MTI

Pornószűrő a biztonságos böngészésért

Újabb modulokkal bővült a Biztonságos Böngészés Program: már nemcsak a gyerekek fejlődésére nézve káros szövegeket szűri a magyar szoftver legújabb változata, hanem alkalmas arra, hogy kiszűrje a szexuális tartalmú képeket, vagy figyelmeztetést küldjön a szülőknek - közölte Schiroky Vilmos programvezető.

Tájékoztatása szerint a szoftver arra is alkalmas, hogy figyelmeztetést küldjön a szülőknek, ha gyermekük találkozót beszél meg valakivel. Ezzel tulajdonképpen nincs is szükség a manapság sokak által hiányolt facebookos pánikgombra - mutatott rá az MTI-hez eljuttatott közleményében. A hétfőtől elérhető, továbbra is ingyenes szűrőszoftver új változatáról kifejtette: az két területen nyújt védelmet. A képelemző modul megakadályozza, hogy a pedofil zaklatók képet csaljanak ki a gyermekektől; és megakadályozza azt is, hogy gyermekek - akár véletlenül - szex- vagy pornótartalmú képekkel találkozzanak internetezés közben. Ezen kívül lehetővé teszi, hogy a szülők és tanárok egyetlen gombnyomással ellenőrizzék, van-e szexkép, pornókép vagy bármilyen más kihívó hatású kép a gyerekek által használt számítógépen.

A másik a figyelmeztető modul, amely alkalmas arra, hogy figyelmeztetést küldjön a szülőnek vagy a tanárnak, ha a gyermek bármilyen időpontban, napon, órában találkozót beszél meg a neten (például chat-en, e-mail-ben) bárkivel. Ebben az esetben a felnőtt értesítést kap erről, és lehetősége van megkérdeznie, hogy gyermeke egy ismerőssel vagy egy ismeretlen személlyel találkozik-e.

Schiroky Vilmos felidézte, hogy már két éve működik Magyarországon a Biztonságos Böngészés Program, amelynek célja, hogy megvédje a gyermekeket az internet káros tartalmaitól. A mintaprogramban használt ingyenes szűrőszoftvernek két változata van: a közösségi (intézményi felhasználók) és az egyéni (otthoni) felhasználók számára. A szűrőszoftver nyelvi mutációi a világ bármely pontján segítséget nyújthatnak a szülőknek, tanároknak abban, hogy megvédjék a gyermekeket a káros internetes tartalmaktól - írta a programvezető.

A programban részt vevő több mint 500 magyar oktatási intézmény már a speciális, magyar fejlesztésű szűrőszoftvert használja, és csaknem 5000 az otthoni felhasználók száma. A szoftver mintaváltozata az intézményi és az otthoni felhasználók számára is ingyenesen letölthető a www.biztonsagosbongeszes.org honlapról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprocorno #3
    Megnéztem ezt a pornószűrőt. Hát elég érdekes kompatibilitási gondokkal küszködik. Nem nagyon szeretném, ha egy ilyen "kiforrt"szoftvert lennék kénytelen telepítni valami oknál fogva:)

    Kompatibilitás:

    -A Dolphin Knight nem működik 64 bites Windows alatt.
    -Az Avast Antivirus 4.6 (és annál újabb verziók) Web védelmi szolgáltatása akadályozza a Dolphin Knight P helyes működését. A probléma megszűnik, ha az Avastban kikapcsoljuk (leállítjuk) az "Állandó védelmek" szekció "Web védelem" szolgáltatását.
    -A Symantec Internet Security tűzfala gátolja a Dolphin Knight P lokális kommunikációját. Ez csak abban az esetben szűnik meg, ha a Symantek tűzfalban felvesszük a megbízható IP címek közé a 127.0.0.1 (localhost) címet
    -AVG vírusirtó 9.0-es, vagy annál újabb verzióval kompatibilis
    -AVG vírusirtó 8.5-es verzióban csak a LinkScanner komponens Surf-Shield funkciójának kikapcsolása eseten biztosított a jó működés
    -A Panda Internet Security 2010 (és más Panda verziók is) inkompatibilisek a Dolphin Knight P-vel. Amennyiben Panda telepítve van a számítógépen, a Dolphin Knight P nem tud működni.
    -Google Toolbar pugin az Internet Explorer böngészőn nem működik a Dolphin Kinght futása esetén

    Magyarán nyírjuk, bénítsuk meg a vírusvédelmet, és működik is. Pedig tudhatjátok, én nem vagyok az összeesküvés elméletek támogatója, és Chrome-ot használok, de azért egy ilyen programot nem raknék föl.
  • caprocorno #2
    De igen van, egy sokkal egyszerübb, és elég jó találati pontosságú, sokkal kisebb erőforrás igényű szűrő. Bár igaz, hogy nem küld figyelmeztetést, hogy találkozót beszél meg a gyerek, de ha pornográf tartalmat akar megnyitni, egyszerüen bezárja a böngészőt, és ennyi. A neve Naomi Family Safe internet. Többek közt innen is letöltheted.
  • semmikozod #1
    I am 12 years old and what is this? :D
    Olyan szűrő nincs, ami csak pornót keres? :O