Hunter

Rejtélyes hangok a távoli kozmoszból

Egy csillagászcsapat különös kozmikus zajra bukkant, ami a vártnál hatszor hangosabban morajlott fel. A zúgás a Tejúton túlról érkezik, forrása ismeretlen.

A világűr köztudottan csendes hely, a hanghullámok nem terjednek az űr vákuumában, nem úgy a rádióhullámok. A világegyetemben számtalan objektum, köztük csillagok és kvazárok bocsátanak ki rádióhullámokat, még galaxisunknak is van hangja, egy statikus sistergés, amit 1931-ben fedezett fel Karl Jansky fizikus. Ugyanez más galaxisokra is igaz.

Az újonnan felfedezett jel azonban ezeknél sokkal hangosabb. "Valami új és érdekes zajlik az univerzumban" - mondta Alan Kogut, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa, aki kollégáival egy nagy magasságú ballonra szerelt műszer, az ARCADE segítségével észlelte a jeleket. A műszer 2006 júliusában emelkedett 36500 méteres magasságba, feladata az első generációs csillagok gyenge hőjeleinek kutatása volt, helyette azonban a szakemberek a távoli kozmoszból érkező rejtélyes zúgásra lettek figyelmesek. A műszer 4 órát töltött a közel 37 kilométeres magasságban és egy "fánk" alakú területet térképezett fel, ami nagyjából az égbolt 7 százalékát tette ki.


A jel részletes elemzése kizárta ősi csillagokat, illetve az összes ismert rádióforrást, beleértve saját galaxisunk legkülső fényudvarának gázait is. Más rádió-galaxisok sem indokolják a zajt, legalábbis ilyen mértékben nem. A jel hatszor erősebb, mint az univerzum összes ismert rádióforrásáé összesen, tehát az eredete pillanatnyilag rejtély.

Találgatások természetesen vannak, az egyik verzió szerint a rendkívüli zaj az univerzum első csillagainak, azoknak az óriásoknak az utolsó kiáltása, melyek több százszor nagyobbak voltak a Napnál és a világegyetem korai szakaszában lelték halálukat. Mikor magjaik fekete lyukakba omlottak össze, a csillagok töltéssel rendelkező részecskesugarakat lövellhettek ki, ami rádió-emissziót idézett elő. 2005-ben egy másik csillagászcsapat hasonló megállapítást tett a legkorábbi csillagok infravörös fénye kapcsán. Szerintük az az infravörös fény, amit a Spitzer űrtávcső nem tud adott csillagokhoz vagy galaxisokhoz kötni, az univerzum első csillagainak szétszórt ragyogása lehet. Ezt azonban más kutatók elvetették, mondván, ez a fény a szomszédos galaxisokból érkezik. Egy másik lehetőség, hogy a rejtélyes rádiójel a távoli galaxisokban képződik, melyek szupermasszív fekete lyukai hatalmas sebességre gyorsítják a körülöttük örvénylő töltött részecskéket rádió-emissziót képezve.

A jelet a földi távcsövek képtelenek észlelni, mivel nem rendelkeznek az ehhez szükséges pontossággal, magyarázta Michael Seiffert, aki a NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma részéről csatlakozott a kutatáshoz. Az észleléshez az ARCADE 2000 liter folyékony héliumot vitt magával detektorai és műszerei hűtéséhez, amivel -270 Celsius fokot ért el. Hasonló körülmények létrehozásához a Földön a távcsövet egy vákuum-kamrába kellene zárni, ez azonban csökkentené a megfigyelés pontosságát, mivel akadály kerül a műszer és az észlelendő sugárzás közé.

A zaj nemcsak fejtörést okoz a csillagászoknak, de a legkorábbi csillagok hőn áhított jeleit is elrejti. Ugyanakkor ez a kozmikus zaj fontos ismeretekkel szolgálhat a galaxisok fejlődéséről. Mivel a rádióhullámok távolról érkeznek a fény sebességével, ezért egy korábbi időszakot tárnak elénk, amikor a világegyetem még fele olyan idős volt, mint jelenleg.

"Ezért olyan izgalmas a tudomány" - mondta Seiffert. "Elindulunk egy ösvényen - esetünkben az első csillagok hőjének mérésén - de valami teljesen másba futunk bele, valami megmagyarázhatatlanba"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thomas Von #105
    Biztos a ufókok.Ne menjetek a kukoricásba, menjetek víz közelbe és ne szórakozatok Zohannal!
  • gerogina #104
    http://www.mindentudas.hu/kollath/20050201kollath.html -hogy lehet hallani a csillagokat?
  • Chocho #103
    Abban az esetben terjedhet némi hang, amikor valami olyan közegbe ér egy lökéshullám, ahol gáz van. Ilyet találni az űrben is, még ha nem is sok az olyan sűrű pont...

    Amúgy azt, hogy lehurrognak, nem is igazán a hozzá nem értésednek, hanem a stílusodnak köszönheted, ami maga az ember, ugyebár.
  • warchief #102
    mcninja: Az ilyen idióták miatt röhelyes az egész krisnás baromság. Szóval szerinted a tudomány feleslegesen kidobott pénz? Orbitális nagy marha vagy, kisfiam!
  • jamborl #101
    Gratulalok!!!!
    100foloslegees hozzaszolas a cikkhez!

    ..es itt jon a 101-ik.
    Kerdes: Ha magyarorszagnak lenne "folos" penze urkutatasra inkabb az afrikai ehezoknek adjak?
    A haladas nem ott kezdodik hogy felsegitjuk az ehezoket, a raszorulokat a tobbseg szintjere.
    Sajnos a haladast a haboruk es az egoista kivancsisag motivalja.

    Nem lehet mindenkin segiteni.... es nem is kell.
  • Soundmaker #100
    #Szakazmus ON#
    Igenis költsék inkább erre a lóvét, hátha elősegíti a térhajtómű kifejlesztését, vagy a Csillagkapu létrehozását, hogy elhúzhassak erről a süllyedő hajóról
    #Szarkazmus OFF#
  • Soundmaker #99
    Én speciel úgy gondolom, hogy nyugodtan lehetne etetni pukkadásig az éhező gyerekeket, ha nem 300 tank 24 vadászgép 50 bombázó, 6000 katona kiképzésére menne a pénz, hogy a k*rva olajat megszerezze amcsika.

    Hidd el szerintem az tetemesebb összeg amit nyugodtan fordíthatnának ilyen kutatásra vagy az űrkutatásra...

    Nem ez a filléres tétel miatt pusztulnak el az éhezők, mint amit erre a kutatásra költenek..

    szerintem...
    szerinted?
  • n3whous3 #98
    Akkor azt is tedd hozzá, hogy kb nincs is annyi termőföld, hogy mindenkit eltartsunk, de ilyeneket már nem tudsz, csak pofázni. Krisnások... lol
  • blackgamer #97
  • mcninja #96

    Én is szeretnék gratulálni az Sg.hu hírmagazinnak és a cikk szerzőjének, meg főleg a "tudós" társadalomnak, az efféle cuccokhoz... :)
    Végül is tényleg nagyon fontos kutatások ezek, hiszen nem is éhezik 1000000000 ember a földön, amire ezt a kidobott pénzt fordítani lehetne.