Berta Sándor

Online tárhellyel egészül ki a Google Docs

A webes nagyvállalat egy virtuális tárhellyel bővíti ki online irodai szolgáltatását.

A Vijay Bangaru, a Google Docs termékmenedzsere által a vállalat hivatalos blogjában bejelentett változtatásnak köszönhetően a jövőben a felhasználók bármikor megoszthatják majd az ismerőseikkel, a családtagjaikkal vagy akár a munkahelyi kollégáikkal is saját dokumentumaikat. Eddig a Google Docsban csak olyan formátumban lehetett tárolni az adatokat, amiket a Google alkalmazásai meg tudtak nyitni. A jövőben ez a korlátozás megszűnik és gyakorlatilag bármilyen típusú vagy formátumú fájl megosztható lesz a szolgáltatás segítségével.

A cég az új funkciót a következő hetekben minden felhasználó számára elérhetővé teszi. Minden a Google Docsot használó internetező egy gigabájt tárhelyet kap. az egyetlen korlátozás, hogy egy-egy fájl legfeljebb 250 megabájt méretű lehet. A cég célja a fejlesztéssel az, hogy az emberek ne e-mailekben küldözgessék egymásnak a dokumentumaikat, hanem egyszerűen töltsék fel vagy hagyják a Google Docsban, így azokhoz a kollégáik vagy a barátaik is bármikor hozzáférhetnek. A megosztott mappáknak köszönhetően a fájlkezelés egyszerűen megoldható és így könnyedén szabályozható, hogy ki, melyik fájlt érhesse el.

Szintén újdonság, hogy a szolgáltatás fizetős változata, a Google Apps Premier Edition tagjai a jövőben a Google Documents List Data API-t is alkalmazhatják az adataik feltöltésére. Az egyes fájlokat akár több csomagban is feltölthetik. Ezenkívül a vállalat biztosítani akarja, hogy a Google Docsban, illetve a saját PC-n tárolt adatok szinkronizációja is zökkenőmentesen megvalósulhasson. A Google Apps Premier Edition előfizetői a jövő hónaptól nem egy gigabájt tárhellyel gazdálkodhatnak, hanem 3 eurós egységáron annyi gigabájttal növelhetik a tárhelyüket, amennyire szükségük van. Az új funkció segítségével akár a nagy méretű képek vagy ZIP-fájlok is kényelmesen eltárolhatók lesznek online.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valentine2 #38
    A szolgáltatás használatának megkönnyítésére pedig tökjó programok állnak rendelkezésre!

    Szélessáv
  • YMan #37
    Gyerünk mindenki! Etessétek a skynet-et az információkkal! :)
  • djw #36
    Idézet a Biblia 3200-ban kiadott egy verziójából:

    És az Úr 2001. esztendejében eljövé a Goonosz a földre és beindexelé az Ő weboldalát pokolbul való óriási adatbázisába és attól fogva a Goonosz fattyai hozzáférettetnek az Ő weboldalához és olvashatják az Ő okosságait. S Twitteren és Facebookon lévő fattyak követni kezdték Őt és bejelölék. És az Úr visszaköveté a fattyakat és megáldja azokat eképpen:

    Jöjjetek és vegyétek igénybe az ÉN számítási felhőmet, mert az igazság és üdvözülés ebben a felhőben lakozik. És eképpen a megáldott fattyak már fattyak nem lévén többé, használni kezdék az Ő számítási felhőjét és örömmel olvassák az Ő reklámjait.
  • djw #35
    a világ már csak ilyen és ha nem tetszik akkor lehet hőzöngeni, vagy főbelőni magad vagy... a legjobb és legértelmesebb: alkalmazkodni és kihasználni a lehetőségeket. A szerzői jog a múlté - bár egy másik cikket olvasva nem ez tűnik ki németországból. Mindenesetre a hagyományos szerzői jogvédelem bebukott dolog. A vilgá változik.

    Régen voltak az ősemberek és vadásztak meg gyűjtögettek, aztán valamelyik idióta feltalálta az állattenyésztést meg a növénytermesztést. Biztos hőzöngtek a vadászok és gyűjtögetők, hogy tisztességtelen dolog vetni meg aratni, meg ólban tartani az állatot aztán leölni vadászás nélkül.

    Aztán jöttek a következő idióták és feltalálták a gőzzel meg árammal hajtott gépeket és traktorral szántottak és arattak... s hőzöngtek is a parasztok, hogy elveszik a munkájukat és szét is vertek pár gőzépet, mert az az ördög találmánya.

    Aztán jöttek ezek a barmok az internettel meg a számítógépeikkel és b.szod reklámfelületeket adnak el a pofátlanjai. Szerintem menjünk és verjük szét a szerverparkjukat, mert amúgy meg lopják a tartalmat is a mocskok és keresőmotort építettek rá!

    noindex, nofollow... hammer!!!
  • Ability #34
    Vagy valamilyen nagyvállalat áll emögött és a captchaval védett oldalaknál a saját szolgáltatásaik eléréséhez beteszik ugyan azt a képet, majd a felhasználó által megadott értékkel folytatják a védett oldal beindexelését. Ilyen világban élünk. :D

    A Proxyval meg az a baj, hogy a Google akkora sávszélességet igényel, hogy kénytelenek saját szerverparkjaik kapacitására hagyatkozni. Ezt pedig nem azért írtam le, mint bombabiztos megoldás, mert a user_agent-et sok böngészőben kézzel át lehet írni. De elvileg ezekre kötelezik őket. Ha pedig a keresőjükhöz gyűjtik az adatot, akkor úgyis bekerül oda (egyéb esetben csak saját célra lehet alkalmas), szóval kiderülne ez.

    Nem tudod megállítani szabályokkal a korrupciót, és én nem a Google-t tenném ezen toplista első helyére. Sőt, szerintem példás az üzleti modelljük, még ha nem is tiszta akkor is.
  • andersh #33
    meta tageket és robots.txt-t figyelmen kívül hagyhatja, user-agentnek meg megad firefoxot és kész.
    és azokat az oldalakat ahonnan ki lett tiltva olyan ip-ről nézi ami valami proxy-n megy át hogy ne lehessen tudni, hogy az a google.

    de akkor ne a googlet mondjuk, lehet hogy ők tényleg betartanak minden szabályt. de mi van ha van egy titkos indexelő gép, ami indexeli az egész netet és archiválja, mindent amit csak lehet. és azt nem érdekli semmi meta tag meg robots.txt stb.

    de a captcha az tényleg védhet beindexelés ellen (ha elég erős).
  • Ability #32
    A Google is lehetőséget biztosít az oldalad eltávolítására a keresőjükből, illetve az adatvédelmi előírásoknak megfelelően ők nem kerülhetik meg önkényesen a te "kiiktató" kódodat. Ha lenne ilyen, akkor már balhé lenne. Azt meg ne hidd, hogy egyenként kivételeket tesznek a világ összes kis hobbifejlesztésénél. De vannak durvább módszerek is, egyrészt a Google-nek kötelező a USER_AGENT-ben feltüntetni önmagát, illetve htaccess és host blokkolással is lehetséges. Továbbá vannak itt ugye a meta tag-ek, a robots.txt, stb... Hidd el, tartaniuk kell magukat hozzá, de ha feltételezzük, hogy mégsem így lenne, akkor is vannak drasztikusabb megoldások.

    Egyébként még mindig ki merem jelenteni: ha árulsz valamit, illetve szolgáltatást nyújtasz a neten, akkor a Google csak előnyödre válik, gyakorlatilag nélküle sosem lesz ismert az oldalad és vele együtt a szolgáltatásod sem. Ha esetleg valaki szoftverfejlesztő, akkor pedig nem a Google a legnagyobb ellensége, hanem azok, akik esetleg felteszik netre az amúgy fizetésköteles munkát.
  • andersh #31
    amit bárki más láthat azt a google is
    persze ha jelszó kell meg regisztráció vagy captcha akkor úgy megoldható h ne lássa

    vagy nemtom mire gondolsz
  • Ability #30
    "Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye." Ez kb. ilyen volt. Ha nem értesz hozzá, akkor ne is kommentáld. Ha értesz hozzá, akkor vagy fejleszd még magad, vagy csak szimplán ne sarkíts. Kapásból lehetne mondani legalább 5 módszert erre. Van közte hatékonyabb, van közte kevésbé hatékony. Ha ilyen nagy internet ember vagy, akkor hogyhogy még nem hallottál a "minden nagyvállalat kitiltja a Google-t az oldalairól" dologról?

    Egyébként meg azon a ponton sem értem ezt az egész logikát, hogy ha valaki szolgáltatást nyújt, vagy terméket árusít ... akármi... a google csak növeli a látogatók számát, pozitívan hat az egész oldalra/cégre nézve.
  • andersh #29
    "könnyen megoldható hogy a lapról kitiltják a Google indexelő-robotjait."

    hogy lenne már megoldható... attól hogy beteszed a robots.txt-be hogy ne indexelje be attól még leszarhatja és beindexelheti