HENT hírlevél

Újabb internetszolgáltatóval tárgyalnak az ír jogvédők

A visszaeső jogsértőket az internetkapcsolat felfüggesztésével szankcionáló ún. fokozatos válasz rendszerének bevezetéséről tárgyal az ír zenei jogvédő szervezet, az IRMA az ország második legnagyobb internetszolgálatójával. Korábbi egyezményének köszönhetően Írország vezető szolgáltatója már megkezdte a program bevezetését.

Az Irish Times beszámolója szerint a 21 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Vodafone Ireland internetszolgáltatóval tárgyalnak a kalózkodás elleni fellépésről az ír zenei jogvédőszervezet, az IRMA képviselői. A Vodafone közleményében hangsúlyozta, a cég tudatában van annak a súlyos fenyegetésnek, amit az illegális letöltés jelent a zeneipar számára, éppen ezért a jogszabályi kereteknek megfelelő és a vonatkozó bírósági döntésekhez igazodó módon maga is fel kíván lépni a probléma ellen. A legnagyobb lemezkiadókat képviselő IRMA az ún. fokozatos válasz rendszerének önkéntes bevezetését szeretné elérni a szolgáltatónál.

Az ország legnagyobb inernetszolgáltatója, az Eircom májusban kezdte meg vonatkozó programjának elindítását, szintén az IRMA-val történő megállapodás eredményeként. A program szerint az internetszolgáltató figyelmeztetésben részesíti az illegális letöltésen ért előfizetőket, ha azonban a negyedik figyelmeztetés is hatástalan marad, egy évre felfüggeszti a jogsértő előfizetőnek nyújtott szolgáltatást. Amennyiben a Vodafone is elfogadja a program bevezetését, akkor az ír piac kétharmadát olyan szolgáltatók fednék le, amelyek a hivatkozott kalózkodás elleni intézkedést alkalmazzák.

Az IRMA adatai szerint a helyi lemezkiadók forgalma négy év alatt a felére esett vissza, és továbbra is csökken. A jogvédők szerint, ha a csökkenés ütemét nem sikerül megállítani, akkor öt éven belül eltűnhet a zenekiadás Írországban. A Vodafone nem foglalt még egyértelműen állást a fenti program elindításáról, ellenben közölte, könnyen kezelhető, legális letöltési szolgáltatást is szeretne biztosítani ügyfelei számára. Tervei szerint egy havidíjas, letöltést és streamelést is lehetővé tévő felületet indítana, remélve, hogy előfizetői az illegális felületekről átállnak ennek használatára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #1
    jeeeeeeeeee