váza, részegységeit kemény igénybevételre tervezték. Bátran vihetjük nagyobb túrákra, építkezésekre, azaz olyan helyekre, ahol egyébként egy kényes mechanikai eszközt féltenénk. A hideget -10 Celsius fokig bírja (társainál 0 fok a szokványos), a Pentax ilyenkor is garantálja akkumulátora működését. Belsejében a K-01 16 megapixeles APS-C CMOS szenzora van, mely az ezer dollár alatti fényképezőgépek között az egyik legjobb képminőséget biztosítja.

Sorozatfényképezésre 6 FPS sebességgel képes, a legrövidebb rekeszidő pedig 1/6000-ed másodperc. Három colos, 921 ezer pixeles LCD-je 60 FPS sebességgel jeleníti meg az élőképeket, és külön funkció gyorsítja fel a manuális fókuszálást. Szenzoreltolásos képstabilizátora van. Videóképességei is kiemelkedőek (1080-nál 24p/25p/30p, illetve 720-nál 50p/60p), így nem teljesen világos, hogy ezek után ki veszi majd meg a gyártó hasonló masináját, a K-5-öt. Az elemfanatikusoknak jó hír, hogy ugyan akkumulátora 480 exponálást tesz lehetővé CIPA szabvány szerint, de akinek ez nem elég, ezt akár egy opcionális tartó által 4 AA-akkumulátorral is kitolhatja.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Minden K-bajonettes optikával kompatibilis. A szokványos fekete mellett fehérben és kékben is kapható lesz, várhatóan júliustól. Egy 18-55mm-es optikával 900 dollárért ígérik. A hozzá árban legközelebb lévő, hasonló paraméterekkel bíró DSLR az Olypus E-5, azonban az kétszer ennyibe kerül. További versenytársai közül a Canon 60D már elég régi (2010 novemberi), nemsokára jön az új verziója, ami viszont jóval drágább lesz nála. A több mint egy éve bejelentett Nikon D5100 szintén megérett a frissítésre, ellenben a Sony A65 jelentős kihívója lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • orbano #3
    ez egy kirándulásra szánt dslr. a kutyát nem érdekli innentől, hogy 650g a tömege ;)
  • Throme #2
    Nem értem, hogy miért hasonlítják ezt a pentaxot a D4 és 1D csúcsgépekhez strapabíróság szempontjából (vagy akár bármilyen szempontból)? Nem egy kategória, ahogy a 60D és a D5100 sem....
    Most akkor belépő, vagy haladó a K-30?
    A kb 2 éves D5100 már ósdi és le kéne cserélni?
  • joghurt3 #1
    Ha már kirándulásra szánják, talán megemlíthetnénk, hogy 650 g a tömege, valamint hogy a méretei 130*97*71 mm.

    A linkelt Pentax közleménynél részletesebb adatlap: http://www.dpreview.com/products/pentax/slrs/pentax_k30

    És nem ígérik 900 dollárért, hanem annyiért már lehet (elő)rendelni is.