Alex

Két új Sony DSLR

A Sony két új modellel bővítette tükörreflexes fényképezőgépeinek termékvonalát, melyeket a félprofesszionális felhasználóknak szánnak.

Két új Sony készülékkel bővült az alpha digitális SLR-család, melyek egymástól szinte csak felbontásukban térnek el. Az α350 egy 14,2 valós megapixeles APS-C méretű CCD-érzékelőt kapott, az α300 közel azonos jellemzőkkel, de csak 10,2 megapixel felbontású érzékelővel rendelkezik. A két új gép megérkezésével négytagúvá vált az α sorozat: a belépő szintű α200-tól a félprofi fotósoknak szánt α700-ig. A gépek a kényelmesebb felvételkészítés és a kreatív opciók tágabb kínálatának szem előtt tartásával készültek, hogy még a kezdő, a digitális SLR-fényképezőgépekhez nem szokott fotósok számára is használható legyen. Ebből következően mindkét készülék használata egyszerű: az intuitív kijelző például egy gomb megnyomására listába szedi a gyakran használt műveleteket.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A α350 és 300 legnagyobb újítása az élőképes gyors autofókusz, mely egyesíti az élőkép és a digitális SLR-gépek felhasználói által nagyra tartott folyamatos felvételkészítés előnyeit. Ezt egy külön képérzékelő szenzor teszi lehetővé, így folyamatosan, élőképben és optikai kereső segítségével történő felvétel esetén is működik a vertikálisan és horizontálisan elhelyezett központi és a 9 AF-érzékelő. A gép LCD kijelzője 2,7 collos képátlójú, 230 ezer pixel megjelenítésére képes, felfelé 130, lefelé 40 fokban elforgatható.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kézből készített felvételek rázkódásmentességről a váz belsejébe épített Super SteadyShot képstabilizáló gondoskodik. Ennek vezérlőalgoritmusát feljavították, és az alpha 100 2,0-3,5-es értékével szemben már 2,5-3,5 FÉ közötti léptékűvé növeli a korrekciót. A gépekben a képfeldolgozásért a Sony BIONZ motorja felel, ez működteti a dinamikatartomány-optimalizálót és felismerve az ellenfényt a problematikus, fénnyel szemben rögzített jeleneteknél közbeavatkozik. Az expozíciókompenzáció és a fehéregyensúly beállítás az élőkép segítségével követhető nyomon, de persze rendelkezésre áll az optikai kereső is, amely alternatívaként használható az élőkép helyett.

A készülékek érzékenysége ISO 3200-ig fokozható. Nagy érzékenységű beállításoknál az úgynevezett High ISO zajcsökkentő üzemmód javítja fel némileg a képek minőségét. Érdemes megemlíteni az intelligens telekonverter funkciót, melyet azonban a minőséget szem előtt tartó fotósok biztosan nem fognak használni: ez 1,4-2-szeres digitális zoommal növeli a kiválasztott objektív fókusztartományát. Az objektívcserék alkalmával behatoló por káros hatásait pormentesítő rendszer és az érzékelőt védő bevonat semlegesíti.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gépek akkumulátora a gyártó közleménye szerint CIPA szabvány alapján 730, élőkép esetén pedig max. 410 kép elkészítését biztosítja. A fennmaradó akkumulátorkapacitás százalékos formában látható az LCD-n, így a töltési szint folyamatosan nyomonkövethető. Opcionális kiegészítőként kapható a készülékekhez a VG-B30AM függőleges markolat, amely mind portré-, mind tájképkészítés esetén kényelmes fogást biztosít. Ebben a markolatban két NP FM500H akkumulátor tárolható. Ezenkívül mindkét modell együttműködik az új GPS-CS1KASP GPS-egységgel, amely akár egy egész hónap fényképtermésének pozícióadatait képes tárolni, s ezzel a térben is könnyen elhelyezhetővé teszi az emlékeket. A fotók ezután elláthatók pozíciócímkékkel és online térképes formában is megjeleníthetők, vagy egyfajta "nyomkövetésként" kirajzolható velük az utazások útvonala.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #13
    de belül az egyik legjobb családi autó...
  • rjudit #12
    A300 kit 800USD, A350 kit 900USD.
  • Möci #11
    (megjegyzem ilyen csúnya autót csak szerelemből lehet megvásárolni..., no de nem bántam meg)
  • Möci #10
    Teljesen belehabarodtam ebbe a gépbe!
    Az autómmal is így voltam tíz éve..., besétáltam a "FIAT ÓBUDÁBA", ahova éppen akkor toltak be egy új modellt a MULTIPLÁt..., pillanatok alatt belezúgtam.

    Vajon mennyi lehet az α300 és az α350 ára?
  • Möci #9
    "és mivel a kompaktoknál már nincs is kereső..."
    Hosszú sorokat kéne teleírnom, hogy mely kompaktokon van.
    Mondjuk a névjegykártya tartó méretű kompaktokon tényleg nincs.

  • G_ArchAngel #8
    miért szorulna vissza?
    a LiveView késik, bizonyos fényviszonyoknál használhatatlan - szvsz a kettő együtt jó, de ha az optikai kereső visszaszorulna, akkor a fotósok 95%-a t*könszúrná magát kínjában:)
  • Cat #7
    A mai dslr vásárlók mindegyike kommpaktról vált felfelé, és mivel a kompaktoknál már nincs is kereső, így szerintem a dslren is vissza fog szorulni, illetve tovább fog nőni az LCD jelentősége. Nem véletlenül raktak bele autófókuszt is az élőkép mellé Sonyék, a plusz chip berakását biztos hosszas közvéleménykutatások előzték meg, hogy mire van igény.
  • Flashy #6
    "de persze rendelkezésre áll az optikai kereső is, amely alternatívaként használható az élőkép helyett"
  • G_ArchAngel #5
    igen, és hidd el, eléggé bosszant, hogy nem képesek másokkal együttműködni...