Berta Sándor

Vezeték nélküli mobiltöltők akár már jövőre?

Egy nyolc vállalatot tömörítő konzorcium vezeték nélküli áramátviteli szabványokat szeretne kidolgozni.

A szervezet olyan univerzális töltőket akar a jövőben kifejleszteni, amelyek segítségével a különböző mobil készülékeket (mp3-lejátszókat, mobiltelefonokat, notebookokat, PDA-kat, digitális fényképezőgépeket és kamerákat) vezeték nélkül is fel lehet tölteni a hálózatból. A Wireless Power Consortiumot a ConvenientPower, a Fulton Innovation, a Logitech, a National Semiconductor, a Philips, a Sanyo, a Shenzhen Sang Fei Consumer Communications és a Texas Instruments alapította Hongkongban. A technikát már jelenleg is használja néhány cég. A Philips elektromos fogkeféit és masszázskészülékeit vezeték nélkül is fel lehet tölteni, a Sanyo a Wii távirányítójához fejlesztett ki egy vezeték nélküli töltőt. Tavaly pedig a MIT kutatói egy WiTricity nevű technikát mutattak be, amelynek a segítségével két méter távolságból vezeték nélkül árammal láttak el egy 60 wattos izzót.

Mivel egyre több embernek van világszerte valamilyen mobil eszköze, sőt sokaknak egyszerre több is, így a vállalatok szerettek volna mielőbb megoldást találni a gyors, vezetékek nélküli töltésre. Az elképzelés hasznos, hiszen ki akar mondjuk egy utazás során kábelkötegeket, valamint több töltőt becsomagolni és magával vinni? A legpraktikusabb megoldás az lenne, ha elég lenne egy az összes készülékkel kompatibilis vezeték nélküli töltőt eltenni. A konzorcium ennek a megvalósításán dolgozik.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy minden termékhez más töltő kell, mivel mindegyik más frekvenciát használ. Ezt egy egységes nemzetközi szabvány létrehozásával és elfogadásával lehetne kiküszöbölni. A tervek szerint az első szabványkategóriába kerülnének az 5 wattot vagy annál kevesebbet fogyasztó eszközök, például a mobilok és az mp3-lejátszók. A második kategóriába sorolnák a nagyobb fogyasztású termékeket, köztük a laptopokat. A szabványok elfogadása után már kifejleszthetők lesznek az univerzális, vezeték nélküli töltők.

Idén év elején Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő kezdeményezte, hogy az Európában forgalmazott mobilokhoz egységes töltőt és csatlakozót használhassunk. A mobiltelefon-gyártók nemrég elfogadták azt az új rendszert, amely energiahatékonyság szerint rendszerezi a készülékek töltőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #20
    höhö hogy félnek a sugárzástól... én meg közbe meg akarom látogatni azt a bizonyos zónát, itt nem messze :DD persze csak mérővel.
  • Gamecube86 #19
    Aggódtok itt a sugárzás miatt mikor lehet holnap elüt egy busz :D
  • kvp #18
    "sugááárzás jajj költözzetek le a bányába"

    Azert ha ezek a rendszerek elterjednek, akkor eleg erdekes lesz egy kisebb (azaz szemetdombi alkatreszekbol keszitett) emp toltetet elsutni valahol. (pl. egy plazaban) 'Vicces' lesz ahogy az osszes ilyen keszulek felrobban a felhasznlok kezeben/zsebeben/nyakaban/fejenel. :-(

    Az adatok ellopasatol egy _tolton_ keresztul azert nem kell felni. A szolgaltato altalaban amugy is szabadon tudja irni/olvasni a simkartyaja es az azt hasznalo telefon tartalmat.

    Biztos ami biztos, ertelmes ember:
    -mikrohullamu sutot csak becsukott ajtoval hasznal
    -a blutooth-ot altalaban kikapcsolva tartja (a wifi-t is)
    -vezetekes autos kihangositot es headset-et hasznal
    -van valami minimalis vedelem a telefonjan (legalabb kerdezzen meg mielott szolgaltatoi frissitest telepit vagy autos kihangositot csatol)
    -nem maszik bele egy aramkorbe, meg akkor sem ha nem galvanikus hanem elektromagneses csatolasu
    -csokkenteni probalja az energiaszamlajat, nem novelni
  • Bradley #17
    :D Nekem a kedvencem, a jajj a CIA lenyúlja a telefonom/pda/számítógépem tartalmát.
    Könyörgöm az emberek 99% semmi olyan információval nem bír, ami bárkit is érdekelne. Nem tudom miért hiszik egyesek magukat olyan fontosnak....
  • zOMG #16
    sugááárzás jajj költözzetek le a bányába ha fosol a mikrodtol akk meg mi a f@sznak van? röhej
  • kvp #15
    Mondhatnak amit akarnak, szerintem egy legmagos transzformator ket tekercse kozze beulni nem egeszseges. Marpedig ezek a toltok igy mukodnek. A csak kozvetlen kozelbol mukodo megoldas pedig csak siman pazarolja az aramot. A veszteseg atlag 40%, meg hangolt tekercsek eseten is. Ez kis enegiaszintek eseten nem veszes, mert ha 5 watt hasznos terheles mellet 9 wattot fogyaszt a tolto akkor meg nincs nagy gond. Ha viszont laptopot toltenek vele es 200 watt hasznos terheles melett 350 wattot fogyaszt, az mar azt jelenti, hogy a laptopot toltes kozben hasznalo ember kapott 150 watt szort sugarzast/hoterhelest. Ez mar viszonylag egyszeruen merheto lesz ha elkezdik hasznalni. Nem veletlen, hogy csak egy 60 wattos egoig (50%-on) mert elmenni az mit-s csapat is, mivel igy meg eppen nem okoztak azonnal erezheto seruleseket a nezokozonsegnek.

    ps: A szabvanyos tolto hasznalata egyszerubbnek tunik. Meglepo modon ujabban meg az asus is ilyet rak a telefonjaira. (csak egy 5 polusu mini usb es egy 4 polusu mini audio jack van a telefonon, az usb tolteni es kommunikalni, a jack meg a sztereo kimenet es a mikrofon bemenet)
  • Ahoy #14
    Én Watermannal értek egyet... és hogy a telefon veszélyesebb lenne? hosszú távon mindegy suzgárzik, csak ez a cucc mondjuk sokszorosa a mobilénak. Másrészt szerintetek miért írják rá a laptopom manualjára, hogy tartsa testétől 20 cm-re a Wifi antennát, hogy ne érje el a veszélyes sugárzás... elég vicc.
    most jönnek az eredmények a daganatokról, 15 éves mobilhasználat után...a Wifi éjjel nappal telefonál a fejemnél. Amerikából kitiltották pár egyetemről, mert olyan magas volt már a sugárzás.
    Ez a cucc meg 2 méterről lövi az áramot,totál gazdaságtalanul...csak azért mert a lusta faszfej lusta elmenni a konnektorig.

    A magasfesz vezeték pedig tényleg veszélyes...van egy település (rasszista jegyzővel :D) ahol a magadfesz alatt sorban nincsenek házak, mert senkinek nem engedték megvenni...viszont egy roma családnak fillérekért odaadták a telket .. durva
  • mesor #13
    Mennyi terrorista, titkosügynök van itt... :D
  • Lame #12
    Igen, a szavanytolto ertelmesebb lenne az teny. Most komolyan nem tok mindegy, hogy rateszem a telcsiet egy lapra, hogy toltson, vagy ra kell dugnom egy toltot???? A vezetekessel legalabb tudok rogton telefonalni, ha lemerult es radugom a toltore.
  • smaczylaci #11
    1. senki se olyan hülye h a semmibe sugározzon energiát tök ingyen!!!
    2. elképzelhetönek találom h azok a készülékek amik támogatják a vezetéknélküli töltést a töltö memoriájában regisztrálva lesznek, igy csak azok használhatják
    3. még vszinübb h ugyanugy mint a mostani töltök, csak akkor tölt ha csatlakoztatva van tehát TE döntöd el h mit csináljon, föleg ha kihuzod a konnektorbol!

    A sugárzáshoz kapcs: a rádiohullámok (FM, URH, CB, stb) nagyobb mértékü károsodást okoznak mint a mobilkommunikácios (GSM, GPRS, EDGE, WiFi, stb) sugárzás.

    Adatvédelem:
    van bluetooth a telodba? ha van akk már ugyis mindent tudnak rolad, ugyanis nincs hozzá tüzfal, kémprogramkeresö ami megvéd az adathalászoktol.