Hunter

Továbbra sem egyértelmű a mobilhasználat és a rák kapcsolata

2B, az "embereknél esetlegesen rákkeltő" besorolást kapott a mobiltelefon. A 31 szakértő bevonásával Lyonban lezajlott egy hetes tanácskozás végeredményét kedden jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Központja (IARC).

A következtetést alátámasztó "korlátozott" bizonyítékok szerint a mobiltelefonhasználat 40 százalékkal emeli a rosszindulatú agydaganatok kialakulásának a kockázatát, de csak azon felhasználók körében, akik 10 éven át napi szinten legalább 30 perces időtartamú beszélgetéseket folytatnak. A mobilhasználat a rákos agydaganatok közül csak az akusztikus neurinoma kifejlődését segít elő. "Van némi bizonyítékunk az glióma és az akusztikus neurinoma kockázatának növekedésére, az azonban nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a mobiltelefonok használata rákot okoz az embereknél" - mondta Kurt Straif, az IARC munkatársa.

Az akusztikus neurinoma viszonylag ritka, 100.000 emberből egynél fordul elő, az összes agydaganat 6-10 százalékát jelenti világszerte. A gliómák jóval gyakoribbak, az Egyesült Államokban az agy rákos daganatinak 60 százalékát teszik ki. Mit tegyünk az új eredmények fényében? Streif szerint a szöveges üzenetek és a kihangosítók, vagy fülhallgatók "legalább egy nagyságrenddel csökkentik a kitettséget", az azonban a vásárlókon múlik, hogy milyen elővigyázatossági intézkedéseket hoznak. Emellett nem a munkacsoport, hanem a kormányok feladata, hogy ajánlásokat tegyen a mobil telefonok szabályozásáról.

A 2B besorolás olyan termékek mellé helyezte a mobiltelefont, mint a fürdőszobai hintőpor, számos rovar- és gyomirtó, illetve nyomtatási és száraztisztítási kemikáliák, tájékoztatott Robert Baan, az IARC egyik vezető tudósa, aki leginkább az elektromos vezetékek alacsony frekvenciájú elektromágneses sugárzásával egyenrangúan kezelné a mobiltelefonok sugárzását.

Jonathan Samet, a Los Angeles-i Dél-Karolina Egyetem tudósa, a szakértői munkacsoport elnöke elmondta, eredményeik két nagy nemzetközi tanulmányon alapulnak. Az első az 1997 és 2004 között, 13 ország bevonásával készült Interphone tanulmány, ami a glióma magasabb kockázatát azonosította az erős mobilhasználóknál, az átlagos felhasználóknál azonban nem mutatott ki agydaganat kialakulási kockázatot. A második tanulmányt a svéd Örebro Egyetem kutatói végezték el Lennart Hardel vezetésével. Ők fedezték fel az akusztikus neurinoma kockázatának megnégyszereződését az analóg mobiltelefonok használóinál, ezek a készülékek azonban Angliában már 2000-ben, az Egyesült Államokban 2008-ig kikerültek a forgalomból.

Az alacsony sugárzási szint rákkeltő hatása mögött álló mechanizmust mindeddig nem sikerült meghatározni. "Több szálon is elindultunk, azonban a bizonyítékok tele vannak hézagokkal és bizonytalanságokkal" - mondta Samet.

A múlt héten több kritika is érte az IARC-t, miszerint fontos tanulmányokat figyelmen kívül hagynak, ugyanakkor Straif azt állítja, hogy minden fellelhető tanulmányt számításba vettek. "Több egészen friss tanulmányt is elérhetővé tettek számunkra az ülés előtti héten" - mondta, hozzátéve, hogy minden nemzeti elemzést figyelembe vettek. "Ez a mobiltelefon sugárzás rákkeltő hatásáról szóló irodalom első tudományos kiértékelése" - összegzett.

Samet elismerte, hogy még a legnagyobb és legmegbízhatóbbnak nyilvánított tanulmányokkal is akadtak problémák, az emberek ugyanis nehezen emlékeznek vissza, milyen gyakran használták mobiltelefonjaikat a múltban, a technika fejlődése pedig több kockázati tényezőt már eleve jelentősen lecsökkentett, ezért további kutatásokat sürget, a hiányosságok pótlására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chriskardos #47
    dehogynem: http://www.sott.net/articles/show/112719-Swedish-researchers-find-link-between-cell-phones-and-brain-tumors
  • Looooser #46
    marketing az egész,biztos valamelyik tablet pc gyártó letett valami zsírosabb összeget az asztalra, miért is gondolom ezt? sok tablet pc-ről lehet telefonálni, méghozzá headsettel, egyszerű a képlet a sok hülye mit csinál? "GYÁÁÁ rákot okoz kidobom" ámde a telekommunikáció fontos ezért valamit tenni kell, olvassa neten, olvassa újságban, hallja ismerőstől hogy a tablet pckről ezt is lehet csinálni sőt könnyebb mert nincs vezeték nem kell fülhöz tartani, így megveszi azt....
    ördögi marketing össze esküvés elmélet rulz!
  • JMáté #45
    "Amugy meg az ember nem arra evolalodott hogy eros radisugarzasban tartsa meg a genetikai allomanyat stabilan. szal ha van hatasa a radiohullamoknak a DNS-re, akkor azzal szemben tuti nem vagyunk vedettek."

    Egyrészt az ember arra sem evolválódott hogy piros sportautóban ülve tartsa meg a genetikai állományát. Azonban én meg lennék lepve ha kiderülne hogy a piros sportautók rákot okoznak. Az pedig hogy a rádióhullám milyen hatással van a DNS-re pedig nem orvosi hanem fizikai kérdés. Pontosabban középiskolás fizika órai. A frekvencia ismeretében kiszámítható a hullám energiája. A DNS szerkezetének ismeretében becsülhetők a kötési energiák. Ha a hullám energiája nagyobb egyenlő a kötési energiánál akkor tudja a molekulát megbontani. A gammasugár például tud ilyet. A mobiltelefon nem.
    Ugyanaz történik mint a sertésinfluenzánál. A témához kicsit is értő látja hogy faszság az egész, de kevésbé hozzáértő ám magasbeosztású emberek félnek hogy mi van ha mégis veszélyes? Akkor őt fogják felelősségre vonni. Ezért álljunk be szépen középre. Mondjuk azt hogy veszélyes is meg nem is, kutatjuk is meg nem is, oltassuk is be magunkat meg ne is. Aztán amikor utólag már mindenkinek világos hogy mi történt, majd bemagyarázzuk hogy mi kezdettől fogva ezt mondtuk, legfeljebb csak félreértettek minket.
  • torreadorz #44
    Nem. A fő oka hogy felnyomja a heréket a meleg testhez, ami magyar buszsofőröknél amúgy sem meglepő mert tuti hogy a 90% fecske alsógatyában van, a herék pedig csak alacsonyabb hőfokon üzemelnek megfelelően, ezért vannak a testen kivül.

    De ugyanez vonatkozó a legtöbb ülő munkát végző emberre, azaz irodai alkalmazottak stb.

    Viszont ennek mi köze a mobilhoz?

    Amúgy szerintem a normális mobilhasználat nem okozhat rákot, legalábbis nem önmagában.

    Egyébiránt, szerintem nem akkor nagy kunszt kiszürni hogy mi okozhat rákot és nem. Említetted a DDT-t. Mi is az? Egy rovarirtószer... Okozhat rákot? Minden tanulmány nélkül megmondanám hogy biztosan. Ugyanez igaz minden más hasonló szerre, nem kell nagy müvésznek lenni ahhoz, hogy rájöjjön az ember hogy egy idegméreg vagy egy rovarölő szer nem egészséges, maximum még nem vizsgálták.

    A cigarettánál is hasonló a véleményem, nem lehetett volna elrejteni 30-40 éven át azt a tény hogy a cigi rákkeltő ha maguk a dohányosok nem magyarázzák meg magunknak hogy nem az sőt egészséges... Hisz minden dohányos 10-15 év dohányzás után már aktivan köhög, besárgulnak az ujjaik, rekedtessé válik a hangjuk és igy tovább, nehogy már ne vegye észre az összefüggsét a cigi meg a reggeli fullasztó köhögés között.
  • Sir Quno Jedi #43
    Nem ez a fő oka ám.
  • JMáté #42
    Nem tudtam, de miután az ilyesmire a stressz negatív hatással lehet, és csúcsforgalomban elég szar lehet egy nagy busszal manőverezni, főleg a kellemes nyár közepi 40 fokban, ez annyira nem döbbentett meg.
  • dilofekete #41
    Az aksi és a mágneses mező közötti hullámok átterjednek az agyunkon és ha azt a határt nem szüntetjük meg, akkor az elektron viharok a testünkben létező- elpusztíthatatlannak vélt molekulákat szülnek és elgöböcőződettek, elterjedhetnek, az ember kémiai-psichikai egyensúlyához mérve :D
    Ezt nagyzoljátok le :D
  • Sir Quno Jedi #40
    Ne is mond, azóta nem ülök sem buszra, sem bicajra! :DDD
  • dilofekete #39
    Az én telefonomnak a kijelzőjén a felső sáv eltűnt, csíkos lett, mindez pont akkor történt, amikor beakadt a villanyóra relé Xd
    Vajon mi köze van a villanyórának az én mobilomhoz, ez is rejtély, meg az is, hogy csak a kijelző egy részére terjedt át a rák, ez már nem is vírus :D
  • Deloi #38
    Azokról meg ne is beszéljünk, akik sokat bicikliznek...
    És az igaz, hogy a zsebben hordott mobil is csökkentheti?