Berta Sándor

Vizuális feladatokat fejtettek meg makákók

A majmokkal és számítógépekkel végrehajtott tesztek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a tudósok megértsék, miként működik a figyelemfelkeltés folyamata.

A vizuális figyelmet egyaránt befolyásolja és irányítja az akarati tényező, illetve a reflexek - derítették ki német kutatók makákókkal elvégzett kísérletei. Jó példa a figyelemre, hogy amikor valaki egy meghatározott tárgyat keres, akkor hajlamos más objektumokat figyelmen kívül hagyni. Ezzel szemben a markáns környezeti hatások és események, például egy közelgő jármű azonnal, reflexszerűen magára vonja a figyelmünket. "Mind a két folyamat különböző idegi mechanizmusra vezethető vissza" - jelentette ki Stefan Treue, a göttingeni Német Főemlőskutató Központ igazgatója.

A tesztek során a német orvosok a makákókat addig oktatták, amíg képessé nem váltak arra, hogy elvégezzék a számítógép monitorán felvillanó vizuális feladatokat. Az állatok megtanulták, miszerint csak meghatározott dolgokra és tárgyakra figyeljenek oda, illetve hogy csak akkor nyomjanak meg egy gombot, hogy ha valami változást tapasztaltak. A kutatók azt vették észre, hogy a majmok a reflexszerű reagálása a folyamatokra általában egy tizedmásodperccel gyorsabb volt, mint amikor a reakciót az akaratuk váltotta ki.

"A figyelmet ma egy szintre helyezik a teljesítménnyel, emiatt különösen fontos ennek a területnek a vizsgálata. Ki kell derítenünk azonban, hogy egy adott esetben fiziológiai vagy pszichológiai problémáról van-e szó?" - tette hozzá a göttingeni neurológus. "A főemlősöket és különösen az emberszabású majmokat általában akkor vizsgáljuk meg, ha a más kísérleti állatokkal végzett kísérletek során nem kapjuk meg a szükséges eredményeket. Különösen igaz ez a fertőző betegségek, például az AIDS, a himlő, a BSE, illetve az agy- és a viselkedéskutatás esetében " - mondta végül Stefan Treue.

Érdekesség, hogy a Göttingeni Egyetem Kutatólaboratóriumának munkatársai tavaly egy olyan robotot alkottak meg, amely "ösztönösen" alkalmazkodik az ismeretlen terephez, olyan folyamatokat aknázva ki, melyek az állatok mozgását jellemzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #10
    Nem értem ehhez minek kellett makákókat basztatni? Embereken sokkal egyszerűbben, és a hibalehetőségeket minimalizálva lehetett volna letesztelni a reflexszerű és a tudatos figyelemfelkeltés folyamatát...
  • babajaga #9
    Nézd meg a fekete Pákót mit szerencsétlenkedik a magyar TV-ben. Egy maki ezt nem engedné meg magának van annyi méltósága.
  • passatgt #8
    Ne baszakodjunk Joe bácsival, ha részeg
  • Világpolgár #7
    Neveljük az utódainkat.
  • Sir Quno Jedi #6
    Assszongyák a makiknak elég 5x elmutatni valamit és utána le tudják utánozni/meg tudják ismételni. No, az átlag júzernek aztán 1000x is megmutathatsz valamit, mert soha nem lesz képes reprodukálni az adott tevékenységet. MI ebből a tanúlság??!? [neméti]
  • dez #5
    Az, hogy a figyelem irányítása két különbüző mechanizmuson alapul. Gondolom, eddig azt hitték, a kettő egy.
  • babajaga #4
    "német orvosok a makákókat addig oktatták, amíg képessé nem váltak arra, hogy elvégezzék a feladatokat. "

    Nehezebb feladat embereket megtanítani sokmindenre.
  • karcsi #3
    neakkoggy rajtat nemfoknak kiserledeszni csaka indelikenseb aladokal csinajjak mindpeltaula makikak
  • panther112 #2
    Látom a kiváló helyesírásod mellé remek szövegértelmezési készség is társul. De miért kell ezt másokkal megosztani? Ez valami kényszer? Bár igaz, ami igaz, nincs olyan kora tavasz sem, hogy ne látna az ember 100 kiló fölötti hölgyeket miniszoknyában...
  • toto66 #1
    Segítsen valaki, ebben mi volt a hír? Hogy állatkisérleteket végeznek, vagy hogy makákókon, vagy valami egyébb?