Szekeres Viktor

A Machete egyszerűen lemásolta a Grindhouse-t

Úgy tűnik, hogy a Machete és a Grindhouse által képviselt műfajnak van egy fix közönsége, hiszen mindkét film nagyjából ugyanúgy mutatkozott be az amerikai mozikban. A különbség csak annyi, hogy a Machete sokkal olcsóbb volt.

Amerikában pénteken mutatták be a Machetét, mi azonban a sokáig ígért világpremier helyett csak novemberben láthatjuk a Robert Rodriguez társrendezésében készült filmet, mellyel a rendező lemásolta a Grindhouse teljesítményét. A szeptember harmadikán bemutatott, 20 millió dollárból készült alkotás ugyanis három nap alatt 11,4 millió dollár bevételt hozott Amerikában, ami a hétvégi toplista második helyére volt elegendő.

Ez az eredmény majdnem pontosan ugyanannyi, mint amennyit a hasonló stílusú Grindhouse hozott, melyet a mexikói rendező ugyancsak kalákában készített, Quentin Tarantinóval. A Grindhouse együtt bemutatott két filmje anno Amerikában 11,6 millió dollárral debütált és összesen 25 milliós bevételre tett szert, azonban jóval többe, mintegy 70 millió dollárba került. Ebben az összehasonlításban egyértelműen elismerésre méltó a Machete teljesítménye, azonban nagy sikerről még így sem beszélhetünk.

Persze a forgalmazó stúdió és az alkotók is mindenképp jól jártak, hiszen a 20th Century Fox 6 millió dollárért vette meg a filmet, hogy bemutathassa. Az erős reklámjelenlét a latino közösség körében pedig meghozta eredményét, a Machete első hétvégi nézőinek 60 százaléka volt spanyolajkú. Érdekes módon a brutális film inkább az idősebbeket izgatta, hiszen a 25 éven felüliek aránya 55%-os volt az exit pollok szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #4
    mozis közönség léptékben mindenféleképpen, hiszen nagyjából a 25 év az a határ, ahol ketté szokott bomlani a közönség, egy egészséges film ott 50-50%
  • winnie #3
    nem tudom, én azt veszem észre, hogy éppen a fiatalokat érdekli a machete (ld. sg-fórum), s nem biztos, hogy a 35-40 évesek kámpicsorodtak el a világpremier csúszása miatt.

    és, ha a machete a múltból merít, akkor nem a 80-90-es évekből, hanem a 70-esből
  • bippo #2
    A cím mellé érdemes lenne ezt is odaírni, mielőtt másra gondolna az ember: "mellyel a rendező lemásolta a Grindhouse teljesítményét." - szóval nem a filmet.

    "inkább az idősebbeket izgatta, hiszen a 25 éven felüliek aránya" - ennyire öreg lennék??
  • Wittgen #1
    "Érdekes módon a brutális film inkább az idősebbeket izgatta"

    Persze, mivel az ilyen oldszkúl-szerű akciófilmekért főleg azok vannak oda, akik a 80-as, 90-es évek akciófilmjein szórakoztak.