Hunter

Szén-dioxid: Ausztrália egyéniben, az USA összetettben vezet

A világ erőműveiről készült tanulmány szerint a fejlett országok még mindig felülmúlják fejlődő társaikat az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátásban.

Az egy főre eső adatok alapján Ausztrália évi 10 tonnával a világ első számú környezetszennyezője, gyakorlatilag ötszörös értéket mondhat magáénak Kínával szemben. A második helyen az USA végzett fejenkénti éves 8,2 tonnájával, ami tizenhatszorosa az India által előállítottnak. Összetettben még mindig az Egyesült Államok vezet, a második helyen Kína áll. Az eredmények a Carma (Carbon Monitoring for Action) weboldalán tekinthetők meg, ez az első globális környezetszennyezési lista, ami világszerte 50 ezer erőművet tart szemmel. Az adatokat egy amerikai szakértői csoport, a Center for Global Development állította össze.

A Carma rámutat, hogy bár az USA erőművei bocsátják ki a legtöbb széndioxidot, évente 2,5 milliárd tonnát, az ausztrál erőművek a legkevésbé hatékonyak. Kína nem sokkal csúszott le az összérték dobogójának csúcsáról, hiszen a rohamosan fejlődő nemzet évente csupán 100 millió tonnával kevesebb gázt pumpál a légkörbe az amerikaiaknál, utánuk óriási szakadék következik. A harmadik Oroszország 600 millió, a negyedik India 529 millió, az ötödik Japán 363 millió tonnát tudhat a magáénak.

Európát Németország és az Egyesült Királyság képviseli a TOP 10-ben, előbbi a maga 323 millió tonnájával hatodik, utóbbi 192 millió tonnával a kilencedik. A briteknél az egy főre jutó kibocsátás 3,2 tonna évente. Legnagyobb erőművük, a Drax, széntüzelésű, a világ 23. legszennyezőbb erőműve. Afrikában Dél-Afrika a csúcstartó, ők globálisan a nyolcadikok, alig maradva le az ausztrálok mögött, a tízes listát pedig Dél-Korea zárja.

Kevin Ummel, a Center for Global Development kutatója abban a reményben tette közzé az online listát, hogy ezzel is segíthet közelebb lépni egy alacsony szén fogyasztású jövő felé. "Az a tapasztalatunk, hogy ha ellátjuk az embereket és a piacokat olyan környezeti információkkal, amivel nem rendelkeznek, az általában környezetvédelmi előrelépésekhez vezet" - nyilatkozott a BBC Newsnak. "Nem hiszem, hogy ez a szénhez kapcsolódó szennyezésénél ne járna sikerrel."

Az erőművek adatai az Egyesült Államokból, Kanadából, Európából és Indiából mind hivatalos, ellenőrzött jelentésekből származnak. Azoknál az erőműveknél, ahonnan nem sikerült átfogó beszámolókra szert tenniük, számítógépes modellekkel kalkulálták ki a károsanyag-kibocsátás volumenét, magyarázta Ummel. Az értékeket elsősorban olyan tényezők figyelembe vételével állapították meg, mint a felhasznált üzemanyag típusa, az erőmű mérete, kora, de számos más műszaki paramétert is figyelembe vettek. A fentiekhez hozzájárul, hogy gyakorlatilag minden létező erőműről rendelkeznek adatokkal, így Ummel szerint adatbázisuk és annak részletessége egyedülállónak számít. Weboldaluk filozófiája, hogy olyan információkkal lássák el az embereket, amivel nem rendelkeznek, illetve azt szeretnék megfigyelni, hogyan használja fel ezeket az adatokat a közvélemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #19
    és ha ez megvan, már csak azt kell kiszámolni, mennyi fa (száraz) tömege nő évente annyival, amennyi tonna az adott család éves kibocsájtása.

    utána már csak ásó meg facsemete, nomeg egy kisebb erdő kell hagyatékból.

    jól okoskodok?
  • lapaleves #18
    a következő kérdésre már próbáltam valami megnyugtató választ találni, mindeddig hiába. hátha itt a tanultabbak a kisujjukból kirázzák majd a valót:

    a fenti szájt adataiból 0,488 kg CO2 / MWh jön ki. ez elektronyos fogyasztás (+-10% legyen a veszteség a deróton, nem lényeg most).

    megpróbáltam közös nevezőre hozni a földgázzal:

    gáz: 34.210.000 J / m3 --> 9502,7 wattóra / m3 --> 9,5 kwh / m3

    emellett "nem hivatalos" forrásból úgy tudom, egy m3 gáznál 1,963 kg CO2 szabadul fel.

    teljesítményben 1 gázköbméternek megfelelő teljesítményű villany elhasználása során a fentiek szerint 5 kg CO2 jut a levegőbe. ez így elég durván hangzik, pedig 40% nem fosszilis erőmű is benne van. még ha a gázkazán veszteségét 30%-ként számolom is ki, akkor sem jön ki rendesen.

    miből adódhat ez a különbség? a villanyerőművek kibocsájtásának adatai szerintem jól, hasonlók köszöntek vissza a "nem hivatalos" forrásban is. akkor viszont a gáz CO2 / m3 adatok nem jók. tud valaki megbízható számokat?

    én, a közvélemény ezúton szeretnék adatokat használni. kérem segítsetek.

    btw remélem jól számoltam :-)
  • halgatyó #17
    Valami szöget ütött a fejembe: "hogyan használja fel ezeket az adatokat a közvélemény" ahhh!
    Vajon miféle közvélemény? A háttérből ("tulajdonosi kör") irányított sajtó? Vagy a sajtó által agymosott ökrök tömege? Vagy a háttérből igen célzatosan pénzelt ál-környezetvédő bandák? (van belőlük Magyarországon is jó combos csapat, képviselik is arrogánsan a BKV és a VEKE érdekeit)
  • PíszLávJuniti #16
    Azert a top10-es orszagok adjak a fold ipari termelesenek legnagyobb reszet..
  • dartois83 #15
    Jó persze sokat eszik az a tank, de ne felejtsd el, hogy máshol is "üzemeltetik" a tankokat, pl. oroszoknál, és azért sztem egy T-72es sem eszik sokkal kevesebbet....
    Másrészt azért mennyiségileg is riasztóbb, hogy pl Kína vagy India mennyi benzint fog elégetni és a légkörbe engedni, ha ugyanazokat a trendeket követi, mint itthon a nép, hogy fedezet nélkül vesz kocsit, elárasztja vele a belvárost és dugóban pöfékel el évről évre több üzemanyagot, miközben venne - ha nem is olcsón - bérletet, és 2x gyorsabban tudna közlekedni...
  • samuzsolt #14
    amúgy meg sztem a mostani háború pár 10 évvel megrövidíti a földi életet:D
    amikor egy m1a1 abrams tank 400 litert fogyaszt százon, kerozinból, akkor ne várjunk sokat a környezetvédelemtől, és a szén-dioxid kibocsájtás visszaszorításától:(
    -irakban több száz ilyen harckocsi van, és nap mint nap szolgálatot teljesítenek, mi ez ha nem az igazi környezetszennyezés -
  • samuzsolt #13
    nem tudom, valaki figyelte-e: nálunk a jövőre nézve 13%-os vízenergia ellátást jósol vagy feltételez ez a kimutatás! az atom visszaszorul 24-25re! nahde, hol épül az a vízerőmű?:D elárasztják visegrádot?:D
  • dartois83 #12
    Talán nem véletlen, hogy Izrael csak fosszilist használ, azért elég nagy rizikó lenne akkora terrorfenyegetettség mellett atomerőmű....
  • k9duli #11
    Én már beletörődtem hogy a Föld nevű bolygónak annyi lesz.És te?:)
  • Kornan #10
    Norvégia adatai elég jók: http://carma.org/region/detail/146

    Meg svájcé is:http://carma.org/region/detail/185

    Továbbá még franciaország,svédország és brazília is elég zöld ország.Atomerőmű %-ban a 7.-edikek vagyunk a világon.

    De pl izrael majdnem csak fosszilis tüzeleőanyagot használó erőművet üzemeltet.