Dojcsák Dániel

A hőség a gépeknek sem tesz jót

A mostanság szokatlan hőség nemcsak az emberi szervezet számára lehet elviselhetetlen, de hű társunkat a számítógépet is meggyötörhetik. Túlmelegedő processzorok, videókártyák, hibásan író memóriák és merevlemezek, leolvadó kondenzátorok. A 40 fokos hőség elméletben nem okozna gondot a modern gépeknek, de nem árt odafigyelni.

Egy mai számítógép belső hőmérséklete működés közben normál körülmények között is jóval a nyári rekordmeleg felett van, hiszen a mai processzorok maghőmérséklete ideálisan is 45-60 fok között mozog, és a merevlemezek, memóriák is 55 fok körüli hőburokban érzik jól magukat. Aktív hűtés nélkül viszont ma már elképzelhetetlen egy notebook vagy egy PC működése.

Ugyan a gépek teljesítménye évről-évre nőtt, a hatékonyságuk viszont csak kis mértékben követte a fejlődést, azaz százalékosan most is közel annyi hőt pazarolnak el, mint korábban. A felvett elektromos áram egy része valóban az elektronok mozgásban tartására veszik el, a nagyobb rész viszont hő formájában távozik a műveletek végrehajtása után, így minden számítógéptulajdonos egyúttal egy elektromos hősugárzót is birtokol.

Cikkünkben annak jártunk utána, hogy milyen kritikus értékek alatt érdemes tartani a gépünk részegységeit, mire kell odafigyelni, hogyan kell védekezni és mi történhet a legrosszabb esetben. Golubeff Róbert, az Intel Magyarország egyik vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a mai processzorok - legyen az központi vagy éppen grafikus - egészen 65 Celsius fokig biztosan problémamentesen képesek dolgozni, de minden alkatrész gyártója szokta közölni azokat az értékeket, amíg még bizonyítottan nem hibáznak az eszközök.

A mai processzorok többsége amennyiben elér egy gyárilag beállított kritikus értéket, akkor egyszerűen kikapcsol, így nincs gyakorlati esélye a fizikai károsodásnak, tehát manapság már nem életszerű egy lángoló, füstölő vagy olvadó processzor. Emellett szinte minden alaplapon lehetséges szabályozni, hogy milyen hőmérséklet után állítsa le a gép működését, amivel a fizikai károsodás mellett a hibás műveleteket is ki lehet küszöbölni. Ezt az értéket érdemes a fent említett 65 fokra állítani minden hardvereszköz esetében.

Az egyetlen olyan ma forgalomban lévő processzor, amiből kikerült az ilyenfajta védelem a Core2Duo Extreme sorozat, ami kifejezetten a túlhajtás szerelmeseinek lett készítve. A sufnituningosok és a divatszámítógépesek, akik ilyen CPU-val rendelkeznek, jobb ha visszaveszik tehát az órajelet vagy jobban odafigyelnek a Celsiusokra, ellenkező esetben bebizonyíthatják, hogy a számítógép füsttel működik - és ha kijön a füst, akkor nem működik tovább a számítógép.

A többi kétmagos processzorral szerelt gép viszont nemcsak az új játékok futtatásánál hálás, hanem nyáridőben is, hiszen a korábbi Pentium D sorozathoz képest jóval nagyobb teljesítmény mellett is kevesebbet fogyasztanak. A teljesítményfelvétel ugyan nem azonos a hőleadással, de közel egyenes arányban állnak egymáshoz. Ez azt jelentheti, hogy egy 350 W összteljesítményű gép hőleadása maximum teljesítmény mellett kb. egy 200 W-os izzóval lehet egyenértékű.

Mikor van baj?

Az ilyen szélsőségesen meleg időjárás viszont okozhatja a nem légkondícionált helyiségekben a gépek leállását, hiszen a működéshez a szokásos hőleadás párosul, a sokkal melegebb levegő viszont nem minden esetben képes lehűteni a forrósodó alkatrészeket. Arról nem is beszélve, hogy egy számítógép egy átlagos méretű szobán akár 2-3 fokot is képes melegíteni pluszban.

A fentiekből kiderült, hogy elégni ugyan nem fognak a processzorok, de sok egyéb jel is utalhat arra, hogy gépünknek melege van. Főként a számításigényes alkalmazások, mint a grafikai vagy tervező alkalmazások kifagyása, operációs rendszerünk minden előjel nélküli csonttá merevedése vagy a gép hirtelen újraindulása mindenképp figyelmeztető jel lehet bármely alkatrész túlmelegedésére, de játékok közben a hirtelen csökkenő, majd újra visszaálló teljesítmény a grafikus chip hevülését jelezheti.


Ilyen jelek előfordulása után mindenképp érdemes egy memória tesztet lefuttatni a gépen, hiszen ezek a jelek melegedés nélkül is utalhatnak memóriahibára, amit egyszerű kiszűrni. Amennyiben a teszt hibát jelez, akkor cseréljük le a modulokat, amennyiben nem, akkor keressük tovább a hibát. A túlmelegedést a legkönnyebben elemző programok segítségével detektálhatjuk, mint az Everest, ami egy teljes diagnosztikai és értékelő szoftver PC-k számára.

Egy mai gép általában 8-12 hőérzékelő ponttal rendelkezik, s bármelyik kiugró értéket produkál a program jelezni fogja, vagy észrevesszük magunktól is a sok 48 fok között a 72-t. Ha itt sem lelünk válaszra, akkor az alaplap és a bővítőkártyák szemmel való vizsgálata következik, főként eldurrant kondenzátorokra vadászva. Amennyiben valamelyik kondi ki van szakadva vagy fel van púposodva, akkor a rossz hír az, hogy újfent irány a bolt egy új darabért. Javítani elméletileg lehetséges, gyakorlatilag nem érdemes.

Jótanácsok még előtte

A gondos gazda persze inkább megelőz, minthogy fájjon a feje a tönkrement eszközök vagy elveszett adatok miatt. Egyébként is hasznos, de nyáron szinte kötelező művelet minden számítógép portalanítása, hiszen a legjobb hőszigetelő és hőmegtartó képessége a vastagon odapirult pornak van, ami meggátolja az alkatrészeket abban, hogy teljes felületükön keresztül adják le a hőt. Egy 800 Ft-os sűrített levegő sprayvel és egy puha ecsettel pár perc alatt takarítható bármelyik gép.

Ezután győzödjön meg mindenki arról, hogy a gépház minden nyílása szabadon van, nem takarta le a nagyi kockás terítővel, nem toltuk fel a tápventilátor rését a falra és nem is borítottunk a gépre vizes lepedőt, de az üres sörösüvegek és a toronyban álló pizzásdobozok is jelenthetnek akadályt. További jótanács, hogy mindenki próbálja meg nem puha, süppedős felületre tenni a gépét, mert egyrészt a szőnyeg is jól tartja a hőt, másrészt az alsó légjáratokat tutira elzárja.

Akinek profi számítógépháza van, de mégis melegedéssel küszködik, az próbálja meg a szobán belül egy hűvösebb helyre áthelyezni vagy egy plusz nagy ventilátorral kisegíteni a gépet és ne szedje le a gépház oldalát. Akármennyire logikusnak tűnik, a jól kialakított légjáratok elromlanak az oldalfal nélkül és többet ártunk vele, mint használunk.

Kisebb pajtások

Az asztali gépek megmentése mellett persze fontos notebookjaink és kéziszámítógépeink védelme is. Ugyan a hordozható masinák javarészt alacsonyabb áramfelvétel mellett és sokkal okosabb energiagazdálkodási protokollokat használva működnek, de a kisebb ház miatt a hűtés kérdése kritikusabb. Egy notebook eltömített szellőzők mellett még téli estéken is veszélyes lehet, nyáron pedig akár percek alatt kifagyhat a túlmelegedéstől. Emiatt nem ajánlott hason fekve paplanok között nyáron laptopozni, sem strand törölközőre fektetett gépet használni. Az egyik mobil internet reklámban a bácsi nagyon is jól mutatja be a gyakorlatot.

Ha nincs asztal, akkor a két térd közé szorítva, lyukakat nem elzárva netezni. Fél óra ilyen után mindenkinek elmegy a kedve a 3G-től és garantáltan a lubickolást választja. A PDA készülékek processzorai általában jóval kisebb hőt bocsátanak ki mint nagytestvéreik, viszont főleg navigációs feladatokat ellátva gyakran hosszú órákon keresztül tűző napon kénytelenek senyvedni. A szakértők szerint az erre a feladatra tervezett modellek biztosan bírják a kiképzést, de ennek ellenére ellenjavallott megállás után is a szélvédő alatt hagyni a készüléket. Ha mégis, akkor két dolog történhet: elolvad vagy valaki kiszúrja és feltöri érte az autót. Egyik sem éri meg.

A rekord hőség tehát a szilicium civilizációt kevésbé viseli meg, mint minket embereket, persze nem árt gondoskodni róluk, hogy a hűvös téli estékre is megmaradjanak épen, "egészségesen" mellettünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johnny969 #83
    haaalóóó
    asus a6km laptopom van amd turion 64 /1.8/ procival és nagyon melegszik, az everest azt írja: alaplap 70, cpu 95fokos de terhelés mellett többb
    ?????????????
  • Ice Cortez #82
    Mekkora egy hányadék ez a gépház!
  • Mardel #81
    Az érzékelő regiszterekre sajnos nincs szabványos kiosztás, emiatt az "Aux" hőmérséklet a CPU vagy az alaplap hőmérsékletét is mutathatja, vagy vonatkozhat az érzékelő chip egy nem bekötött vezetékére is, és így mutathat véletlenszerű, értelmezhetetlen értékeket is.

    Everest FAQ
  • krajcsovszkig #80
    Az AUX az mi, mer az nekem össze-vissza ugrál, és néha 120°?

    Itt most 112, de pár másodperccel előbb csak 40 valamennyi volt...
  • Madve #79
    Én meg kint avgyok angliában, ott is kb 200 km-re északra Londontól, eddig ezen a nyáron még nemnagyon volt 28 foknál melegebb a kinti hőmérséklet. Hogy milyen hűtés van a gép házában? Számít? A gép gond nélkül megy... :) Az egyetlen bajom, hogy hosszú ujjú polót vegyek fel, vagy csak rövid ujjút. Ha melegem van, akkor legyezem magam, vagy iszok egy hideg sört. Bőven elég, és pont kellemes.
  • psishock #78
    Mardel:
    mekkora mosógép...
    De ennyi pénzért már nagyon minőséges vízhûtést szerel az ember magának,
    szerintem (ami végül is effektívebb). :)

    kozmate:
    Rendben ember. No prob.





  • Sanyix #77
    "pl egy passzív Zalman chipsethűtő az nforce-ra (passzív, de jobban lehűti a chipsetet mint a gyári ventis...)" Ezt én is tapasztaltam, nforce2-n a hűtőventi fél év után úgy zúgott mint állat, passzív meg nem zúg, és jobban is hűti.

    "Amúgy a házak nem "csak" összecsavarozott fémdarabok...A minőséget meg kell fizetni...És 15 körül már nagyon jó házakat lehet kapni."

    De csak összecsavarozott fémdarabok, ilyen minőségért 50 éve többet kellett volna fizetni érteném, de ma már nem. Nem hiszem el, hogy egy aluminiumlapon kivágott lyuk több pénzbe kerül mint ha nincs kivágva.
  • haxoror #76
    én is!
  • Mardel #75
    Én ezen a házon gondolkodtam, d emásra kellett a pénz: Aerocool Extereme Engine 3T

    Képek:

  • drizzt1666 #74
    "Amennyiben valamelyik kondi ki van szakadva vagy fel van púposodva, akkor a rossz hír az, hogy újfent irány a bolt egy új darabért."

    Egy nagy ló****-t! Potom 500 ft-ból kijön a kondik cseréje és még szakinak sem kell lenned, csak a polaritásra kell odafigyelni, ennyi. A régi Abit Sa-6 lapomban is durrant már el kondi, de a műtét után minden ok lett.