Berta Sándor

Az iCloudnak is keresztbe tenne a GEMA

A szerzői jogvédő szervezet álláspontja szerint az Apple vezetőinek kell szerezniük a szükséges licenceket ahhoz, hogy az iCloud szolgáltatás Németországban is hozzáférhető legyen.

A GEMA képviselői azt szeretnék, hogy az Apple vezetői a tárgyalóasztalhoz üljenek velük, azonban a konszern meg sem próbált kapcsolatba lépni a GEMA-val. pedig a szerzői jogvédők álláspontja egyértelmű: amíg az Apple nem szerzi meg a beleegyezésüket, addig nem indíthatja el Németországban az iCloud szolgáltatást. "Ezt a szolgáltatást eddig nem kínálta az Apple és a cég meg sem keresett bennünket azzal kapcsolatban, hogy szeretné Németországban is licencelni az iTunes in the Cloud ajánlatot. Mi sajnos nem mondhatunk semmit az Apple üzleti politikájáról és azokról az okokról, hogy a vállalat eddig miért nem kínálta Németországban is az iCloudot" - írta a GEMA. A szervezet egyik szóvivője mindehhez hozzátette: "az Apple eddig nem keresett meg minket az iCloud ügyében."


Az iCloud-támogatással kibővített iTunes 10.5-öt az Apple október 11-én mutatta be. Az új verzió már támogatja az iOS-t futtató eszközök WLAN-on keresztüli szinkronizációját is. Az iTunes az iCloudban tárolja el a zenéket és a televíziós műsorok felvételeit, majd ezeket minden iTunes-ügyfél számára hozzáférhetővé teszi. Mindez lehetővé teszi, hogy bármely iOS-készüléken vagy számítógépen megvásárolt zeneszám más Macintoshokon és iOS-eszközökön is automatikusan megjelenhessen.

Az Apple júniusban mutatta be az iCloudot, majd később úgy tűnt, gondba kerül a névválasztás miatt. Az RPS brit szerzői jogvédő társaság vezető gazdasági szakértője június végén úgy nyilatkozott, hogy az Amazon, a Google és az Apple közül - a számítási felhő technológiára épülő zenei szolgáltatások tekintetében - az utóbbi konszern lehet a befutó. A GEMA évek óta sikertelenül harcol a YouTube klipmegjelentetési gyakorlata ellen és legutóbb a konfliktust már a zeneipar képviselői is megelégelték. Úgy tűnik, a szervezet most az Apple ellen fordult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #8
    vagy azt csinaljak a nemetek, amit mi es nekik azert erre alkalmasabb bankjaik vannak: vasarolnak US/UK iTunes-bol...
  • llaszlo #7
    Itt nem programról hanem zenéről van szó. És nehogy már megmondják, hogy az adott zenét amit megvettem mikor, hol és min hallgathatom meg.
    Szar, szemét banda az összes ilyen jogvédő nyomorék.
  • nextman #6
    Sot, szerintem megtehetne azt is az apple siman, hogy azt mondja, jo, akkor ezentul csak olyan kiadok zeneit arusitja, amiknek semmi kozuk a GEMA-hoz.
    A tobbi nem lesz naluk elerheto. Miutan a GEMA nem tudna eladni az altala kinalt zeneket, a netes piacon lehuzhatnak a rolot.
    Szoval en nem hiszem, hogy az applenek kene a GEMA-val egyezkednie.
  • asgh #5
    Nagyjából az lesz, hogy Németországban nem lesz iCloud, amíg a németek el nem zavarják a GEMA-t. Az Apple előfizetői létszáma már elérte azt a kritikus szintet, hogy ők diktálnak a lemzkiadóknak és nem fordítva (lásd: másolásvédelem megszüntetése minden előzetes egyeztetés nélkül), így az Apple-nak nem kell mást csinálnia, mint csendben kivárni, hogy maguk a kiadók bírják jobb belátásra a GEMA-t. Ez a hercehurca ugyanis elsősorban az ő bevételeiket csökkenti, nem az Apple-ét.
  • Cat #4
    A törvénye(in)k szerint sajnos nem. Amit mondasz azzal analóg lenne, hogy megveszel egy játékot, és utána azzal jogod van xboxon, ps3mon, PC-n is játszani. Pedig ugye nem így van? Szoftverek terén ugyanígy nem teheted meg, hogy simán átviszed más platformra ugyanazt. Jelen esetben nem a szerzői jogvédők, hanem az állam a saras, neki kellene ezt szabályozni.

    Az előadók/gyártók eddig minden platformon eladott termék után külön - külön "kerestek", ezután nem fognak. Az állam is kevesebb bevételhez jut (adó, áfa, stb.).
  • Macc #3
    Hat ez szuper, ezzel is csak a felhasznalot szivatjak. Az Apple helyeben azt mondanam, hogy jo, akkor sorry nemet userek, nalatok nem lesz iCloud, es elmennek sz@rni...
  • jAMEsbAUd #2
    elírtátok a nevét... nem GEMA, hanem GENYÓ :D
  • passatgt #1
    Nem tudom felfogni, hogy ha én megvettem egy zenét, akkor nem hallgathatom meg sehol, jelen esetben feltöltöm az internetre, más nem fér hozzá, és onnan streamelem

    Nekik nem teljesen mindegy, milyen formában és hogyan hallgatom meg?