Berta Sándor

A vártnál jobban növekszik a táblagépek piaca

Az idei évben várhatóan 2,1 millió tábla PC-t adnak el Németországban, ami tavalyhoz képest 162 százalékos forgalomnövekedés. Mindez azt jelenti, hogy a táblagépek piaca a vártnál sokkal gyorsabban fejlődik.

"A tábla PC-k meghódítják a tömegpiacot és egyre szélesebb felhasználói csoportokat érnek el" - jelentette ki prof. Dieter Kempf, a BITKOM szakmai szervezet elnöke. Az idei karácsony slágertermékei egyértelműen a táblagépek lesznek. A német felhasználók 13 százaléka szeretne az idén egy ilyen készüléket vásárolni vagy ajándékozni. A kapható termékek átlagára 534 euró, mindez azt jelenti, hogy az árak a tavalyi évhez képest 8 százalékkal csökkentek. A tábla PC-kkel kapcsolatos forgalom Németországban az idén várhatóan eléri majd az 1,1 milliárd eurót, ami 141 százalékos növekedésnek felel meg a 2010-es adatokhoz képest. A trend a következő években is folytatódni fog. 2012-ben várhatóan 29 százalékkal nő majd az eladott készülékek száma és az előrejelzések alapján összesen 2,7 millió tábla PC-t fognak értékesíteni. A forgalom 19 százalékkal nő majd és eléri az 1,3 milliárd eurót.


Bal oldalon az eladott tábla PC-k (millió db), jobb oldalon a részarányuk a forgalomból

"A táblagépek sikere érezhető változásokat hoz a PC-piacon" - tette hozzá prof. Dieter Kempf. Mindössze két esztendő alatt nulláról 16 százalékra nőtt a tábla PC-k piaci részesedése. Mindez elsősorban a netbookokat érinti hátrányosan, amikből az idén várhatóan csupán 900 000 darabot adnak el. Ez 35 százalékos csökkenés 2010-hez képest. A netbookgyártók mellett a notebookgyártók is megérzik a táblagépek előretörését. Az idén eladott notebookok száma 15 százalékkal 3,8 millióra csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • paradan #5
    a logikad a nonszensz!
  • paradan #4
    A vartnal jobban? a béna u kreativ, unintuitiv elemzoket lepi csak ez meg..... Nem engem. Vagy steve jobsot. vagy mas ertelmes embereket -.-" a vartnal jobban..... behalok!
  • nextman #3
    Kik is mondtak, hogy a tabla PC teljesen felesleges es szuksegtelen, mint termek?
    Hogy nem jo semmire? :D
  • grobs #2
    Mindig van egy boom amikor piac viszonylag gyorsan feltöltődik. Ezután viszont már csak "normális" növekedés van. Mint a cikk is írja notebook 3.8m, netbook 0,9m, tablet 2,1m éves eladás. Egy újabb 162%-os növekedés azt jelentené, hogy a 6,8milliós piacból 5,5m a tablet. Ez nonszensz. A 29% is 2,7m jövőre.
  • Hoho #1
    163%-os növekedés után csak 29%-os? Nem pesszimista egy kicsit? Vagy csak ő sem mer nagyobbat mondani, mint ahogy megjelenésekor is azonnal halálra ítélték?