Hunter

Gáztermelés évmilliók helyett évek alatt

Jennifer McIntosh, az Arizona Egyetem geokémikusa úgy véli, nem kell évmilliókat várni a természetes gázok újratermelődésére, sőt talán még az is megoldható, hogy emberi időléptékekkel mérve is újabb és újabb készletekhez jussunk hozzá.

A kutatónő New York állam egy farmgazdaságokkal tarkított vidékén keresi a megoldást. Az amerikai államban tavaly több mint 1,5 milliárd köbméter természetes gázt nyertek ki, melynek egy része mikrobák által termelt. A hagyományos természetes gázlelőhelyek termogének, azaz heves hő és nyomás hatására jöttek létre több százmillió évvel ezelőtt.

McIntosh kutatása helyszínén "biogén" eredetű gázokat vizsgál, melyek az elmúlt 18 000 év során keletkeztek metántermelő mikrobák, más néven metanogének közreműködésével. A kutatás célja megismerni a mikrobák metán előállítási módszerét, illetve felgyorsítani ezt a folyamatot. A biogén gáz ugyanis hatalmas energiaforrás, ami elvileg akár egy emberi időskálán mérve is megújíthatóvá tehető, magyarázta McIntosh.

Biogén gázok szerves anyagok lebontásakor, mint melléktermék jönnek létre, többek közt mocsarakban, szemétlerakó helyeken és az emberi emésztőrendszerben. McIntosh olyan természetes gáz után kutat, amit a mikrobák fekete pala rétegekbe zárt szén elfogyasztásakor állítanak elő. Általában a sós talajvizet hozzák kapcsolatba ezzel a pala típussal, ami otthont adhat a metanogéneknek. Mindezek ellenére több tanulmány is azt sugallja, hogy a legutóbbi jégkorszak végének hatalmas friss víz kibocsátása eléggé felhígította a talajvizet egyes rétegekben, hogy a metanogének megvethessék a lábukat.


Gáztermelő baktérium egy szénmintán, pásztázó elektronmikroszkóp alatt

1993-ban az USA Földtani Intézete amerikaszerte biogén gáz lelőhelyekről számolt be, számításaik szerint a világ összes ismert természetes gáz lelőhelyeinek 20%-át mikrobák hozták létre. Az Egyesült Államok mellett Szibériában, Ausztriában, Indiában és Kínában is termelnek ki ilyen területekről, ezek mellett azonban a kontinentális talapzatoknál további felhalmozódásokat sejtenek világszerte, a sarkvidékektől egészen a trópusokig.

A nyáron McIntosh több amerikai államban és Kanadában is gáz-, illetve vízmintákat vesz, hogy minél átfogóbb képet kapjon a területeket jellemző biogén gázokról, illetve azokról a környezetekről, melyekben a metanogének megélnek. A kutatás segítséget nyújt az új gázlelőhelyek felkutatásában, mindenek előtt azonban azt szeretnék megtudni, hogyan érik el a metanogének a palát, illetve be lehet-e a mikrobákat juttatni olyan lerakódásokba, melyek jelenleg nem termelnek gázt.

Ha a kutatás kedvező eredményeket hoz, akkor könnyen lehet, hogy a jövőben hatalmas szén és pala ágyakban termelődhetnek a biogén gázok. Eközben a LUCA Technologies - ami szintén ezt a megoldást kutatja és több tucat szabadalmat is beadott már a technikával kapcsolatban - jelenleg a metán termelődés felgyorsításának módszereivel kísérletezik laboratóriumi és természetes környezetben egyaránt. A cég olyan mikroba törzseket fejleszt, melyek beinjektálhatók a palába vagy kimerült szén- és olaj lelőhelyekbe, hogy tisztán égő természetes gázokat hozzanak létre. Mark Finkelstein, a LUCA alelnökének nyilatkozata szerint a termelődéshez eddig szükséges évszázadokat vagy évezredeket hetekre, hónapokra kívánják lerövidíteni.

A szénnel szemben a természetes gázok elégetése 44%-kal kevesebb széndioxidot és jóval kevesebb mérgezőanyagot juttat a levegőbe. Ezzel együtt a kutatók elismerik, hogy a természetes gázok fogyasztása is jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatáshoz. "Mindenképpen alternatív energiaforrásokra lenne szükség, ez azonban nem történik meg egyik pillanatról a másikra" - nyilatkozott McIntosh a New Scientist magazinnak. "Még mindig nagy jelentőséggel bír a megújítható természetes gázokban rejlő lehetőségek felkutatása."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #19
    Dorogon a Richter Gyógyszergyárban metán termelő baktériumokból állítanak elő B vitaminokat. Van ott 1 gázfáklya, ahol a felesleges metánt égetik el, + azzal fűtik a fürdőt.
    Ha nem lennének ilyen gyökerek, sztem egész Dorog fűtését is megoldhatnák vele, de az ingyen gáz nem jó, inkább termeltessük ki a hazai földgázt külföldi céggel, majd jó drágán vásároljuk visza. Ennek sokkal több értelme van, mint rohadt kukoricából energiát termelni...
  • Borzpapir #18
    A lobbi rendben van, de hol az olaj?
  • Borzpapir #17
    Láttad a Mátrixot?...
  • Chappy #16
    nekik arról szól hogy olcsóbb és gáz, ne legyen struktúraváltás... nekem inkább az, hogy ne szennyezze agyonra a környezetet és ne legyen nagyon drága :-D
  • Piel #15
    Ausztriában csirketelepet üzemeltetnek biogázfejlesztéssel. Mivel a szárnyas-trágya sok fehérjét tartalmaz, ezért a bomlás során jelentős mennyiségű metángáz termelődik. Ebből néhány alkotóelem kiszűrése után tisztán éghető gáz nyerhető. A teljes telepet ellátja árammal és fűtéssel. A bomlás után a szervestrágya közvetlenül felhasználható műtrágya helyett. A biogázfejlesztő rendszerek már a 80-as évek végén hazánkba is eljutottak, de senki nem akarja támogatni, mert az olajlobbi nem engedi...
  • Gabe Dearborne #14
    Időgép stimmel. A mammut is, mert jó nagyokat tud fingani. Na de a bomba??? Az mire kellene???
  • BaltásRém #13
    sztem simán életképes ötlet !
    gondoljatok bele ! egy jó hamburger ! ha megeszik az ember 3-at jó nagyból, az mennyi kalória ,mennyi energia !
    egy egészséges, sportos szervezet ezeket az anyagokat olyan hatékonyan tudja feldolgozni, hogy egész napi munkára képes vele !
    simán elképzelhető sztem hogy valami szerves anyaggal bármilyen tovább lebontható anyagból kinyerhető energia majd egyszer, jó hatásfokkal !!!!
    sok sikert az ilyesfajta kutatásokhoz !
  • Lokids #12
    Biogáz? Etessük a teheneket babbal azt jóvan. :D
  • T0nk #11
    Nem kell feltétlenül ásványolaj, vagy ásványiszén lelőhelyeken alkalmazni. Lehet ezeket a bacikat beletenni egy nagy hombárba egy csomó sza... mezőgazdasági és kommunális hulladék mellé, és máris kész a biogáz, megújuló energiaforrás, juhéj, meg minden. CSAK az a baj vele, hogy senkinek nincs kedve a kiindulási és a végterméket lapátolni. Bár ebben az esetben a végtermék a kevésbé undorító.
  • shoe #10
    Tegyük fel hogy működőképes ez a biogázcucc,akkor sem fogják addig sem engedélyezni,sem használni amíg van drágább és károsabb megoldás.Amíg van olaj nincs más...És ha elfogy az olaj elég ha csak egy picivel olcsobb ez a technológia mint a napenergia,ugyse érdekli a parasztját az üvegházhatás...legfeljebb majd jobban barnulunk.