Hunter

Elismerte felelősségét a BP

A BP elismerte a Barack Obama által kedden rárótt "teljes felelősséget" a Mexikói-öbölben kialakuló ökológiai katasztrófáért.

A hatalmas olajfolt a társaság egyik fúrótornyán bekövetkezett robbanás után kezdett döbbenetes ütemben terjeszkedni. Tony Hayward, a BP vezetője elmondta, nem cége okolható a balesetért, melynek következtében a torony április 22-én elsüllyedt. A meghibásodott felszerelés a Transocean nevű fúrócég tulajdonát képezte, így mindkét cég bíróság elé fog állni az üggyel kapcsolatban.

Obama elnök példátlan környezeti katasztrófaként értékelte az olajszivárgást. "A BP felelős ezért a szivárgásért. A BP-nek kell állnia a számlát" - hangsúlyozta, jelezve, hogy az Egyesült Államok kormánya komoly nyomást fog gyakorolni az olajtársaságra. Hayward szerint cége teljes mértékben együttműködik az amerikai hatóságokkal. "Néhány vitától eltekintve rendkívüli együttműködési viszonyt alakítottunk ki a szövetségi hatóságokkal" - nyilatkozott Hayward. "Egyértelmű, hogy nagyon jól dolgozunk együtt. A felelősség tekintetében is szeretnék egyértelműen állást foglalni, nem mi okoztuk a balesetet, de a mi felelősségünk a szivárgás megszüntetése és az olaj eltakarítása."


A baleset helyszínén naponta több ezer hordónyi olaj áramlik a vízbe. Az olaj egy része eljutott a partokra is, de a szakértők szerint az olajfolt nagy része a Louisianai partvidéktől néhány kilométerre, a vízben halmozódik fel, aminek máris rendkívüli következményei vannak az élővilágra és a terület halászati iparágára egyaránt. Az USA tengeri hal, rák és kagyló ellátásának 40 százaléka származik a Mexikói-öbölből. A hatóságok abba már végleg nem is mernek belegondolni, hogy mi történik, ha a teljes folt partot ér, márpedig az időjárás kedvezni látszik ennek a folyamatnak.

A BP három fronton igyekszik felvenni a küzdelmet a szivárgással. Tengeralatti robotjaik 1,5 kilométeres mélységben dolgoznak az olaj kiáramlását lehetővé tevő meghibásodott biztonsági szelep aktiválásán. Ugyanakkor egy hajót is a helyszínre küldtek, ami felszívja a kiszökött olajat, valamint egy új kút fúrásán is dolgoznak, ami segíthet csökkenteni a területen uralkodó nyomást.


Tény, hogy ez dollármilliárdokba fog kerülni a társaságnak, miközben a BP bejelentése szerint kártérítést is fizetnek az érintetteknek. A cég részvényei természetesen zuhanni kezdtek, a baleset óta közel 20 milliárd dollárral esett a részvények piaci értéke. Ugyan a keddi nap némi visszakapaszkodást hozott számukra, a tőzsdei helyzet azonban pontosan ugyanolyan bizonytalan, mint a szivárgás megszüntetése.

A környezeti tudósok szerint az olajfolt ökológiai és biológiai következményi éveken, akár évtizedeken át észlelhetők lesznek a területen, mely különösen érzékeny a szennyeződésekre, mivel sok a mocsaras terület, ahol kisebb a víz mozgása, ezáltal nehezebben megy végbe a tisztulás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #73
    "Lehetséges, hogy ez a világ "minden lehetséges létező világok legjobbika"?"
    Az optimisták szerint...
    /De a pesszimisták szerint is !/
  • Tetsuo #72
    LOL Rosszul felepitett szimulaciokat lattal.
  • Kara kán #71
    De-de!
    Rácz Endre, Kis Etel: Kiss mmagyar nyelvtan
  • philcsy #70
    Csak nem ráakadtál a pocon a magyar nyelvkönyvre?
  • Kara kán #69
    A drámai kérdésedre nem én fogok válaszolni, vagy legalábbis nem most, de ahhoz ragaszkodom, hogy a mellékmondatokat vesszőcskével választjuk el egymástól.
    "hiszen bizonyára lesznek túlélők, és azok majd jól egyensúlyban (elipszilonnal) lesznek a természettel"

    (most ilyenekkel szórakozom :-)

    Aszem a kitekintőn ezekért mondták rám, hogy nyelvtani náci. :-D
  • philcsy #68
    Lehet hogy pesszimista vagyok de az összes feltett kérdésedre a válsz szerintem igen. Sajnos.
    (Kivéve a "tényleg ez Isten terve velünk?" kérdést, arra nem tudok/akarok válaszolni.)
  • Amergin #67
    Hát ennyi az ember? Íly csekély az értelme? Inkább kipusztulunk, de a beteges hozzáállásunkat nem változtatjuk meg? Bírvágy bármi áron -még ha a világ és mi is beledöglünk akkor is!!! Dögöljön meg mindenki csak én éljem túl, ugye? Pusztuljon el bárki, bármi csak nekem, NEKEM jó legyen!
    Szomorú.
    Dögöljünk meg, de ne szomorkodjunk, mert majd a rátermettebb életben marad - tényleg ez Isten terve velünk? Bele lehet ebbe nyugodni?
  • lapaleves #66
    szerintem ez az egyetlen hasznos következtetés az összes post közül.

    szóval kitűnően meg tudjuk mondani, hogy "majd belehalunk, mert a természet", de arra senki nem gondol, hogy egyetlen állatfajként látjuk előre ennek a veszélyét és ez nagy kincs.

    szóval a kérdés nem az, hogy a természet részeként pusztulunk-e majd el, hanem az, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be saját kis családunk vonatkozásában.

    hogy világos legyen: gondolom még a mi életünkben lezajlik a népesség-redukció nagy része. az egyetlen lényeges kérdés, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy a 10-20%-ban benne legyél. szerintem ez a cél, amennyiben elfogadjuk a rendszer összeomlásának perspektíváját.

    nincs pénz, nincsenek gépek, csak a két kezed. mindenki egyenlően éhezik. na itt kezdődik az intelligencia kihívása, ami eldönti sikerül-e.

    persze fontos az is, hogy a progmatos arcok tudnak-e válságmodellt építeni, de annyira azért nem.
  • Amergin #65
    Akkor nincs itt semmi gond, kérem szépen. Az emberiség 99,8%-a kihal a saját felelőtlensége okozta egymásból következő (erőforrás)válságok, katasztrófák, gazdasági összeomlások és háborúk miatt, de ez távolról sem olyan nagy probléma, hiszen bizonyára lesznek túlélők és azok majd jól egyensúlyban (elipszilonnal) lesznek a természettel. Csodálatos ez a harmónia. Nem szükséges hát semmit tennünk, a legkevésbé sem szükséges rablógazdálkodásunkon változtatni, a "piac majd mindent megold" és "szabályozza önmagát".
    Lehetséges, hogy ez a világ "minden lehetséges létező világok legjobbika"?
  • philcsy #64
    Az elméleted tényleg érdekes. A legszebb az ahogyan összeesküvéselmélet lesz belőle, hiszen ha nem hangolnák össze a cselekedeteiket, nem tudnának egy ilyen válságot biztonságosan kezelni.

    "Nyilvánosan, úgy, hogy a nevemet adom hozzá, bizonyára nem nyilatkoznék ilyen ügybn, és könyvet sem írnék róla." Ezzel én is így vagyok. Itt max fikáznak, de kit érdekel? Egyébbként nyilvánosan is szoktam hasonlót csinálni. Kiválsztok engem érdeklő témában olyan tantárgyat ahol a tanárhoz semmi közöm. Bejárok az órákra, és óra után alkalomadtán beszélgetek a tanárral. A tanár szivesen beszélget és segítőkész mert azt hiszi hogy egy érdeklődő halgatója vagyok, viszont nincs olyan veszély, hogy oltári baromságot kérdezek és ezért a vizsgán szopok. Többek között így jártam 'ókori kelet'-től 'mesterséges intelligencia'-n át 'kvantum informatika'-ig kurzusokra. Az egyetlen baj hogy elég időigényes hobbi.