Gyurkity Péter

Ködösített a Microsoft a Windows Phone 7 kapcsán

A szoftvercég elismerte, hogy félrevezető módon hivatkoztak egy piackutató cég előrejelzésére, amely ezáltal nagy sikert jósolt az új operációs rendszer számára - a kiigazítás után már egészen más a kép.

A múlt hét közepén a Microsoft a Párizsban megrendezett ReMIX-találkozó alatt rántotta le a leplet a Windows Phone 7 esélyeit taglaló előrejelzésről, amely az IDC jóvoltából 32 millió eladott készüléket jósolt 2011-re. Ez mindenképpen nagy sikert jelentett volna a cég számára, néhány nap után azonban kiderült, hogy nem éppen arról van szó, amit a redmondi marketingesek feltüntettek az ábra mellett.

Az IDC ugyanis nem sokkal később jelezte, hogy ők nem a Windows Phone 7 terjedésének várható ütemét taglalták az ominózus előrejelzésben, hanem azt igyekeztek felmérni, hogy körülbelül mennyi, a Windows platformot támogató okostelefon találhat majd gazdára, minden létező és még idén megjelenő verziót beleértve. Ebbe a körbe természetesen így a jelenleg is kapható Windows Mobile 6.5 is beletartozik, ami rögtön módosítja a képet. Kiemelték, hogy egészen addig nem tudják megjósolni az új változat esélyeit, amíg meg nem jelennek az első készülékek - ezt követően érdemes csak jósolgatni.


A Microsoft elismerte, hogy hibát követtek el, mindazonáltal amellett sem mehetünk el, hogy az IDC jelentése végeredményben pozitív lehet a cég számára. A piackutató szakemberei a tavaly elért 16 milliós eredmény után idén 22 milliós példányszámot jósolnak számukra, ezt követheti majd jövőre a már idézett 32 milliós adat (ebbe csak az okostelefonok foglaltatnak bele, kimaradnak például a nemrég bemutatott KIN készülékek). Ennek eredményeként 2014-re elhódíthatják a harmadik helyet az Apple-től a mobil szegmensben, miközben ez utóbbi 51 millió darab felett jár az iPhone esetében. Az a kijelentés pedig már a szoftvercég háza tájáról származik, hogy az okostelefonok a mobil szegmensen belül az idei 14 százalékos részesedés után jövőre már 40 százalékot érhetnek el, ami nyilván növeli az érdekeltek esélyeit.

Elemzők egy része szerint kedvező fogadtatás vár a Windows Phone 7 platformra, amely első lépésben a szinte mindenki által kritizált kezelőfelületet újítja meg, kinézetben és sebességben egyaránt. A kérdés, hogy milyen gyorsan és pontosan hány OEM-gyártó kapja majd kézhez a fejlesztést, hogy saját készülékein alkalmazza azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #2
    - Milyen volt a nyaralás?
    - Jó.
    - Bővebben?
    - Nem jó.
    (nem mindegy)
  • RoyalPredator #1
    randaszutyokszartelefon :)