Berta Sándor

711 millió dollárt kap a spamkirálytól a Facebook

A határozatot Jeremy Fogel, az észak-kaliforniai kerületi bíróság bírója hirdette ki, majd az ügyet átutalta egy büntetőjogi bíróság hatáskörébe és felszólította az ügyészséget, hogy kezdeményezzenek új eljárásokat Wallace ellen.

Az indoklás szerint a spamkirály és segítői adathalász oldalakat hozott létre, hogy azok segítségével csapják be a népszerű közösségi oldal látogatóit. Fogel elmondta, hogy Wallace és társai tevékenységükkel szándékosan megsértették a Computer Fraud and Abuse Act, a California Anti-Phishing Act és a Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act (CAN-SPAM) törvényeket.

A Facebook üzemeltetői a spamkirályként elhíresült férfit és két további személyt, Adam Arzoomaniant és Scott Shawt februárban perelték be. A trió tagjai adathalász honlapokat hoztak létre és működtettek azzal a céllal, hogy becsapják a közösségi portál regisztrált tagjait, illetve megszerezzék a felhasználói adataikat és azok segítségével terjeszthessék a kéretlen elektronikus leveleket.


Sanford Wallace

"Ők hárman minden bizonnyal börtönbe kerülnek. Nem számítunk arra, hogy a pénzbüntetés nagy részét valaha is megkapjuk, de ez egy fontos győzelem a kéretlen reklámlevelek elleni küzdelemben és azt reméljük, hogy ezek a bírságok elrettentenek másokat a spamküldéstől. Mi a jövőben is folytatni akarjuk a kéretlen reklámok elleni harcot, és ebben a küzdelemben továbbra is számítunk a ti segítségetekre" - üzente blogbejegyzésében a felhasználóknak Sam O'Rourke, a Facebook vezető jogásza.

A közösségi oldalnak ez a második győzelme spamügyben. Tavaly novemberben már pert nyert két spammer, Adam Guerbuez és az Atlantis Blue Capital ellen. Akkor a bíróság 873 millió dollárt ítélt meg a cégnek. Ez volt az eddigi legnagyobb büntetés a CAN-SPAM törvény megsértése miatt. Stanford Wallace ellen tavaly májusban a MySpace nyert pert, akkor a férfit és segítőjét, Walter Rinest, 234 millió dolláros pénzbüntetés megfizetésére kötelezték. Wallace egyébként okkal viseli a nem éppen hízelgő Spamford és a Spam King beceneveket, ugyanis cége még az ezredforduló előtt egyetlen nap alatt 30 millió kéretlen elektronikus reklámlevelet küldött el a világ minden tájára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Quent1n #18
    Picit butuska lett a cikk címe megint, mert mindenki tudja, hogy ezt a pénzt soha a büdös életbe nem fogja tudni kinyögni az arc. Elhiszem, hogy megy a harc az olvasókért de kevésbé szenzációhajhász cikkeknek jobban örülnék. A csávót amúgy leültetném egy 5 évre kb. sztem az reális ezért. Nem kell túlzásokba esni azért, hogy villamosszék meg ilyenek. Azt tartogassuk a magyar politikusoknak. :)
  • Sir Ny #17
    buszszékbe vele!
  • amitakartok #16
    Szerinted őket érdekli?
  • Dynamic #15
    Tipikus geek fej...
  • [HUN]FaTaL #14
    Aham ez igaz, csak felhasználók nélkül a facebook lehúzhatja magát a vécén. :D
  • Solten #13
    Bazzeg, ezt a fejet... Na ezek utan vigyorogj...
  • djw #12
    minden elküldött levél után egy pofon a minimum.

    egyébként meg azért a facebooknak kell fizessen, mert a facebook az oldal tulajodnosa, az ő rendszerét terhelte/károsította/szemetelte tele a mocsokja. A felhasználónak felhasználási jogai vannak a facebookon, s ha nem tetszik ki lehet onnan lépni. A felhasználó igazából semmit nem tett azért, hogy a facebook működjön, így juttatás sem illetheti meg.
  • Rincewind #11
    Villamosszekbe vele! :P
  • bertino #10
    jaja.
  • Tinman #9
    Remélem megrohad... élve.