Alex

Lumix DMC-G1, egy új Panasonic SLR

A Panasonic új fényképezőgépe mind kialakítását, mind tulajdonságait tekintve az új mikro 4/3-os szabvány szerint készült.

Bár a cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépek nemzetközi piaca folyamatosan bővül, a vásárlók sokszor mégis inkább a kompakt modellek mellett döntenek, mert a DSLR gépeket túlságosan nagynak, nehéznek és bonyolultnak tartják. A Panasonic néhány héttel ezelőtt éppen ezért jelentette be egy teljesen új cserélhető objektíves fényképezőgép rendszer megalkotását, melyet LUMIX G Mikro Rendszer névre kereszteltek. Az új szabvány a négyharmados rendszer lekicsinyítése, a méret és súly csökkentését teszi lehetővé amellett, hogy a gyártó szerint megtartják a tükörreflexes készülékek által nyújtott kiváló képminőséget.

Az új szabvány azonban nemcsak a vázak méretének és tömegének csökkentését teszi lehetővé, hanem a objektívekét is. Ez különösen az átlagosnál nagyobb látószöget nyújtó- és a teleobjektívek vonatkozásában igaz. A normál 4/3-os objektívek adaptergyűrű segítségével erősíthetők fel a mikro 4/3-os szabvány szerinti vázakra, ezáltal rendszer-váltás esetén nincs feltétlenül szükség a meglévő objektívpark cseréjére. Ma megjelent a szabványra épülő első első cserélhető objektíves, de nem tükörreflexes digitális fényképezőgép állandó élőkép funkcióval, a Panasonic Lumix DMC-G1.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új modellel a Panasonic tükörmentes felépítést vezet be a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek világába, ami a készülékek méretének jelentős csökkenését eredményezi. A méretcsökkenésnél azonban jóval többről van szó. Az új rendszer lényegi tulajdonságaiból fakadóan számos új technológia és funkció készülékben való alkalmazása oldható meg. Ennek köszönhetően a G1 a cserélhető objektíves gépeknél szokásos optikai kereső helyett állandó élőképet biztosító elektronikus keresővel rendelkezik.

Az LVF az optikai keresőkhöz hasonló képminőséget, jó láthatóságot biztosít, miközben a felvételi információk is megjeleníthetők rajta, sőt a beállítások, így pl. a fehéregyensúly 2-tengelyes koordinátarendszerben való módosításának közvetlen hatása is ellenőrizhető. Felbontása 1.440.000 képpont, a nagyítási arány pedig tiszteletre méltó 1,4-szeres (0,7-szeres 35 mm-es filmes egyenértékre átszámítva). Egy beépített szenzor automatikusan érzékeli, ha a felhasználó a szeméhez emeli a gépet és a keresőbe néz, vagy ha épp ellenkezőleg eltartja magától a készüléket. Ez utóbbi esetben bekapcsolja a kihajtható és nagy szögben forgatható 3 collos LCD-t, mely 460 000 képpontot tartalmaz. A Live MOS szenzor valós időben közvetíti a róla érkező jeleket, és 60 kép megjelenítését biztosítja az LCD-n másodpercenként. Mind a kereső, mind az LCD 100%-os látómezőt nyújt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gépben egy 12,1 megapixel felbontású Live MOS szenzor van, melyet a Panasonic képfeldolgozó szoftvere, a Venus Engine LSI-k legújabb generációja egészít ki (ez végzi pl. a zajcsökkentést). Az objektívek cseréje során a fényképezőgép belsejébe jutó port szuperszónikus hanghullámokkal rázzák le, ez meggátolja, hogy szennyeződés rakódjon a képérzékelőre. Az egyszerű használatot hat különböző, egymással összhangban működő érzékelő és korrekciós technológia biztosítja: az optikai képstabilizátor, az intelligens ISO-vezérlés, az arcérzékelés, az automata témamód-választás, az intelligens kontrasztvezérlés és az AF-követés. Mindezek együttesen biztosítják, hogy a felhasználó minél egyszerűbben és kényelmesebben készíthessen nagyszerű fotókat bármilyen fényképezési szituációban.

A felvételek megtekintése HDMI-kimeneten keresztül is lehetséges. Szintén érdekesség, és nagyban megkülönbözteti a G1-gyet a szokásos digitális SLR gépektől, hogy a fekete mellett két másik színváltozatban is kapható; vörösben és kékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #27
    Szerintem tök értelmetlen ezeken a szavakon lovagolni, annak egy fórumot kéne nyitni, hogy 'Téves fogalmak a digitális fotózásban' meg 'Tévedések az sg.hu cikkcímeiben':) Sokkal lényegesebb, hogy mi a szupi, vagy javítani való ebben a gépben. Pl. az EVF-e egyedülálló! 800X600-as felbontása van és jó fényerős. A tükröt feláldozták emiatt, de emiatt micro4/3. Emiatt kisebb is... Tök jó dolog lehet a sorozatmód állító karocska, nem kell menüzni (bár ilyen már más gépben is feltűnt)...
  • babajaga #26
    Persze erre a gépre nem áll az SLR.(Single Lens Reflex)
    De azt tudod e hogy az SLR kifejezés is hibás? Ugyanis a típus: Egy lencsés tükörreflexes gép.( single lens mirror reflex, SLMR volna a pontos) Ugyanis van két lencsés tükörreflex gép is. Ugyanis nem a lencsében jön létre a reflex hanem a tükörben. A Magyar kifejezés pontosabb mint az Angol.
  • papajp #25
    Möci: "Csak a címben fogalmaz helytelenül."
    Te is elismerted hogy helytelenül fogalmaz ennek az ismertetőnek írója...
    Elolvastam, nem csípőből írtam. De az SLR megnevezés akkor is helytelen...
  • babajaga #24
    A szuperszónikus az sebességet jelent az égvilágon semmi köze a frekvenciához. Nem lett a neve hanem olyan nevezte el aki nincs tisztában a fizikai alapfogalmakkal. A szuperszónikus a hang levegőben való terjedésénél gyorsabbat jelent. A vízben gyorsabban terjed a hang pld.
  • gosub #23
    Ez most a szavakon való lovagolás. Hát Supersonic lett a neve, a Concord is szuperszónikus vagyis hang feletti, szerintem megállja helyét hisz 35000Hz a hallható felett van. Persze ez így nem korrekt, de talán nem is ez a lényeg.
    Ez a micro4/3 nagyon jókis rendszer lesz!!
  • Möci #22
    Én sem vagyok SONYbuzi, de az "alfa 350" nagyon jó.
  • Möci #21
    Csak a címben fogalmaz helytelenül. Éppen az, hogy a cikk további részeiben különbségeket és párhuzamokat von az SLR-ekhez viszonyítva. (Figyelmesebben kéne olvasni és nem csípőből lövöldözni az ismeretlenbe!)

    Szerintem igenis nagy durranás lesz, de egyenlőre nagyon BETA verziónak tűnik.
    -A vaku hatásfokáról nem írtak semmit.
    -Vakupapucsot pedig láttam már -mondjuk úgy- komolyabbat is.

    Az, hogy ennyire szoftver függő egy kicsit valóban zavaró, mert nagyon emlékeztet a "lopakodó"-ra, amit senki sem tudna vezetni számítógépek nélkül. Ez a Pana is önmagában (szoftverek nélkül) életképtelen. Ez számomra azért disszonáns, mert olyan, minthogyha egy születő gyermeket arra "terveznénk", hogy csak inkubálva élhessen.

    Mindenesetre a későbbiekben ez a gép nagyon sok (akár profi) gép alapja lehet.

  • babajaga #20
    Szuperszónikus hang szűrő? Hogyan szűrik a hangot? A 35kHz -es rezgést pedig ULTRAHANG-nak hívják még nálunk is!
  • Flashy #19
    néha elképzelem, hogy a Panasonicnál miután beleöltek milliókat a fejlesztésbe, idenéznek az sg.hu hozzászólásokra és rájönnek hogy "basszus, ez tényleg szar, hogy ezt mi mér nem láttuk" és megsemmisítik az egész készletet a piacra dobás előtt :)
  • papajp #18
    "Lumix DMC-G1, egy új Panasonic SLR"

    azt az "SLR" szót (rövidítést) jólenne kitörölni, ugyanis ez nem egy SLR-gép mivel nincs is benne tükör, se tükrös kereső...