HENT hírlevél

Virágzik a filmkalózkodás Thaiföldön

Thaiföld további egy évig szerepelni fog az Egyesült Államok Priority Watch listáján. A helyi filmforgalmazók egyetértenek a döntéssel, mert szerintük a kormány nem lép fel kellő hatékonysággal a kalózokkal szemben. Ez becslések szerint évente 10 milliárd bát, azaz körülbelül 60 milliárd forint veszteséget okoz a cégeknek.

Thaiföld negyedik éve folyamatosan szerepel a listán, és félő, hogy gazdasági és kereskedelmi szankciók is sújthatják az országot, ha nem ér el látható eredményeket. A film kalózkodásból a becslések szerint 12 milliárd bát, azaz 70 milliárd forint nyeresége van a kalózoknak. A legális DVD piac ennek mindössze 10 százaléka. Egy iparági bennfentes szerint országszerte körülbelül 50 ezer illegális DVD árusító pont van, amelyeknek havi bevétele eléri a 20 ezer bátot, azaz 120 ezer forintot.

A kalóz DVD-k egy részét néhány erre szakosodott bűnbanda szerzi be az Egyesült Államokból és Oroszországból, illetve egyre nagyobb teret nyernek az internetes letöltések. A filmeket ezután alámondják vagy feliratozzák, hogy a helyi lakosság számára is érthetők legyenek az alkotások. A másolt filmek sokszor gyenge minőségűek, mert gyakran kamerával rögzítik őket a mozikban. A DVD-k gyakran a moziba kerülés után néhány nappal megtalálhatók az üzletek polcain. Ez a mozi pénztáraknál is komoly bevétel kiesést jelent, hiszen csökken a nézőszám. Emellett illegális kábel csatornák is működnek Thaiföldön, amelyek jogdíjak nélkül sugároznak mozifilmeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vato loco #1
    "A film kalózkodásból a becslések szerint 12 milliárd bát, azaz 70 milliárd forint nyeresége van a kalózoknak."

    A kiadónak is lehetne ha normális áron adná a filmeket. De nekik nem kell a kis pénz, tehát nincs is veszteségük.