Gyurkity Péter

2012-ben jön a Windows 8

A jelek szerint a Microsoft tartja magát a Vista megjelenésekor megígért menetrendhez, és nem hagynak nagyobb szünetet két családtag között - folytatódik a Windows család története.

A PDC09 során ugyan nem hangzott el újabb információ az új verzió megjelenésével, annak fejlesztésével kapcsolatban, ám immár biztosra vehető, hogy a partnerek felé már nem ilyen csendes a szoftvercég. Két kép is napvilágot látott a találkozó alatt, amelyek arra utalnak, hogy tartják magukat a 3 éves ciklusokhoz, legalábbis ami az operációs rendszereket illeti.



A képeken jól látható, hogy a Windows 7, illetve a Windows Server 2008 R2 idei megjelenését követően újabb három évet kell várnunk a következő nagyobb mérföldkőre, amely azonban bizonyos korábbi híresztelésekkel ellentétben még mindig a Windows család történetének folytatásaként lesz értelmezhető. Egyre inkább úgy tűnik ugyanis, hogy a Microsoft mégsem kukázza az asztali és mobil számítógépek szegmensét uraló operációs rendszert, a forradalmi újítások helyett pedig maradnak a lassabb evolúciós folyamatnál.

A részletekről természetesen még semmit nem tudunk, itt pedig rögtön érdemes megjegyezni, hogy még az operációs rendszer hivatalos megnevezése sem biztos - jelen fázisban a Windows 8 is pusztán kódnév. Felesleges is találgatni az új verzió pontos tartalmát illetően, ehelyett inkább a most debütált változat fogadtatását érdemes áttekinteni, hiszen ez a jövőre vonatkozóan is fontos következtetéseket tesz lehetővé számunkra. Mindenképpen érdekes a Forrester által elvégzett felmérés eredménye, miszerint a vállalatok alig 1 százaléka hajlandó egészen a Windows 8 érkezéséig várni a váltással, addigra szinte mindenki lecseréli majd korosodó rendszereit.

Legalább ilyen fontos, hogy a megkérdezett cégek kétharmada vált majd végül a Windows 7-re, bár a többségnek még nincs pontosan felvázolt menetrendje. 27 százalék még nem foglalkozik komolyan a váltás gondolatával, 2 százalék pedig egyéb alternatívák után nézne, amelyek között a következő verzió, a Mac OS X, valamint a Linux jöhet szóba. A Windows 7-nek tehát sikerült az, ami a Vistának nem, meglátjuk mire mennek ezzel Redmondban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #47
    2012-ben jön? Áááá! Ezt sejtették meg a maják! Lesz itt nagy összeomlás, még a Nap is beledől a kardjába ha meglátja.

    Nekem meg a t0k0m rettenetesen televan azzal, hogy egyre gyakrabban akarnak új (k**vadrága) oprendszerek megvásárlására KÉNYSZERÍTENI
  • Garrett27 #46
    Ajánlom neked, hogy az sg helyett IDE írj és panaszkodj nekik, alátámasztva az elméleted. Aztán közölheted velünk a választ.
  • Getsu #45
    Hát jah:)

    Mostmár a windows 7 a nyerő
  • Gerygrey #44
    Persze, nem vonom kétségbe hogy vannak területek ahol a Linux verhetetlen, csak amire én használom a gépet az sajnos nem tartozik ezek közé.

    Játékra vegyek konzolt? Persze... Munkára meg egy Mac-et, netezni pedig egy linuxos PC-t. Lakásból is vegyek hármat, az egyikben megvacsorázok, átmegyek a másikba fürdeni, majd pizsamában átmetrózok a harmadikba, ahol álomra hajtom a fejem. Na, nekem kb ugyanilyen pazarlás lenne egy konzol.
  • MacropusRufus #43
    kimaradt: csak nekem tünt fel, hogy a fenti ábrából hiányzik a Vista? Vagy már annyira ciki rendszer lett, hogy inkább nem is említik? :o
  • MacropusRufus #42
    "WC papírnak talán még jó a kinyomtatott forráskódja, többre nem tudom sajnos használni."
    látod, már milyen előnye van számodra a nyílt forráskódnak. Én inkább bug-ot keresek benne és javítgatom, közben tanulok igen csak sokat, sok jó szakembertől.
    Te közben a ue. az anyagot klozet papírnak használod...

    Továbbra is azona véleményen vagyok, hogy mindenki azt használjon ami neki kényelmes. Azért nem kell szindi egy rendszert met a legújjabb extrabrutál grafikával szerelt cucc nem indúl el rajta, ui. több millió dolláros rendszerek vannak amik tökéletesen alkalmatlanok a játékora, (még az oly kedvelt játékszerverek is ui. egy szerver nem azonos egy játékgéppel)ergo: a lenti kommentelők szerint sz@r mert nem lehet rajta játszani meg PS-t futtatni stb. (tisztelet a kivételnek)
    Most írjam azt, hogy a windows egy rakat sz@r mert biztonságtalan? Vidóval tudom bizonyítani (ui. fogádás tárgya volt), hogy egy Novell-el megerősített windows clienst kevesebb mint 10 perc alatt szét lehet törni és nyertünk. Igaz - ez a windowsra nézve ciki - egy linux rendszer alól ment a támadás és semmi extra nem volt, közönséges nyerserő alkalmazása. Ennyire biztonságos a rendszer egy több százezer fonritos Novell alkalmazással együtt is. A német kollégákat tájékoztattuk (túlképpen velük ment a fogadás) és hát kissé pislogtak.
    De ettől függetlenűl még nem fogom azt írni, hogy winre, hogy szívesen használnám klozet papírnak a user manuálját, ha adnának hozzá (mert a lisence papír qurva kicsi)... :)

    aki meg játszani akar az vegyen konzolt, ezt meg a haver üzeni innen az irodából :)


  • Gamecube86 #41
    Mi a szösz?! A zárt osztályra is bekötötték az inernetet? :O
  • andersh #40
    azért lesz világvége
  • Magiszter #39
    Egy emulált netook-on egy emulált szobában egy emulált felhasználó által emulálva.
  • passatgt #38
    és a halflife természetesen ubuntu netbook remixen egy emulált xpn(auro kinézettel) emulált ubuntun emulált windows 7-en emulált vistán megy