HENT hírlevél

A brit kormány nemzetközi szinten harcolna a letöltőkkel

Nemzetközi konszenzusra törekszik az illegális letöltéssel kapcsolatban a brit kormány. A szigetország azt kívánja elérni, hogy egy olyan nemzetközi megállapodás szülessen, amely az elkövetkező öt évre meghatározná az illegális letöltés elleni küzdelem leghatásosabb módját. A britek elsősorban az Egyesült Államok partnerségére számítanak.

A médiaügyekben illetékes brit miniszter, Andy Burnham erről egy, a közelmúltban megtartott sajtókonferencián beszélt. "Elsődleges célomnak tekintem az illegális letöltésre vonatkozó nemzetközi konszenzus létrehozását. A kabinet ebben elsősorban az Egyesült Államok közreműködésére számít. Az Obama-adminisztráció együttműködésével szeretnénk kidolgozni egy olyan megállapodást, ami a következő öt évre kijelölné a kalózkodás elleni küzdelem leghatásosabbnak tekintett eszközeit" - mondta Burnham.

Burnham hangsúlyozta, hogy nem kívánja kriminalizálni az internetezőket, és elveti az illegális letöltők büntetőjogi felelősségre vonásának lehetőségét. Utalt viszont arra, hogy a kormány jelenlegi tervei között olyan elképzelések szerepelnek, amelyek a kreatív iparágak védelme és biztonsága érdekében bevonnák az internetszolgáltatókat a kalózkodás elleni törekvésekbe.

A médiaminiszter nyilatkozatának aktualitást adott, hogy előreláthatólag június 16-án teszik közzé a Digital Britain jelentés végleges verzióját, amely a várakozások szerint meghatározza majd, hogy a szigetország milyen utat fog követni a kalózkodás elleni küzdelemben. A közelmúltban számtalan médiaipari és jogvédő szervezet lobbizott annak érdekében, hogy a kommunikációs miniszter, Lord Carter nevével fémjelzett jelentés a szellemi tulajdonjogot érintő jogszabályok erőteljes szigorítása mellett tegye le a voksát.

Érveiket és álláspontjukat ráadásul alátámasztja az a néhány napja bemutatott brit kutatás is, amely mintegy hétmillió főre becsüli az illegális letöltők létszámát a szigetországban. A Strategic Advisory Board for Intellectual Property (SABIP) elnevezésű szervezet által készített felmérés szerint naponta átlagosan 1,3 millió brit tölt le fájlokat illegálisan az internetről, akik így évente legkevesebb 12 milliárd font összértékű, jogvédelem alatt álló digitális termékhez jutnak hozzá ingyenesen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Még egy, ez durvább, itt egy bíró mondja azt, hogy ez mára már a ...sság kategóriába csúszik át - "kártyázás a szabadalmakkal" a bíróságon.
  • bakagaijin #3
    Érdekes hogy a "kreatív iparágak védelmét" hozza fel mint érv. Hiszen pont ezen iparágak képviselői hangoztatják hogy ez a módszer nagyon nem működik és baromira költséges. pl. Andy Grove, de ugyanezt mondja a mostani Intel elnök is. Vagy épp a gyógyszeripar (erről is volt cikk, de így hirtelen nem sikerült linket találnom) és természetesen az FSF is. Az is érdekes, hogy Európában a perekkel sikerült annyira felheccelni a népet, hogy a Kalózpártot Svédországban bejuttatták az EU parlamentbe.
  • KillerBee #2
    "a közelmúltban számtalan médiaipari és jogvédő szervezet lobbizott annak érdekében, hogy a kommunikációs miniszter, Lord Carter nevével fémjelzett jelentés a szellemi tulajdonjogot érintő jogszabályok erőteljes szigorítása mellett tegye le a voksát."

    Innen fúj a szél. A lobbizás meg hát bankókkal kibélelt borítékokat jelent mindenütt.
  • TeDDyRuSh #1
    Na Amcsi és UK összefog. Ebből komoly tracker nyirbálás lesz:(