Dojcsák Dániel

Logitech: nem periféria

Tegnap tartotta szokásos éves magyarországi bemutatóját a korábban egereiről híres gyártó, a Logitech. A cég az elmúlt években egyre jobban bővítette a palettáját, próbálta a "szürke PC" hatást feledtetni. Extravagáns audiomegoldások, hadonászós egér és webkamerákba épített Carl Zeiss optika a terítéken.

A sajtótájékoztató helyszíne ezúttal egy belsőépítészeti stúdió volt, valószínűleg nem véletlenül, hiszen a show célja az volt, hogy bemutassa: a teljes lakásban elszaporodnak a digitális kütyük. Korábban több smarthome bemutató is beleképzelte a családi fészekbe a jövő technológiáit, melyet például hazánkban bárki megtekinthetett a Jövő Házában. De valljuk be őszintén, kicsit rideg, kicsit idegen, és nagyon nem a miénk az az érzés, amikor a villanykapcsolónak IP címe van, vagy a hűtő azt hiszi lejárt a tej szavatossága, pedig csak kefirt akarunk csinálni.

A Logitech újdonságai között is van néhány, ami kissé elrugaszkodik a valóságtól és többet akar adni a felhasználónak, mint amire igazából szüksége van. Meglepődtem volna, ha idén még nagyobb felbontású, még durvább megalézeres egerek, lendkerék helyett pedig mini szélerőmű került volna az új termékekbe, így az elmúlt hetekben érdeklődve figyeltem, hogy vajon a kiegészítők vezető gyártója mikkel rukkol elő idén.

Klikk ide! Klikk ide!

Azzal együtt, hogy egyre több laikus otthonába kerülnek be a technikai eszközök, egyre kevésbé tolerálható a nehezen konfigurálhatóság, a bonyolult használat, a nem teljesen természetes kezelés vagy éppen a kompromisszum, mint olyan. A végfelhasználói piacnak olyan termékeket kell kiköhögnie magából, ami azonnal élvezhető és érezhető pluszt ad a mindennapokhoz. Ha digitális otthont szeretne egy cég létrehozatni a vásárlóival, akkor először meg kell nézni, hogy az analóg otthonban mi hiányzik, mit lehetne egyszerűbben csinálni, és esetleg milyen ízlésvilágot diktál a divat mostanság. Ezen szempontok szerint a Logitech idei felhozatala nagyon jó úton jár, bár adott termékek tétovának tűnnek, míg mások túl technokratának.

Egerek

A gyökereket nem elhagyva, idén is vannak főszereplő egerek. Három mintapéldányt érdemes kiemelni, mégpedig a G9-es fanatikus játékosok számára megformált célszerszámot, a tavalyi laptop egér ráncfelvart verzióját, a VX Nano-t, illetve a valódi újdonságot hordozó MX Air-t. A G9 kialakítása kissé szögletes, bár valószínűleg nagy műgonddal készülhetett, figyelembe véve a játékos társadalom igényeit. Gyors, pontos és a szupergörgő itt is hódít, külön a játékokhoz optimalizált formában. A trendiknek színes villogó ledek okozhatnak örömet, míg a megszállottaknak a belső memóriában tárolt különböző profilok, beállítások és a jól ismert változtatható súlyelosztás lehet előny.

Klikk ide! Klikk ide!

A VX Nano a laptopokhoz megálmodott egerek terén hozott komoly újításokat. Természetesen vezetéknélküli, ami komoly előny a mostanság elterjedt jojó-egerekhez képest, amiknek a kábelét valami automata csévélő rángatja fel. Viszont az eddigi viszonylag nagy méretű jeladó egység annyira pici lett, hogy bedugva az USB-be épphogy kilátszik onnan. Feláldozva egy USB slotot, akár el is lehet felejteni, hogy az egérnek kell vevőegység. Nem törik le, nem esik le: hasznos találmány. Mellesleg maga az egér is szexi.

Csakúgy, mint az MX Air, ami azt tűzte ki célul, hogy a Wii-mote irányítót megszégyenítve, a PC-s emberek kezébe is ad egy eszközt, amivel be lehet törni az LCD kijelzőt. Az egeret az asztalról felemelve a mozgásérzékelőnek köszönhetően, csukló és mondjuk alkar mozdulatokkal, gesztusokkal lehet mindenféle parancsokat kiadni, navigálni, stb. Érdekes megoldás. Nem biztos, hogy egyelőre életszerű, ezt inkább a nappaliban jó elképzelni egy HTPC-re kötve és a távirányító máris új értelmet kap. Vicces lehet például, ha a család veszekszik a távirányítón, akkor közben akár össze vissza kapcsolgatják a TV-t vagy újraindítják a gépet.

A három egér közül a kattantak mindenképp ezt válasszák, viszont a nagy tömeg számára nem biztos, hogy megéri a plusz kiadást ez a "vagy bejön vagy nem" funkció. Ráadásul a hadonászástól hamar elfárad az ember keze.

Klikk ide! Klikk ide!

Hang-ország

Az iPod mánia még most sem csengett le, és magára valamit adó cég nem léphet elő új portfolioval anélkül, hogy ne lenne benne legalább néhány iPod kiegészítő. Az új termék ezen a területen a Logitech Pure-Fi Anywhere hangszóró rendszer, amihez hozzáillesztve a lejátszót, mini házibuli szettet kapunk. A távirányítós egység akár 6 méterről is vezérelhető, a megfelelő hangzást pedig a 2 centi átmérőjű magas és 7,5 centis mélysugárzók biztosítják. Ez a méret és teljesítmény a prezentáció szerint is inkább hálószobába vagy kisebb helységekbe való, de viszonylag kis mérete ellenére komoly hangerőt képes kipréselni magából, ami tényleg jelenthet akár ad hoc házibulit is.

Klikk ide! Klikk ide!

Emellett a számítógépesekre is gondoltak: megjelent az AudioHub fantázianevű felszerelés, ami szintén a nem túl nagy méretű megoldások példája, viszont véget vet a plusz 3 kábelt jelentő 2.1 hangrendszerekkel való szenvedésnek. Az AudioHub annak ellenére, hogy három sugárzót tartalmaz, mégis egy testbe került bele, éppen olyan alakúba és méretűbe, amit könnyedén el lehet rejteni a laptopok mögött. A hangminőség valószínűleg nem üti a többi rendszerét, de mivel könnyen hordozható, ezért jó társ lehet az utazásokon azoknak, akik nem érik be a noteszgépek trehány minőségű hangszóróival.

További extra, hogy három USB csatlakozó is található rajta, így nem kell minden alkalommal minden külső egységet csatlakoztatni a dokkoló nélküli laptopok tulajainak, hanem egyetlen kábellel kell csak foglalkozni. Ez utóbbi nemes gesztus egy olyan eszköznél, ami ráadásul egy valós problémát próbál orvosolni (terjedő laptopok, továbbra is halk és rossz hangszórók esete).

Klikk ide! Klikk ide!

Hullámzó leütések

A Cordless Desktop Wave a Microsoft által megcélzott irányban próbálja tovább ergonomizálni a klaviatúrát, mégpedig úgy, hogy már nem csak különböző méretű és kacifántos szögekben álló rendszerbe állítja a billentyűket, hanem térben is magasabbra, mélyebbre helyezi őket. Elméletileg nem kell külön megszokni a hullámzó felületű gombsor használatát, sőt a fejlesztők szerint ez a kéz számára a természetes tartás. Gyakorlatban viszont inkább annyi bizonyos, hogy a többi termékhez hasonlóan itt is némi extravagancia tűnik ki, és ha valaki számára valóban nem jelent terhet vagy valóban jobb ezen gépelni, akkor megéri megszépíteni a számítógép asztalt, de aki kényes ilyen téren, annak előfordulhat, hogy nyűg lenne egy ilyen.

Webkamerák

Ezen a területen a Logitechnek eddig sem kellett szégyenkeznie, de a most megjelent új modellek mindegyike a neves Carl Zeiss vállalat lencséivel készülnek, ami további ígéret a jó minőségű képekre, videókra. Egy felmérés szerint hazánkban a (válaszadó) internetezők fele már rendelkezik kamerával, míg egyharmad tervezi a vételt. Az itthon igen népszerű MSN, illetve a Skype alkalmazásokon keresztüli csevegéshez tényleg érdemes beszerezni egy jó minőségű kamerát, ha már a sávszélesség megvan hozzá.

Az 1.3 megapixel és afeletti felbontású webkamerák teljesen korrekt, részletes képet adnak. Az új lencsék jobb élességállítást és a megszokott részletgazdagságot hozzák, bár a webkamera bizniszben szokatlanul magas áron. Ez főként az online kommunikáció-függőknek javallott kategória, akik hajlandóak 20 ezer forint feletti összeget is szánni a webes képalkotásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mflex #11
    Egy "kreatív" tulajdonos...
    Viszont a minőségről fogalmad sincs.
  • bld #10
    sztem is, kicsit idegesítő is
  • Cat 02 #9
    képek néha mintha rossz helyen lennének
  • digital #8
    Hangfalaik valóban olyan mint az alma. Kivül rendkívül dizájnos, de belül rohad, gyenge táp, sz@r árnyékolás és elektronika, olcsó kína-i hanszórók. (Z2.x/5300/Z5500 mind búgó, sistergő, rádióadást befogó hulladék aranyáron)
    De a gagyi világban elég a design a nyereséghez van rá balek bőven.
    Creative viszont egy szint fölött igen jó minőségi cuccokat fejleszt, audio, hangszóró területén, viszon ott a dizájn harmadlagos szempont. (audigy kareszok, GW.S750 hangrendszerek stb.)
  • Cat #7
    Jók a logitech cuccok, csak kurvadrágák, ennyit nem ér meg a puszta márkanév. Hangfalat pedig biztos nem vennék tőlük, műanyag mind.
  • zola2000 #6
    Hát a ds/wiinél biztos, de kit érdekel.
  • debut12 #5
    Hehe. Ez már rég nem igaz. Az új generációs PCk alázzák a konzolt. Minden konzolos adoptáció látványosan jobb grafikát produkál PCn.
  • Lazarus #4
    atyaúristen
  • Dodo55 #3
    Lol, ez a nem periféria cím valahonnan ismerős nekem XD

    "nem vipera" :D
  • Gundark1234 #2
    Ehh konzol....