Alex

Nikon D3 és D300 bejelentés

A Nikon bemutatta a D3-at, saját kategóriájában a világ leggyorsabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, és a D300-at, mely a cég szerint a professzionális DSLR fényképezőgépek új kategóriáját teremti meg.

Nikon D3

"A Nikon maga mögött hagyta versenytársait a D3 bejelentésével; ez az élvonalbeli fényképezőgép megváltoztatja a professzionális fotósok egész munkamódszerét" - mondta Robert Cristina, a Nikon professzionális termékeinek európai márkamenedzsere. "A D3 hihetetlen gyorsasága, felbontása és rugalmassága lehetővé teszi, hogy a fotósok korábban megoldhatatlannak tartott helyzetekben is fényképezhessenek."

A cég közleménye szerint a D3 több éves fejlesztés eredménye, amelynek során figyelembe vették a professzionális fotósok véleményét is. Az új modellben 12,1 tényleges megapixeles, FX-formátumú (36,0 x 23,9 mm), 12 csatornás adatsorral rendelkező képérzékelő van, és a gép nagyon gyors, 9 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes. Az érzékenység-tartomány egészen ISO 6400-ig tart, hátsó 7,62 centiméteres képátlójú VGA LCD kijelzőjén pedig élőkép jelenik meg. A D3 zárszerkezete tartós szénszálas kompozitból készült, emiatt rendkívül strapabíró, a cég szerint 300 000 ciklust bír.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A D3 egyedi megközelítést alkalmaz az expozíció és a fehéregyensúly kiszámításánál, valamint az automatikus élességállítás követő funkciójának támogatásánál. A fényképezési helyzetfelismerő rendszer kulcseleme a vállalat RGB fénymérője, amely a cég szerint jobb automatikus expozíciót és pontosabb automatikus élességállítást tesz lehetővé. A D3 és a D300 teljesen új, 51 pontos automatikus élességállítási rendszerét úgy tervezték, hogy pontosabb élességállításra és -követésre legyen képes. Az AF modul és a nyolc irányú választógombok összekapcsolásával az egyes AF-pontok kiválasztása egyszerűvé és gyorssá vált.

A gép 9 kép/másodperces teljesítményével saját kategóriájában a világ leggyorsabb digitális tükörreflexes fényképezőgépe, és DX-formátumban használva még gyorsabb, 11 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes. A D3 ezen felül egy másik kivágási módot is kínál, az 5:4 (30 mm x 24 mm) képarányút. A 41 ezredmásodperces kioldási késedelem (a CIPA szabvány szerint) szinte észrevehetetlen, a képérzékelő integrált, 12 csatornás adatsora pedig a kiváló sorozatfelvételi sebességet és az élő nézet mód remek teljesítményét garantálja. A D3 az indításnál sem késlekedik: az mindössze 0,12 másodpercet vesz igénybe, a tükör elsötétedési ideje pedig csupán 74 ezredmásodperc, ami a legjobb eredmény ebben a kategóriában.

Nagy változás, hogy a cég felismerve, hogy gépeiket rengeteg, utómunkálatokra lusta amatőr vagy kezdő felhasználó is megveszi, alakítottak a képszabályozáson is, javítva a JPEG-formátumban fényképezők hatékonyságát. Ez a beépített feldolgozási folyamat jelentős mértékben csökkenti az utófeldolgozás időigényét. Persze a fotósok egyénileg kialakított beállításokat is létrehozhatnak, és ezeket másokkal is megoszthatják. A Nikon várakozásai szerint a fotós közösségek saját, az adott témákra és fényképezési helyzetekre optimalizált képszabályozási beállításokat hoznak majd létre.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az élő nézet beépítésével a Nikon is követi a kor igényeit, ráadásul ilyenkor is használható az automatikus élességállítás. A profi tükörreflexes fényképezőgép követi a kompakt gépeket a HDMI kimeneti csatlakozó támogatásában is, azaz a képeket már hatalmas LCD tévénként is tökéletes minőségben láthatjuk. A nagy kontrasztú témák fotózása előtt a felhasználó egy előre beállított görbe alkalmazásával elérheti, hogy a fényképezőgép kiemelje a készítendő kép árnyékos és csúcsfényes részleteit, miközben az általános kontrasztot változatlanul hagyja.

A gépben két CompactFlash-kártyafoglalat van. A fotós a két kártyát egymás után is használhatja a képek rögzítésére, vagy egy időben mindkettőre fényképezhet, így azonnali biztonsági másolatot készítve a felvételekről. A NEF + JPEG képformátum használatakor mód nyílik arra, hogy a NEF képeket az egyik, míg a JPEG képeket a másik kártyára rögzítse a készülék. A képfájlok a fényképezés után is kiválaszthatók, és másolhatók a két kártya között.

A D3 vázának mérete 159,5 (Szé) × 157 (Ma) × 87 (Mé) mm, tömege pedig akkumulátorral együtt 1390 gramm. Alumíniumötvözetből készült a külső borítás, a váz és a tükör tartódoboza, a készülék nyílásait és gombjait pedig szigetelés védi a portól és a nedvességtől. Az új modell Európában 2007 novemberében lesz kapható.

Nikon D300

A D300 tudása ugyan csekélyebb, de rá is igaz a jelző, hogy új szintre emeli a kompakt professzionális fényképezés lehetőségeit. Felbontása szintén 12,3 megapixel, sebessége 6 kép/mp, érzékelője öntisztító, LCD monitora pedig ugyanaz, mint a nagy testvéré. "A legújabb technológiákat és a Nikon híres ergonómiáját felvonultató D300 új szabványt teremt a kisebb költségvetéssel dolgozó profi fotósok számára" - nyilatkozta Robert Cristina, a Nikon professzionális termékeinek európai márkamenedzsere. "A D300 egy igazi »bárhová vihető« fényképezőgép, amely rövid reakcióidejével, nagyszerű teljesítményével és könnyű kezelhetőségével minden komoly fotós számára vonzó lesz."

A nagy felbontású, 12,3 megapixeles DX-formátumú CMOS-érzékelő szinte minden felhasználási célra megfelelő képfájlokat képes előállítani, miközben sorozatfelvételi sebessége eléri a 6 kép/mp-et (akár 8 kép/mp a külön beszerezhető elemtartó markolattal). A D300 mindössze 0,13 másodperc alatt elindul, kioldási késedelme pedig csupán 45 ezredmásodperc.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A D300 öntisztító érzékelőegységgel rendelkezik, amely magas frekvenciájú remegéssel eltávolít mindenfajta port az érzékelőn található optikai aluláteresztő szűrőről. A fényképezőgép 200-tól 3200-ig terjedő ISO érzékenység-tartománnyal rendelkezik, amit a Lo 1 (ISO 100 egyenérték) és a Hi (ISO 6400 egyenérték) értékek egészítenek ki. Szintén megtalálható benne az élő nézet funkció, amely valós képet mutat az LCD-monitoron. Két mód áll rendelkezésre attól függően, hogy kézből vagy állványról történik-e a fénykép készítése. Az automatikus élességállítás mindkét Élő nézet módban használható.

A gépnek jól látható felső LCD-kijelzője és a hátsó LCD-n található információs kijelzője van, amely a környezeti fényeknek megfelelően változtatja a színét. Az értelemszerű, nyolc irányú választógombbal egyszerűvé válik az 51 pontos automatikus élességállítási rendszer bármely pontjának kiválasztása. A D300 váza magnéziumötvözetből készült, a zárszerkezetét pedig 150 000 kioldással tesztelték. A cég közleménye szerint magas szintű por és nedvesség elleni védelemmel van ellátva. Mérete 147,2 (Sz) × 112,8 (Ma) × 74 (MÉ) mm, a tömege pedig 795 gramm. A fényképezőgép 2007 novemberétől lesz kapható.

Kiegészítők

A D3-hoz hasonlóan a D300 sem csak egyszerűen egy fényképezőgép, hanem része a teljes Nikon rendszernek. A D300 kompatibilis a NIKKOR objektíveivel, vakuival, tartozékaival és szoftverével, amelyek teljeskörű megoldást nyújtanak bármilyen fényképezési problémára. Az egyik tartozék, amely meghosszabítja a fényképezési időt, ergonómikus függőleges fényképezést tesz lehetővé és a felvételkészítés sebességét akár 8 kép/mp-re növeli, a külön megvásárolható MB-D10 elemtartó markolat. A kompakt MB-D10 egyszerűen csatlakoztatható a fényképezőgép aljára.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szintén fontos megemlíteni a most megjelent WT-4 vezeték nélküli jeladót, amivel elérkezett a többgépes hálózatok korszaka. A WT-4 nemcsak képeket továbbít egy kiszolgálóra, és lehetővé teszi a fényképezőgép távvezérlését, hanem a fényképezőgép kisképeinek távoli böngészésére is módot ad. Legfeljebb öt D300 fényképezőgép köthető egy vezeték nélküli hálózatba. A csatlakoztatott készülékek kisképei egyidejűleg böngészhetők, és a kívánt képek kiválaszthatók, miközben a fotósok folyamatosan dolgoznak.

A cég a gépekkel együtt öt új NIKKOR objektívet is bejelentett. egy 14-24 mm f/2.8G ED rendkívül nagy látószögű zoom objektív, valamint az AF-S 24-70 mm f/2.8G ED karcsú kialakítású általános zoom objektív. A Nikon három új, VR rázkódáscsökkentéssel rendelkező szuper-telefotó objektívet is a piacra dob: ezek az AF-S 400 mm f/2.8G ED VR, az AF-S 500 mm f/4G ED VR és az AF-S 600 mm f/4G ED VR.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)