Hunter

50 esztendeje jutott el az első ember az űrbe

Az űrrepülés kezdeteinek utolsó élő legendái adtak találkozót egymásnak hétfőn, hogy megünnepeljék Jurij Gagarin 50 évvel ezelőtti történelmi űrutazását.

Az orosz főváros Űrhajózási Múzeumában tartott találkozón jelen volt többek között Gagarin egyik űrhajóstársa, Alekszej Leonov, az első ember, aki űrsétát hajtott végre, Thomas Stafford, az első közös amerikai-szovjet űrexpedíció, az Apollo-Szojuz Teszt Projekt parancsnoka, Valentina Tyereskova, az első űrben járt nő és Jang Li-vej, az első kínai űrhajós, továbbá a világ űrügynökségeinek vezetői és képviselői.

"A mi űrhajónk nélkül senki nem jutott volna el sehová" - nyilatkozott büszkén a 76 éves Leonov az újságíróknak, miközben a téma kezd újra aktuálissá válni, az űrsiklók kivonásával ugyanis újra a Szojuzok jelentik majd az egyetlen kapcsot az űrhajósok számára a Föld és a világűr között.

Az immár jelképpé vált, a tetején egy ég felé tartó rakétát ábrázoló obeliszk talapzatánál elhelyezkedő kis múzeumban az űrhajózás veteránjai a szovjet űrtörténelem emlékei között idézték fel a múltbéli küldetéseket.

A Kreml hatalmas ünnepségsorozatot rendez Gagarin 1961. április 12-én lezajlott úttörő repülése emlékére, nem csoda, hogy a hétfői találkozó résztvevői is pátosszal teli stílusban emlékeztek meg Oroszország múltban elért eredményeiről és bizakodással ismertették jövőbeli terveit, annak ellenére, hogy az utóbbi időkben több probléma is hátráltatja a nemzet űrprogramját, míg a szovjet időkben a finanszírozás jelentette a legnagyobb kihívást. "A Hold, a hold-program, a Mars a cél" - mondta az egykori textilgyári munkásból űrhajóssá lett 74 éves Tyereskova. "Ez realisztikus"

Oroszország ma is a kazah Bajkonurtól bérli fő kilövőállását, az idén azonban már megkezdődnek saját űrkikötőjük építési munkálatai, ami az Amur-folyó távol-keleti területén, Kínától nem messze fog elhelyezkedni. Vlagyimir Putyin miniszterelnök a hónap elején már elmondta, hogy a hosszú szünet után országa visszatér a bolygóközi kutatásokba, ennek ellenére többen is óvatosan kezelik a témát. "Jelenlegi eredményeink közül sok nyugszik a múlt törekvésein" - nyilatkozott Szergej Krikaljev, orosz kozmonauta. "Ez némi elégedettséggel tölt el. Mint szakmabeli, én természetesen azt szeretném, hogy egy kicsit többet fektessenek be, egy kicsit többet fejlesszenek, egy kicsit többet építsenek"

Az első ember űrbe juttatása a Szovjetunió legnagyobb propaganda győzelme volt az Egyesült Államokkal szemben, ami akárcsak a Szputnyik négy évvel korábbi pályára állítása nagyban hozzájárult a szovjet űrprogram diadalaihoz. A nemzet modern űrprogramja azonban már egyáltalán nem idézi ezt a diadalmenetet, decemberben Oroszország az elmúlt évek legbosszantóbb űrbakiját követte el, amikor három navigációs műhold a kilövést követően az óceánban landolt. Többen úgy vélik, hogy az orosz űrügynökség jelenlegi feje, Anatolij Perminov utolsó szereplése a hét elején kezdődött eseménysorozat.

A 80 esztendős Stafford "kitartást" kívánt az oroszoknak, hangsúlyozva, hogy a rivalizálás már a múlté és szoros nemzetközi összefogást sürgetett. "Nem látok űrversenyt" - mondta. "Együttműködést látok, rengeteg tervvel és ötlettel"

Gagarin első űrrepülését magunk is átélhetjük Christopher Riley filmjén keresztül, ami az interneten is szabadon elérhető. A First Orbit című alkotás ötlete 2010-ben merült fel, amikor a Nemzetközi Űrállomást (ISS) egy kupola alakú kilátóval bővítették, az űrállomás pedig hetente egyszer hasonló pályát jár be, mint Gagarin tette félévszázada, így Paolo Nespoli ISS asztronauta segítségével tavaly januárjában felvették a szükséges képanyagot. "Technikailag a felvételek nem pontosan ugyanazon a magasságon lettek rögzítve, mint amin a Vosztok 1 repült, de elég közel jár ahhoz, hogy egy valós érzetet adjon vissza mindarról, amit Gagarin láthatott periszkópos eszközén keresztül" - mondta Riley, aki az eredeti hang és képanyagokkal kiegészítve készítette el művét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 7th uwu #163
    Kicsit lebecsülöd az élelmiszerek energiatartalmát.
    Kémiai energia van bennük. Általában rá van írva a dobozra hogy mennyi.
    Szerintem neked kéne számolgatni egy kicsit mielőtt egy erős hasra ütéstől motiválva elkezdenél beszélni.
  • 7th uwu #162
    A társalgás ezen szintjén ami az ehhez hasonló topikokban folyik egyáltalán nem ciki wiki-t likelni. Igaz hogy nem tökéletes, de ilyen általános tájékozódásra épp megfelel. Nem kell megilyedni, a tudományos eredmények nem ilyen helyeken születnek. Nyugodt lehetsz hogy az idejárók nem fogják félrecsinálni a fizikát. Max. félreérteni, de azt sűrűn.
  • wednes #161
    Mondhatott volna tejbepapi helyett egy gazellát is.
  • Molnibalage #160
    És mire tejbepapi tejbepai lesz, az mennyi áram és benzin? A munkagép meg egyből ezzel megy...
  • zizikus #159
    Szia!

    Annak idején még középiskolában volt egy feladat, ami magyarázatot adhat neked.
    Az volt a feladat, hogy számítsuk ki milyen magasra lehet feljuttatni egy 100 kg-mos testet egy gramm libazsírral, ha az abban tárolt összes energiát erre fordíthatnánk. (m= 100 kg, g= 10 m/s^2, 1 gramm zsírban 38.94 kJ nafta van- Ezt most a netről szedtem- )

    A megoldás valahogy így néz ki:

    W=F*s (W a gravitáció ellenében végzett munka, F az erő, s a megtett út)
    38.94 * 10 ^3 J =100 kg * 10 m/s^2 * s

    ebből könnyen látszik, hogy a megoldás 38.94 m
    Ez nem semmi 1 gramm zsírtól!

    Másik példa:
    A napi energia bevitel kb. 10 MJ!!! Rettentően sok! (Forrás internet, szóval... :-) )
    De ha ez igaz akkor ennyi energiával egy új Suzuki Swift (113 Le, 84 KW) 119 másodpercig menne, full teljesítményen!

    Ha az ember hatásfoka tényleg jó lenne, akkor az én hájam fedezne pár Holdutazást nekem!
  • Fürtös #158
    Kedves KVP és Tsetuo!

    Az iskolában tanított szöveget én is fel tudom mondani,vagy be tudom linkelni,ha a szakirodalomban lévő válaszok kielégítenének akkor nem tettem volna fel a kérdést.
    Nos a ti verziótok:
    tápanyag bemegy a gyomorban emésztés során "bonyolult folyamatok" átalakul(energia) Majd ezt a bioáram segítségével vezérelt izmok munkává alakítják.
    Ezt tanultuk ez az általánosan elfogadott tétel rá.
    Le van egyszerűsítve tudom de nincs szükség a bonyolításra mert már ebből is látszik,hogy fals.
    Vedd a fáradságot mielőtt leoltasz,hogy kiszámolod nekem,mekkora energia szükséges egy 50 kg tömegű test 10 méterre történő elmozdításához.
    A legnagyobb energiaválság idején itt van az orrunk előtt egy energiaátalakító rendszer ami minden eddiginél jobb hatásfokkal dolgozik,hiszen egy tál tejbepapi árán több köbméter földet tudunk elmozdítani!
    Ha valójában tisztában lennénk az emberi izomzat működésével akkor miért nem nézelődünk ebben az irányban?
  • Fürtös #157
    Köszönöm! Érdekes olvasmány de hozzá kell fűznöm,hogy amíg a földön lévő dolgokkal nem vagyunk tisztában addig nem nagyon kell a világűr felé tekingetni:D
  • NEXUS6 #156
    "csak ez a feltételezés nem sokban különbözik pl. a repülő rózsaszínű elefánt létezésének feltételezésétől..."

    Vagy az eddig még soha nem tapasztalt és mért sötét anyag/energia feltételezésétől.:)
    De mégegyszer, a lényeg, hogy bármi is lesz a kutatás vége, ha számolni akarunk vele, a képletekbe majd be kell rakni azokat a szép kis helyesbítő tényezőket, bármi is azok valós fizikai jelentése.
    T helyett bejön egy gyök alatt t(alfa,omega), X meg Y helyett egy gyök x(alfa,omega)... stb. Az elmélet végül is nem fog változni, csak kiegészül.

    Csak mert Pl lehet, hogy van egy mértékállandó az univerzumban. Ezért nincsenek bolygó nagyságú elemi részecskék, vagy lehet, hogy pont ezért nem ugyan az a néhány száz km-es léptékben a relativitás elmélet, mint néhány ezer fényévesben. Ezért nem lehet a valós fraktálokat a végtelenségig finomítani, ezért vannak részecskék, és ezért határ a fénysebesség. Ez csak egy ötlet, mert lehet hogy minden máshogy van. Semmi sem biztos, minden elmélet egyenértékű, egyetlen mérvadó dolog van, hogy a modell által jósolt dolgok egybe esnek-e a valósággal?
    De a relativitás elméletnél sem mindig van ez így!
    Szerencsére, mert különben abbahagyhatnánk a gondolkodást, meg a fórumozást is.
  • ancsil #155
    azt hiszem, kezd elmenni a kedvem a veled való vitatkozástól :(
    a wiki nagyszerű dolog, de tudományos állítások igazolásaként felemlegetni minimum ciki :)
    azért az elég érdekes, hogy egyrészt megállapítod, hogy a re egész jól megállja a helyét, másrészt azonnal azon agyalsz, hogy "de mi van akkor, ha mégsem ok".
    azon anomáliák magyarázata, amiket oly bőszen emlegetsz nem teszik szükségessé a re felülvizsgálatát.
    fel lehet persze tételezni, hogy az általunk ismert törvényszerűségek nagy távolságban már nem érvényesek, csak ez a feltételezés nem sokban különbözik pl. a repülő rózsaszínű elefánt létezésének feltételezésétől...
  • NEXUS6 #154
    :)