Berta Sándor

Levelezőszolgáltatása miatt támadják a Svájci Postát

Az RPost amerikai vállalat több rendbeli szabadalomsértés miatt beperelte a Svájci Postát, amely korábban éveken át a partnercége volt. Az eljárás hatással lehet az európai elektronikus postai szolgáltatások jövőjére.

A tengerentúli társaság már december 22-én eljuttatta a beadványát az egyik kaliforniai bírósághoz, de a hírt csak most hozták nyilvánosságra. A Svájci Posta egyik szóvivője megerősítette az információt. A szolgáltató korábban létrehozta az Incamail nevű saját elektronikus levelezőszolgáltatását, amelynek keretében az ügyfelei e-mailben is eljuttathatták a bizalmas és a fontos küldeményeiket a címzetteknek. A cég garantálta a biztonságos továbbítást.

Az RPost három elektronikus adattovábbítási szabadalmat is bejegyeztetett az Egyesült Államokban. A 7,240,199-es számú egy olyan rendszert és eljárást ír le, amelyik az e-hírek integritásának és kézbesítésének ellenőrzésére használható. A 7,660,989-es számú szabadalom egy e-mail hitelesítési rendszerre és eljárásra vonatkozik, míg a 7,707,624-es az elektronikus küldemény elküldésének és fogadásának ellenőrzésére szolgáló rendszerre és eljárásra vonatkozik. A szabadalmakat az RPost 2002-ben és 2003-ban jegyeztette be, feltalálóként pedig Terrance Tomkowot, a vállalat alapítóját jelölték meg. A szakember ráadásul tíz amerikai szabadalmat az Európai Szabadalmi Hivatalnál is bejegyeztetett.

A pert indító vállalat egyrészt kártérítést akar kapni, másrészt azt követeli a bíróságtól, hogy kötelezze a Svájci Postát az Incamail használatának leállítására. A vita egyébként nem új keletű, a két fél jogi képviselői már egy évvel ezelőtt is összecsaptak a tárgyalóteremben. Akkor a svájciak kénytelenek voltak engedni, de peren kívül sikerült megegyezniük az RPosttal. Ezenkívül az Egyesült Államokban leállították a szolgáltatásukat és teljesen átdolgozták a platformot.

"Az a célunk, hogy minden erőnkkel megvédjük a szellemi tulajdonunkat. A Svájci Posta a szolgáltatás használóit és a partnereit is veszélynek teszi ki. Erre a magatartásra azonban nem jogosítja fel semmi. Érthetetlen, hogy a svájci kormány miért teszi kockára a jó hírnevét azáltal, hogy megengedi a posta vezetőinek, hogy így cselekedjenek" - írta Zafar Khan, az RPost vezetője a tengerentúli társaság közleményében

Az eljárás végkimenetele komoly jelentőséggel bír és túlmutat egy egyszerű amerikai-svájci konfliktuson. Amennyiben ugyanis az amerikai bíróság az RPostnak ad igazat, akkor ennek nagyon súlyos következményei lehetnek az európai elektronikus postai szolgáltatások jövőjére. A tengerentúli társaság ugyanis minden európai postai szolgáltatótól licencdíjakat követelhetne, az összegeket pedig a piaci szereplők alighanem ügyfeleikre hárítanák át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrImy #4
    Még semmi, de amint látod, annak ellenére, hogy nincs törvényi háttere a szoftverszabadalomnak az ilyen típusú bejegyzéseket mégis megteszik.
    Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy nem sokan lelkesednek ezért a baromságért mégis le fogják nyomni az emberek torkán.
  • mad mind #3
    Mi köze van egy amerikai bírósági ítéletnek egy európai szolgáltatáshoz? Csak Amerikában lehet szoftvereket levédetni, vagy nem?
  • coolbboy83 #2
    Ez egy nagy bullshit !

    Most mit tudnak csinálni Svájccal ? Én a helyükben szarnék rá és nem fizetnék....
    Svájc elvan magában is több mint 100 éve...... leszarják az amerikai fingásért fizess 10 csilliárd USD kártérítés típusú pereket....
  • bigjoe #1
    Ez egy baromság...