Dojcsák Dániel

iWiW: Simogass vagy üss pofon!

Merész újításra szánta el magát az iWiW fejlesztőgárdája, ugyanis a tegnapi naptól a nagy online telefonkönyvben lehetőség van társainkkal való ismerettségünk jelölésén túl véleményt is nyilvánítani róluk. Itt az ideje kiteríteni a lapokat, elmondani, kiről mit gondolunk.

Június 24-én új szolgáltatással bővült az iWiW tárháza, ami egyszerűen a Vélemények nevet kapta. A funkció lényege, hogy az egymást már ismerősnek elfogadott személyek 1000 karakter erejéig saját szavaikkal méltathatják vagy becsmérelhetik egymást. Ezt ezután a fórumhozzászólásokhoz hasonlóan bárki megtekintheti, aki rákeres egy adott illetőre.

A minősítéseknek szerencsére korlátozásai is vannak, így mielőtt nyilvánosságra kerülne egy vélemény, azelőtt az érintett félnek is jóvá kell hagynia csakúgy, mint az ismerettséget, a "bejelölést". Emiatt nem is várható, hogy negatív kritikák tömegei jelennének meg emberekről, hiszen a véleményezők személye is látszik. A bárdolatlan személyeskedést mindenki átgondolja, ha nevesíteni is kell, illetve a kulturálatlan kirohanásokat a célpont maga is ki tudja szűrni.

A viszonylag értelmetlen kedv-mérő és a sokáig megoldatlan fiktív személyek kérdésének rendezését leszámítva hosszú idő óta ez az első tartalmi fejlesztés. Ráadásul az online telefonkönyv jellegtől elmozdulva az iWiW ezzel a lépéssel a valós közösségi irányba mozdult el. A korábbi hónapokban a fejlesztések olyannyira elmaradtak, hogy lelkes felhasználók online flashmob akcióval kívánták feltüzelni a fejlesztőket.

Klikk ide!
Az első vélemények

A hangos elégedettlenségre minden oka megvolt a felhasználóknak, hiszen az elmúlt hónapokban mindössze alig néhány nevetségesnek tűnő újdonságot mutattak csupán be. A technikai változások között szinte egyedüliként a postafiókok méretének növelése történt meg, a korábbi 200 darab levél helyett mostmár 1000 üzenetet tárolhat egy felhasználó. Az üzenetkezelési rendszer és a fórumrendszer továbbra is fapados szinte bármely más hasonló rendszerrel összevetve. Ugyanígy a képkezelési rendszer is változatlan, és ugyan lehetőség van egy ideje külső videoszájtok anyagait is beágyazni, ez a funkció sem terjedt el futótűzként a felhasználók között. Úgy tudjuk a képgalériák létrehozásának lehetősége régóta felvetődött már, de ennek ellenére nem született döntés ilyen irányú fejlesztésről.

Szabó Márton, az iWiW Kft. ügyvezető igazgatója korábban szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta, hogy folyamatosan vannak fejlesztési, továbblépési ötletek, de messze nem szeretnének abba az irányba elmenni, mint a Facebook, ahol a külső fejlesztők szabadon készíthetnek alkalmazásokat a közös felület alá. Közlése szerint az iWiW felelősei figyelemmel kísérik a külföldi szájtok evolúcióját, csakúgy, mint a Facebook nyelvi lokalizációját, de egyelőre nem gondolják úgy, hogy a magyar közösségi szájt helyzete veszélyben lenne.

Az iWiW 2005 októberi átalakítása után, alig két év alatt 2007 augusztusában már 2,6 millió felhasználót tudhatott berkein belül, így a Webaudit statisztikái szerint a leglátogatottabb hazai honlap (napi 1 millió látogató). Az összesített statisztikában első helyen lévő [origo] portfolio is csupán a közösen mért freemail (napi 644 ezer) [origo] (napi 618 ezer) statisztikák miatt előzi meg.

A Vélemény funkció ötlete ugyan a legtöbbek számára az iWiW nevével fog összeforrni, pedig nyilvánvaló, hogy nem eredeti a szikra. Érdekesség, hogy nemrégiben debütált egy sokadik közösségi szájt, az iWFW, amit úgy tűnik, mintha a szerverhostinggal foglalkozó alkotó társaság poénnak szánt volna. A rövidítés az International Who is Who, azaz a nemzetközi ki-kicsoda elnevezés helyett az "International Who Fuck Who" nevet választotta, alapvető célkitűzése pedig, hogy a sima ismerettségek helyett azt térképezze fel, hogy ki kivel létesített szexuális kapcsolatot.

A funkciók között az általános- és középiskola alapján való automata keresés mellett lehetséges a szimpatikus ellenkező (vagy azonos) neműeket bejelölni, amiről a célszemély csak akkor szerez tudomást, ha ő is ugyanúgy megjelöli az illetőt. Ugyanennek a funkciónak létezik egy szexre kihegyezett változata is, ahol a felhasználók ha begerjednek egymásra, akkor belső üzenetben értesülnek arról, hogy zöld a lámpa oda-vissza. A kiemelt funkciók között található az úgynevezett "Róla" funkció, ami gyakorlatilag teljesen megegyezik az iWiW most beharangozott Vélemény megoldásával.

Kép:mokuskafasza.blogspot.com
Ismerős, de mégis más

Az iWfW komolytalannak tűnő kezdeményezés, maximum tinédzserek számára lehet érdekes napi betevő, akik egyébként is nyitottak számtalan rendszerben aktív életet élni, legyen az közösségi oldal, azonnali üzenetküldő vagy fórumrendszer. A G-portál, Hot Dog, privi.hu népszerűsége éppen az online is hiperaktív nagy számú tanulójának köszönheti sikerét. A statisztikák szerint az úgynevezett Sulinet generáció 95%-a használ számítógépet, illetve internetet rendszeresen, ellentétben a nyugdíjas korosztállyal, ahol a penetráció egyelőre egyszámjegyű, így teljesen természetes, hogy nem a nyugdíjas tematikus közösségi szájtok szaporodnak, hanem a fiataloknak szólóak.

Ugyan a világszintű közösségi hálózatok esetében is érezhető megtorpanás, sőt egyes jóslatok szerint a blogok ideje is lejár hamarosan, mégis az általános gyűjtőszájtok és a tematikus közösségi oldalak komoly sansszal indulnak a következő években. Szabó Márton elmondta azt is, hogy szerinte ha nem a heavy usereket tekintjük mintának, hanem az átlagos felhasználókat, akkor az emberek nem akarnak sok közösségnek egyidejűleg tagjai lenni, ezért véleménye szerint a jövő az általános szájtokban, illetve az azon belül kialakuló al-közösségekben, közösségi funkciókban van. Ezt a véleményt persze nem osztja mindenki, jó példa erre a nemrégiben az SG.hu hasábjain is bemutatott Couchsurfing, ami egy adott funkcióra, az utazásra, épülő közösségi szájt, mely befektetők és millió dollárok nélkül is organikusan fejlődik napról napra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • precision #37
    Az iwiw nem szar, csak néha le van terhelve...tényleg költhetnének a fejlesztésre.
    Nem, nem azért van fent az átlag az ilyen oldalon, hogy magát reklámozza és minnél több ismerőse legyen, hanem, hogy kapcsolatot teremtsen az ismerőseivel. Én is találtam már meg rég nem látott osztálytársakat, akiknek ezelőtt semmilyen elérhetőségét nem tudtam.
    A facebook meg nem annyira jó mint amennyire nagy a hype körülötte. Kb privi.hu szint már tényleg egy-egy adatlap ott. Van 24234234234 db HASZTALAN külső kisalkalmazás amit mindenki berak az adatlapjára, csak hogy ott legyen, és semmi haszna, átláthatatlan lesz tőle az egész. Ja és alig van rajta magyar ember.

    Ha egészségesen használja ez ember akkor jó az iwiw. Nem kell gyúrni az ismerős számra, nem kell minden nap 3 percenként nézni hogy írtak e üzenőfalon. Nem kell önreklámos egoista adatlap. Arra kell használni amire való. Pl.: egy helyen van az összes ismerősöm emailcíme, a legtöbbnél telefonszáma, msn címe...stb. Egy helyen van az összes ismerősöm névnapja, születésnapja. Ennél több funkció egy átlag közzöségi oldal usernek nem kell.
  • plu604 #36
    áruljátok már el egy tudatlannak mi a pöcs az a facebook... megnéztem az indexlapját de nekem csak egy ugyanolyan regeljésarcoljhányismerősödvan oldalnak tűnt mint a többi.
  • passatgt #35
    nálam is törlés gomb segített csak, amúgy se nagyon foglalkoztam vele:)
  • janoskaaa #34
    Na es delutan neha hasznalhatatlanul lassu.(hetente egyszer-ketszer nezek csak ra (mielott ramragasztanatok az iwiw fuggo jelzot:), de akkor is....)
  • janoskaaa #33
    Inkabb a motoron javitananak, mert azert tobb mint szaz szerver szolgalja ki, az azert eleg gaz.
  • Csaba42 #32
    Sorry, javítok: "hozott csak be" -> "hozott be"
  • Csaba42 #31
    Nekem van: felejtsd el az IWIW-et, mivel úgy szar. ahogy van. Én akkor gyűlöltem és untam meg, amikor minden oldalt csak másodjára-harmadjára hozott csak be, akárhol is próbáltam (itthon, suliban, netkávézóban, havernál, unokatesónál, stb), ráadásul naponta jöttek a kéretlen reklámadatlapok bejelölési szándékai, az IWIW-esek pedig szartak a fejemre (ha több hónapig van ez, akkor nyilván ezt jelenti). Egy gyors kattintás a Törlés gombra, és minden kínom elszállt.
  • fizik #30
    mindig kell vmi parasztvakítás ;)
    most ezen fognak csámcsogni 3(?) hónapig...
  • dawinD #29
    valaki valami ötlet erre ?
  • pzssoft #28
    Aki nem ismerné, iWiW-hez greasemonkey kiegészítő: http://userscripts.org/scripts/show/24506