MTI

Az internetre tették Hitler műgyűjteményét

Adolf Hitler művészeti gyűjteménye - amelynek a "Führer" saját múzeumot álmodott Ausztriában - most fölkerült az internetre.

A berlini Német Történeti Múzeum elhatározta, hogy a különleges "Linz Gyűjteményt" hozzáférhetővé teszi az érdeklődőknek online katalógus formájában. Ezzel segíti a nézőket, hogy megértsék több mű bonyolult és sokszor tragikus történetének hátterét - mondta Rudolf Trabold, a múzeum szóvivője. "A speciális Linz Projekt teljes festményadatbázisa most már az interneten található" - tette hozzá. Hitler ezeket a munkákat a késői 1930-as évektől a II. világháború végéig vásárolta, de leginkább családoktól eltulajdonította. Az volt a terve, hogy a gyűjteményt a háború után Ausztriába, Linzbe viteti, megfelelő múzeumot alapítva hozzá.

A Hitler-gyűjtemény egy sóbányában elrejtve vészelte át a háborút, majd a győztes szövetséges csapatok elkobozták az egészet. A szövetségesek lefotózták és katalogizálták mind a 4731 darabot: festményeket, szobrokat, bútorokat, porcelánokat, szőnyegeket. Az elmúlt 60 év alatt az anyag szétszóródott Németországban, vagy szerte Európában. Most, hogy minden fölkerült az internetre tájékozódhatnak róla a művek esetleges tulajdonosai vagy helyi múzeumok. A berlini múzeumi szóvivő szólt arról is, hogy ez a gyűjtemény különleges ablakot nyit a náci művészetpolitikára. Hitler a bécsi művészeti akadémia hallgatója volt és levelezőlapokat is illusztrált, javarészt XIX. századi német és osztrák festők műveit gyűjtötte össze.

A gyűjtemény több olyan német munkát tartalmaz, amely Hitler uralma idején született, de a korszak meghatározó festői, mint Max Ernst vagy Paul Klee alkotásai közül egyetlen darab sincs a kollekcióban, mert a nácik degeneráltnak tartották az ő művészetüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #13
    Szandekos gyulolkodes mar megint.
  • Béla bácsi #12
    Führer, nahhh
  • Béla bácsi #11
    A Fürher a Früher reinkarnációja. Ez is azt bizonyítja, hogy a nácizmus köztünk van.
  • GrimReaper78 #10
    Mit jelent az, hogy "Fürher"? Mert én csak "Führer"-ről hallottam/olvastam, elnézést a tudatlanságom miatt...
  • Béla bácsi #9
    Hitler ma szerintem meg nem értett, másként gondolkodó, stb művésznek simán elmenne. Ha nem hangoztatta volna szociológiai performanszát annyira, simán kiállítanák a műveit pl. a Gödör klubban.
  • dez #8
    Mi a baj azzal a mondattal?
  • uniu #7
    Hatalomra kerulese utan is festett-tervezett. Az egyik erdekesseg VW bogar:
    http://atom.blog.hu/2007/08/11/der_kdf_wagen_es_hitler_egyeb_autoi_alma
  • zemy #6
    Én azt olvastam régebben valahol, hogy Hitler nem volt a bécsi művészeti akadémia hallgatója, kétszer próbálkozott a felvételivel sikertelenül. A múlt-kor történelmi portálon találtam egy ilyet:
    "Fiatalemberként Hitler kétszer is kérvényezte felvételét a bécsi Szépművészeti Akadémiára, de elutasították. "Talán ha művészetét jobban fogadták volna, és művészként sikeresebb pályát futhatott volna be, nem lett volna később milliók haláláért felelős diktátor".
    Egyébként valamiért az tévhit terjeng róla, hogy szobafestő volt, pedig tényleg festett képeket. Bár ki tudja, hogy ha felveszik, akkor tényleg festegetéssel töltötte volna hátralévő idejét...
  • uniu #5
    Csodalkoztam is a cikk elejen, hogy objektiven tudnak egy ilyen temaban cikket irni, de aztan persze ott volt az utolso mondat...
  • sanner011 #4
    forrás: MTI. :)