Hunter

Egy kis törésvonal nagy mozgása pusztított Japánban

Nukleáris vészhelyzetet rendeltek el Japánban, miután pénteken a Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földrengés rázta meg a szigetországot, időközben a szeizmológusok igyekeznek beazonosítani a földmozgások keletkezésének körülményeit is.

Pénteken négy atomerőműben tizenegy reaktor állt le automatikusan, a hivatalos közlemények szerint azonban az egyik reaktor hűtési rendszere meghibásodott. Japán elektromos szükségleteinek egyharmadát biztosítják nukleáris energiával, összesen 55 reaktor működik az ország területén.

A Japán Atomipari Fórum által kiadott állásfoglalás szerint nem észleltek radioaktív anyag szivárgást a fukusimai erőmű meghibásodott egyes reaktorából. Az erőmű összesen hat reaktort működtet, az egyes, ami immár négy évtizede áll szolgálatban, valamint a kettes és hármas automatikusan leállt, amikor a rengések elérték a területet, míg a négyes, ötös és hatos nem is működtek abban az időben, mivel éppen átvizsgálás alatt álltak. A szóban forgó reaktorok BWR (forralóvizes) reaktorok, ez a több évtizedes múltra visszatekintő, visszaszorulóban lévő típus a nukleáris reakciókor keletkező hővel vizet felforralva gőz állít elő. A gőz közvetlenül turbinákat hajt meg, majd lehűlve visszaalakul vízzé, melynek visszapumpálásával újra indul a folyamat.

Bár a reaktor leállt, az intenzív hőt el kell oszlatni, ami a hűtőrendszer feladata lenne, a működését biztosító tartalék dízelgenerátorok azonban nem indultak be. Richard Phillips, a brit Leeds Egyetem szakértője szerint a reaktor elég nagy ellenálló képességgel rendelkezik ahhoz, hogy ne alakuljon ki szivárgás, a japán törvények értelmében azonban, ha egy hűtőrendszer meghibásodik, vészhelyzetet kell elrendelni. "Ez lehetővé teszi a hatóságoknak az intézkedést" - magyarázta a BBC-nek Jeremy Gordon, a WNA (Nukleáris Világszövetség) szóvivője. "A helyi hatóságok, mint a tűzoltóság és a rendőrség megteheti a szükségesnek tartott lépéseket, mindez azonban pusztán elővigyázatosság"

Az általános optimizmus ellenére Steve Thomas, a Greenwich Egyetem energia politikai professzora úgy véli, hogy a meghibásodás az egész atomipar számára figyelmeztető jel volt.


A péntek délutáni 8,8-as erősségű földrengés után szombat hajnalban újabb rengés rázta meg Japánt, ami már gyengébb volt a közel 500 életet követelő, pusztító szökőárt kiváltó földmozgásnál. A földrengés epicentrumához legközelebb eső Mijagi prefektúrában 200-300 ember halt meg, a földmozgás következtében kialakult cunami autókat, hajókat és épületeket sodort el, 673 embert jelenleg is keresnek.

A megdöbbentő képsorok és a tényleges károk ellenére a földmozgást kiváltó tektonikus esemény valójában meglepően kicsi volt. A megrepedt vetődési terület mindössze 300 és 400 kilométer hosszúságú lehet, ami csekélynek mondható a 2004-es szumátrai földrengés 1300 kilométeres töréséhez képest.

Hogyan alakulhatott ki mégis ilyen erősségű földmozgás Japánban? A vetődés a méretét a két összetalálkozó tektonikus lemez vízszintes elmozdulásával kompenzálta, a szakértők szerint ez akár 40 méter is lehetett, ami döbbenetes adat. Chen Ji, a Santa Cruzi Kalifornia Egyetem kutatója a világszerte felállított figyelő állomások szeizmikus adatainak visszabontásából kalkulálta ki a 40 méteres mozgást, a mellékelt képen a vörös terület jelzi a csúszás területét.

Természetesen Ji számításai még csupán előzetesek, azonban arra utalnak, hogy a vetődés területe 300-400-szor 100 kilométer területű, ami körülbelül 40 métert csúszott. Az Egyesült Államok Földtani Kutató Intézetének a becslése szerint utóbbi érték inkább 20 kilométer környékén mozog, a szakértők ezt minimum értéknek veszik, így többségük szerint a lemezmozgás 20 és 40 méter közé eshetett. "Kétségtelenül ez a rengés megnövelte a feszültség viszonyokat és az esélyt, hogy a vetődés mind északra, mind délre megtörik az esemény hatására" - nyilatkozott Ji a New Scientistnek.

Amint Japán és kutatói újra talpra állnak, az ország több ezer szeizmikus megfigyelő egységének adataiból egészen pontos betekintést nyerhetünk, hogyan bontakozott ki a katasztrófák sorát elindító földrengés.

Időközben hatalmas robbanás rázta meg a fukusimai erőművet, a túlhevült, acélból készült reaktoralkatrészek és a vízgőz egymásra hatásából keletkező hidrogén robbant be, melynek következtében több munkás megsérült. A japán hatóságok leolvadástól tartottak, miután radioaktív céziumot és jódot észleltek a reaktoron kívül, magyar idő szerint 13 órakor azonban a kormány szóvivőjének bejelentése szerint a reaktor nem sérült a robbanásban, a sugárzási szint pedig csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xrt #120
    Ezt kifelejtettem az előzőből. Saját jellemzésed folytatása sem okozott csalódást. :P

    "Egyébként zavart fejű embertársaink elméleteinél sokkal érdekesebb az a makacs csökönyösség, amivel ragaszkodnak képzelt világukhoz. Elméleteik tartalmánál sokkal jobban érdekel, miért, mi is az a hiányzó kerék a fejükben, amivel ilyen elképesztő szellemi tévutakra lehet jutni. Sok van belőlük? Tudják-e terjeszteni a baromságot, meg tudnak-e győzni műveletlen tömegeket? Néhány diktatúra példája alapján igen. Fenyegethetnek engem is, ha egyszer véletlen hatalomhoz jutnak? Hogy lehet manipulálni őket, ellenük lehet-e fordítani defektjüket?"
  • xrt #119
    "Ez nem "logikai" nézőpont, ez a szűkagyú kőbaltás ősember mitológiája, aki animisztikus sámánhívő, és tudja, hogy minden esemény mögött a Nagy Manitu szellentése áll. Neki a Nagy Manitu az egyszerű rendező elv, amire az egész világképét felhúzhatja, a bronx south-féle ápoltaknak meg az összeesküvők."

    Tökéletes jellemzést írtál magadról. Gratulálok!!!
  • xrt #118
    "Majd akkor tessék rinyálni biztonsági kérdésekről, ha az atomerőmű meghibásodása katasztrófát okoz."

    Csernobil és a mostani Japánban történt események mondanak valamit? :S


    "De még ha néhány száz ember meg is halna sugárfertőzésben, akkor is mérlegelni kellene a társadalmi nyereséget a költségekkel szemben."

    Ez pedig megint a csúcs. Mi van a környezettel? Élettérrel?
    Az ilyen mondatrészleteket mint ez: "ha néhány száz ember meg is halna sugárfertőzésben, akkor is mérlegelni kellene a társadalmi nyereséget a költségekkel szemben" el sem hiszem! Te mikor utazol Japánba és önkéntesen segítesz mondjuk a reaktorok állapotának felmérésében? Ja hogy közelből már nem is lenne olyan vonzó? Csak nem Molnibalage vagy egy másik nicknévvel? Nagyon nagy hasonlóságot mutat a véleményed (nem merem többesszámmal használni...).
  • xrt #117
    "Jól látom, hogy vannak ilyen mérhetetlenül idióták, akik azt hiszik, hogy egy alaszkai kutatóállomás földrengést tud kiváltani Japánban? :D"

    Jól látom hogy pár száz éve még azokat nevezték idiótának akik a földet nem lapos tányérhoz hasonlóan képzelték el? Vagy elképzelhetetlen volt mondjuk egy olyan gép ami nehezebb a levegőnél, mégis repül (vajh mire is gondolok?).

    Cáfold észérvekkel, akkor hihető hogy lehetetlen. Attól hogy nincs bizonyítva hogy valami működik, attól még nem biztos hogy nem működhet. Lehet hogy csak kevesek vagyunk hozzá...
  • xrt #116
    "Ez emberi sötétség mérhetetlen burgyai tárulnak fel előttem nap mint nap. Ez is egy ilyen nap..."

    Szintén off: Csak nem magadba néztél? :D
  • WFZ #115
    A fissziós reaktorok fejlesztése az inherens és a hibrid rendszerek felé fog elmozdulni,de az igazi megoldás a fúziós reaktorok lennének.Az EURATOM,az amerikai MIT,a GE,a Generál Atomics rendelkezik ilyen projekttel.
  • WFZ #114
    Hasonló,de kisebb baleset volt az 1979-es Three Mile Island erőmű kettes blokkjánál.A vészleállító rendszer működésbe lépése után még a radioaktív hasadványok hőjét kompenzálni kell,amire az üzemzavari zónahűtő-rendszer hivatott.Ez utóbbi a fukushímai egyes-hármas, újabban a kettes blokknál csődöt mondott és a cor(mag)túlhevült fűtőelemburkolatai(valószínű:cirkóniumötvözet)felrepedtek és a Zr-víz reakcióból származó hidrogén,társulva a termikus hidrolízissel és radiolízissel robbanást okozott.A durranógáz a 200-300mm vastagságú reaktortartályban nem tett kárt-szerencsére.(Ugyan a kettes blokknál említenek ilyesmit.)Sajnos, a térfogatkompenzátor szelepén kiengedett gőzök-gázok radioaktív anyagot sodortak ki.Remélhetőleg a fűtőelemek leolvadása nem történik meg,bár nem kizárt.
  • lestyanrobi #113
    legjobb.... :D
  • adler30 #112


    Valójában ők okozták a földrengést.
  • Garrett27 #111
    "csak"