Kruza Richárd

Pentax K-7 bejelentés

A korábbi K20D-hez képest az új gépváz szinte minden porcikája tovább lett fejlesztve.

A Pentax bejelentette új középkategóriás DSLR gépvázát, a K20D utódját, a K-7-et. A K sorozat csúcsmodelljének fejlesztési koncepciója hasonlít a többi gyártóéhoz:a piacelemzések eredményeképpen a fejlesztett funkcióknak köszönhetően egyszerűen használható a gép, ezért kezelése a haladó amatőrök nek sem okoz majd gondot. A gyári kommunikáció szerint mindez úgy történik, hogy a képminőség semmilyen csorbát nem szenved - sőt, ezen a területen is van továbblépés.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gép váza saválló acél, külső burkolata magnézium-acél ötvözet. Ennek ellenére az időjárásálló gép kicsi és könnyű, és -10 Celsius fokig használható. A K-7 lelke egy új, 14,6 megapixeles CMOS érzékelő. Ennek felbontása megegyezik a korábbi típuséval, azonban mégis új konstrukcióról van szó. Az információk szerint a képzaj alacsony, és ISO 6400 mellett is hatékonyan lehet majd használni az új gépet. A kijelző minősége lényegesen javult: az immár 3 collos kijelző 920 ezer pixeles, és immár élőkép funkcióval is rendelkezik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A pentaprizma átalakításának köszönhetően javult az átnézeti kereső is: képfedése közel 100% lett. Az új, PRIME II nevezetű képfeldolgozó áramkörnek köszönhetően a sorozatfelvétel sebessége 5,2 képkocka/másodperc-re nőtt, valamint javult a képminőség. A gép belső tisztán tartását a "DR" (Dust Removal) porvédő mechanizmus és az érzékelő elé helyezett szűrő, illetve ennek mozgatása biztosítja.

Teljesen új, 77 szegmenses fénymérővel és 11 élességérzékelős széles mezőjű autofókusszal lett felvértezve a K-7. Javítottak az eddig is jól működő, belső, érzékelő-eltolásos stabilizátoron, melynek hatékonysága a hírek szerint 2,5 - 4 fényérték fokozatnak felel meg. Növekedett a sorozatfelvételi mód sebessége (5,2 képkocka/mp) és a legnagyobb zársebesség értéke (1/8000 mp) is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

HD videók készítésére is alkalmassá vált az új Pentax, méghozzá 1280 x 720 pixel felbontással, 30 fps sebességgel. Ennek fő negatívuma az, hogy hatalmas mennyiségű memóriát zabálnak fel a felvett anyagok. A gép továbbá rendelkezik mindenféle mai divatos automatikával is. A K-7 1200 dolláros vételáron hamarosan kapható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Beatmaster #10
  meg ezt a modelt már 20.án bejelentették, nem? :) kicsit megkésve érkezett a hír :)
 • Beatmaster #9
  jol is néznénk ki, ha csak átnézo lenne rajta, benne meg távméro :) nekem egyébként K100D-m van, és biztosan jó, ha javítottak a képstabilizátoron, mert az enyémen nemvalami hatékony... de nembaj, én igy szeretem az oreget :)
 • KillerBee #8
  OK, bár bravúr volt félreérteni, mert a mondata alanya az átnézeti kereső volt.
 • gosub #7
  Félreértettem Babajagát, azt hittem a pentaprizmát hiányolja.
 • KillerBee #6
  Átnézeti keresőnek általában a Newton-keresőt hívják, ami ennek a gépnek nincs. Neki tükörreflexes keresője van.

  Az angol nyelvű irodalom nem egyértelmű, mert bár létezik a reflex finder kifejezés, nem túl gyakori a használata és helyette is inkább a viewfinder szót használják. Digitális gépnél meg EVR (electronic viewfinder, pedig az is a lencsén át néz).

  De szerintem ezt te is tudod.
 • gosub #5
  Ennek a gépnek nincs pentaprizmája? Nem is lehet?? Csalás a szétfűrészelt kép?? Csalás az átnézeti keresője?
 • eke #4
  Bakke, szétflexeszték a gépet Nekem enyhén retrofeelingje van a kinnézetében...., de érdekes.
 • Loál János #3
  Nem utóda a K20D-nek.
 • babajaga #2
  " pentaprizma átalakításának köszönhetően javult az átnézeti kereső is"

  Főként akkor javult volna ha lenne. Mert nincs nem is lehet.
 • KillerBee #1
  "Javítottak az eddig is jól működő, belső, érzékelő-eltolásos stabilizátoron, melynek hatékonysága a hírek szerint 2,5 - 4 fényérték fokozatnak felel meg."

  A javítás rá is fért, a K20D-nél a hatékonyság max. 2 fényérték volt:

  http://pixinfo.com/cikkek/pentax_k20d.6