Alex

Két új Sony fényképezőgép

Azok számára, akik azt hitték kifulladt a megapixel-verseny, méltó ellenérv a Sony 13,6 megapixeles gépe. Itt a DSC-H9 utódja is.

Sony Cyber-shot W300

A gyártó közleménye szerint ez az eddigi legkeményebb burkolatú W-sorozatú Cyber-shot fényképezőgép: a W300 olyan karcálló titánbevonattal rendelkezik, amely állítólag mintegy 5-ször keményebb, mint a galvanizált alumínium.

A fényképezőgépbe egy rendkívül nagy felbontású, 13,6 megapixeles lapka került, melyet egy 3-szoros optikai zoommal rendelkező Carl Zeiss Vario-Tessar objektív egészít ki. A Sonynál a statisztikai adatokra gyúrnak, ennek oka lehet a hihetetlen 6400-as ISO-beállítási lehetőség is. Az e miatti képminőségromlást zajcsökkentéssel és a Super SteadyShot képstabilizálóval remélik kordában tartani. A hátsó, 2,7" collos LCD felbontása 230 ezer képpont, és manapság meglepő mód a mérnökök találtak helyet egy kiegészítő optikai kereső beépítésére is.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A W300 használata nem meglepő módon a végletekig leegyszerűsített: az intelligens jelenetfelismerő rendszer például számos fényképezési szituációban szükségtelenné teszi különböző jellemzők beállítását. A kezdőre gondoltak a képernyős funkciókalauz és az egyszerű üzemmód beépéítésénél is, utóbbi a legtöbb előkészületi tennivaló gondját leveszi a felhasználó válláról.

A géppel 5 képkocka/mp-es sebességű sorozatfelvételre nyílik mód, ami sportesemények fényképezésénél nagy előnyt jelent. Az arcfelismerő technológia képes szabályozni az expozíciót és a bőrtónus beállítását. A bejelentés szerint javult az arckövetés sebessége és automatikusan megkülönbözteti egymástól a gyermek- és felnőttarcokat. A másik Sony-találmány, a mosolykereső addig késlelteti a zár kioldását, amíg a fénykép alanya el nem mosolyogja magát, ami által minden fotóról boldog arcok tekintenek vissza. Ugyancsak a BIONZ processzor működteti a dinamikatartomány-optimalizálót, úgy szabályozva az expozíciót, hogy ellenfényben is - amikor az árnyékos és a túl fényes felületek részletei gyakran elvesznek - természetes eredmény jöjjön létre.

A HD-kimenet segítségével az emlékek nagy méretben is feleleveníthetők, és a diavetítés kívánság szerint többféle zenei aláfestéssel és vizuális effektussal gazdagítható. Az emlékek rendezését és elérését számos képkezelő funkció segíti, a készüléken belüli retusálás pedig számítógép nélkül is lehetővé teszi a felvételek utólagos korrigálását. Európában a Cyber-shot W300 április végétől kerül a boltokba.



Sony Cyber-shot H50

A japán vállalat egy nagyon komoly ultrazoomot, a tavaly márciusban kiadott DSC-H9 utódját is bejelentett. A felbontás természetesen egy megapixellel kövérebb lett, 9-re nőtt, de ezen kivül is több jelentős változtatás történt.

Külső borítása kemény, karcálló bevonattal rendelkezik. Carl Zeiss Vario-Tessar objektívje 15-szörös optikai nagyításra képes, a felvételeket elektronikus keresővel komponálhatjuk meg. A különböző szögekből történő fényképezéshez nagy segítség, hogy a hátulján lévő 3 collos LCD felfelé és lefelé egyaránt dönthető. A nagy zoom okán természetesen a képstabilizátort sem hagyták ki, de az ISO 3200-asra állítható érzékenység is segíti a felvételek elmosódásmentességét.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ebben is a gyártó BIONZ processzora dolgozik, azaz a Sony automatikák széles skáláját tudhatja magáénak. Van benne arcfelismerés, mosolykereső, dinamikatartomány-optimalizáló a nagy fényerejű és az árnyékos felületek részleteinek feldolgozásához, Extra kreatív lehetőségeket kínál a Rekeszelés (Bracket shooting) üzemmód, amely három felvételt készít el különböző expozíciós értékkel, fehéregyensúllyal vagy színüzemmód-beállítással. A fotórajongók a készülékbe épített ötféle színszűrő-effektust is értékelni fogják, melyek külön üvegszűrők megvásárlása nélkül biztosítanak teljesebb szabályzást.

Amatőrök számára fontos kiemelni, hogy a Sony lehetővé tette a zajcsökkentés három fokozatú beállítását. Akciódús pillanatok megörökítéséhez a Sportfotó üzemmód kínál rendkívül nagy zársebességet folyamatos prediktív autofókusszal kiegészítve, amely minimális zárkéséssel teszi lehetővé a gyorsan mozgó jelenet kimerevítését. Felvételkészítés után a H50 több retusálási opciót kínál, beleértve a vörösszem-csökkentést és a speciális szűrőeffektusokat is, azaz a felvételek számítógép nélkül is korrigálhatók. A fotók nézegetéséhez itt is van zenei aláfestés, de egyéni dallamok is hozzárendelhetők, illetve természetesen HD kimeneten át nagyfelbontásban küldhetjük azokat a tévére.

Különlegesség, hogy egy a zárkioldást és a zoomolást megkönnyítő távvezérlőt is csomagonak hozzá. Opcionális kiegészítőként többféle nagylátószögű és telefotózásra alkalmas konverziós objektív, szűrők, akkumulátorok, úti töltők, sportcsomagok és tokok választhatók. Európában április végétől kerül a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #17
    ...automatikusan megkülönbözteti egymástól a gyermek- és felnőttarcokat. A másik Sony-találmány, a mosolykereső...

    Még mindig hiányolom, hogy a kutyát és a macskát is megkülönböztessék ezek a gépek.

    De inkább az olyan jellegű fotós cikkeket és teszteket hiányolom az SG-ről, amilyenek régebben voltak, nem csak a semmitmondó katalógus-szövegek copypasztáját.
  • Kovász #16
    Én ezt a kihajtható kijelzőt nem értem... mert tök jó dolog, de akkor miért nem lehet már minden irányba elforgatni, mint a canon S gépeken???
  • BCS pixel #15
    ISO 6400
  • Lateralus #14
    Nem
  • Balumann #13
    Nyilván be és ki kapcsolható az a funkció...
  • zolo #12
    Amiről nem ír a cikk:
    Vajon ismeri már a Raw formátumot?
  • cloud.strife #11
    Milenne: mivel nem érzékel arcot a képen, nem kapcsol be ez a funkció.
  • kacsi01 #10
    Tök' jó pofa ez a mosolyfelismerő cucc, játszogattam valamelyik este vele. Meglepő, de működik is.. érdekes lehet a software amit fabrikáltak hozzá.
  • babajaga #9
    A következő nagy dobás a pulikutya fényképezőgép. Összetereli a delikvenseket és megkettyinti őket.
  • babajaga #8
    Nem kacsa ez, csak egyszerűen OLTÁRI HÜLYESÉG!