83
 • johnny969
  #83
  haaalóóó
  asus a6km laptopom van amd turion 64 /1.8/ procival és nagyon melegszik, az everest azt írja: alaplap 70, cpu 95fokos de terhelés mellett többb
  ?????????????
 • Ice Cortez
  #82
  Mekkora egy hányadék ez a gépház!
 • Mardel
  #81
  Az érzékelő regiszterekre sajnos nincs szabványos kiosztás, emiatt az "Aux" hőmérséklet a CPU vagy az alaplap hőmérsékletét is mutathatja, vagy vonatkozhat az érzékelő chip egy nem bekötött vezetékére is, és így mutathat véletlenszerű, értelmezhetetlen értékeket is.

  Everest FAQ
 • krajcsovszkig
  #80
  Az AUX az mi, mer az nekem össze-vissza ugrál, és néha 120°?

  Itt most 112, de pár másodperccel előbb csak 40 valamennyi volt...
 • Madve
  #79
  Én meg kint avgyok angliában, ott is kb 200 km-re északra Londontól, eddig ezen a nyáron még nemnagyon volt 28 foknál melegebb a kinti hőmérséklet. Hogy milyen hűtés van a gép házában? Számít? A gép gond nélkül megy... :) Az egyetlen bajom, hogy hosszú ujjú polót vegyek fel, vagy csak rövid ujjút. Ha melegem van, akkor legyezem magam, vagy iszok egy hideg sört. Bőven elég, és pont kellemes.
 • psishock
  #78
  Mardel:
  mekkora mosógép...
  De ennyi pénzért már nagyon minőséges vízhûtést szerel az ember magának,
  szerintem (ami végül is effektívebb). :)

  kozmate:
  Rendben ember. No prob.

 • Sanyix
  #77
  "pl egy passzív Zalman chipsethűtő az nforce-ra (passzív, de jobban lehűti a chipsetet mint a gyári ventis...)" Ezt én is tapasztaltam, nforce2-n a hűtőventi fél év után úgy zúgott mint állat, passzív meg nem zúg, és jobban is hűti.

  "Amúgy a házak nem "csak" összecsavarozott fémdarabok...A minőséget meg kell fizetni...És 15 körül már nagyon jó házakat lehet kapni."

  De csak összecsavarozott fémdarabok, ilyen minőségért 50 éve többet kellett volna fizetni érteném, de ma már nem. Nem hiszem el, hogy egy aluminiumlapon kivágott lyuk több pénzbe kerül mint ha nincs kivágva.
 • haxoror
  #76
  én is!
 • Mardel
  #75
  Én ezen a házon gondolkodtam, d emásra kellett a pénz: Aerocool Extereme Engine 3T

  Képek:

 • drizzt1666
  #74
  "Amennyiben valamelyik kondi ki van szakadva vagy fel van púposodva, akkor a rossz hír az, hogy újfent irány a bolt egy új darabért."

  Egy nagy ló****-t! Potom 500 ft-ból kijön a kondik cseréje és még szakinak sem kell lenned, csak a polaritásra kell odafigyelni, ennyi. A régi Abit Sa-6 lapomban is durrant már el kondi, de a műtét után minden ok lett.
 • sgbo
  #73
  20 ezer volt 3 évvel ezelött....ennyit megér. bár leginkább a csöndesség miatt vettem (lehessen aludni, tanulni mellette - gyak. alig hallani (napközben semmit se, utca zaja nagyobb) persze ehhez kellet még pl egy passzív Zalman chipsethűtő az nforce-ra (passzív, de jobban lehűti a chipsetet mint a gyári ventis...), jó táp (FSP - bár jó táp amúgy is kell), és csendes videókártya (speckó hűtős Leadtek 7600GT)

  Amúgy a házak nem "csak" összecsavarozott fémdarabok...A minőséget meg kell fizetni...És 15 körül már nagyon jó házakat lehet kapni. Nekem pl Coolermaster 534-em van most 14ezerbe kerül pl pcland-ben. (grebber neked is ajánlom)
 • Sanyix
  #72
  Ja meg jó drága is :)

  Egyébként az a gond, hogy a jó házakat indokolatlanul drágán adják, holott csak szeletelt összecsavarozott fémdarabok.
 • Sanyix
  #71
  Nekem a múltheti nagy kánikulában 100%-os terhelésen érte el a cpu-m a rekordot, ami 61,2 fok. Amúgy nem nyáron 28-42 fok között van, terheléstől függően. Egy 2500+-os thoroughbred-b (még socket A) ről van szó, 1750 mhz-ről 2100-ra húzva 400-as fsb-vel(1,6 volt helyett 1,75-ön), mellé adott gyári hűtővel. Sokmindenkitől hallottam, hogy fú ilyen meg olyan brutál 10k-s hűtő van a procimon, mégis melegszik nagyon, nekem 1000 forintos gyári hűtő van (merthogy a dobozos változat amihez van hűtő, ennyivel kerül többe a "zacskósnál"), és elég csöndes is. Volt egy dobozos 1,2-es duronom is, ahhoz is nagyon frankó csöndes és jó hűtőt adtak.

  Szóval szerintem érdemes dobozos procit venni, legalábbis amd-nél, mert jó hűtőt adnak rá, olcsón, és még húzni is lehet vele a procit.
 • grebber
  #70
  Tudna ajánlani valaki olyan házat aminek elején vagy oldalán vagy jónagy ventillátor belefér minden baj nélkül egy 8800GTS és max 15000FT?
 • sgbo
  #69
  Nálam panelben 10.emeleten 36 fok van.
  Alaplap 45fok
  CPU 46 fok

  jódolog a vízhűtés (pont abszolút hangtalan is) :)
 • grebber
  #68
  Nekem most ilyen a gépem reggel óta megy csak filmeztem és neteztem rajta!!

 • Mardel
  #67
  1 éve vettem 2500+ bartonra új proc. hűtőt, mert zavart, hogy idle-ben 58 °C-os hőmérséklete.

  Most idle-ben 62-64 fok, terhelés alatt 76-80.

  (Nagy meleg előtt volt az idle 50-53, terhelés alatt 60-66.)
 • Tomcsi1987
  #66
  Alaplap 48 °C (118 °F)
  CPU 57 °C (135 °F)
  Maxtor 6Y120M0 58 °C (136 °F)

  pedig a szobába van 34 fok, és nem Zalman hűtő csak noname szar:)
  Nálam a wincsi amit hűteni kéne de rendesen, pedig a proci is egy fos Cerka.
  Házon oldalai nincsenek rajta, sosem szoktam felrakni.
 • Sliders
  #65
  Nekem a vinyókkal van bajom. Chieftec bravo maxi házam van amibe beefér 8 vinyó is. A baj az hogy hét benne van. Csak az a probléma, hogy a hő felfelé száll, és a vinyóknak ez nem tesz jót. Múlt hétenvolt olyan is hogy a 80 fokos határ felé emelkedett a vinyó hőmérséklet, míg a procié csak 40 fok volt.
 • Molnibalage
  #64
  Nem ócska hűtőm van, ha erre célzol. Fordulatszámszabályzós a cucc. A gond az a gépekkel, hogy a tápon noymja be a meleg levegőt és azt keringeti bennt a többi is. Vagy el kell szívni a meleget benntről vagy be kell fújni sok levegőt. A befújással meg az a gond, hogy a PC-k nagy része idióta számítógépasztaon áll, háttal a falnak és a két oldalához közel van az asztallap. (ilyen szar asztaolkat árulnak. Nincs légáramlás a gép körül sem, a ház pillanatok alatt felmelegszik. A gép környékén is enyhén mozgatni kell a levegőt és kintől nyomatni befele a levegőt. Még a nagy kánikulában is 31 fokos max. a szoba, de bennt a gépben 60-61 fokos levegő van. A CPU jól bírja, a 6600GT videokari a gond, az nem bírja nagy melegben az agresszív használatot.
 • Bmx17
  #63
  :D nevetséges ez a fúrum..:D ha már ilyen gépetek van valójában akkor egy Zalman hűtő vagy egy vízhűtés kellene a gépetekbe ami nem több 15000-nél és akkor már nem 50-60-akár 80 fokokról beszélnétek hanem 30-40 ről... itt kezdődnek a bajok ha már a kinézetre mentek nem a biztonságra ;) gondoljátok át hali
 • bajusza
  #62
  Nálam a szobában 25-26 fok szokott lenni, szerencsére bírja az új gépem a döglesztő meleget.

  MSI 945PL Neo3-F alaplap, Intel Core2 Duo E4300 CPU, Kingmax 1 GB RAM, Hitachi 250 GB HDD, Asus DVD-író, Geforce 7300GS 256 MB VGA, CoolerMaster Elite 330 ház, Samsung 17" TFT monitor

  A gépházban 2 hűtőventilátor is van, egy elől és egy hátul.
 • kopa1
  #61
  az én szobámban kellemes 24 °C van mindig, így leszarom az egészet!
 • kozmate
  #60
  Nem.

  Tök mindegy, hogy te mit találsz logikusnak, meg hogy mit gondolsz egy IC-nél elsődleges célnak. A technikából adódik, hogy bármelyik ICnél, a felhasznált energia hő formájában távozik. A proceszornál a jelszintű kimenet tekinthető talán hasznos "teljesítménynek" de ez nyílván minimális, és végül ez is átalakul. Nem lesz tele a monitorod filmnézés után, a monitorkábelen bejutott elektromos jelekkel. Logikus, nem?

  Egy vinyó 5-8W teljesítményt vesz fel, egy DVD író írás közben 16W-ot, gondolom tudod, hogy melegednek is, nem is kicsit.

  A radiátort tekintve, a bemenő energia vagy kisugárzódik, vagy kimegy a kimenő csonkon. Az, hogy a létrejövő sugárzást minek nevezzük, megállapodás kérdése. A radiátor esetében infravörös sugárzás. Egy vörösre hevített vasdarabnál, a kisugárzott spektrum egy nagyon kis része átcsúszik a szemmel is felfogható tartományba, ezt éppen fénynek nevezzük. A radiátorod nem termel hőt, és nem is halmozódik fel benne energia hosszútávon. Kisugárzódik. A szobába, a csövön a földbe, az sajnálatos, hogy nem mind a szobába, ez a veszteség.
 • MaT
  #59
  Én szombaton a legnagyobb melegben raktam újra a windowst. Elindult az XP telepítés és 3-szor halt e az egész :) Fogtam az álló ventilátort, bekapcsoltam 3-as fokozatra, letettem a gép mellé. Nha úgy szépen fel is ment a windows. :) Picit meleg volt a szobában, ugyanis a kis USB-s hőmérsékletmérőm 35 fokot mutatott! :)
 • vacs
  #58
  A ti gépeitek tök jól bírják. Az én 2.5-os AMD procim alaphelyzetben 60-65 fokos.
  De ha elkezdek játszani felmelegszik 75-80 fokra ! Ilyenkor persze újraindúl majd lefagy és mégegyszer lefagy aztán végre ismét használható lesz. :)
 • psishock
  #57
  kozmate:
  Hogy /pontosan/ hogy játszódik le fogalmam sincs. Nem vagyok elekrtós szakember vagy hasonló. Egyszerû ember, csak próbálok logikusan gondolkozni. Még a radiátoroknál sincs 100% hővisszaadás (az energiabefektetést tekintve), ott is egy része átalakul fénnyé stb, (és ezeknek még a célja is hogy a hőt termeljenek). A számítógépeknek eleve nem céljuk, hddknél és az optikai meghajtóknál (30-35 wattot esznek ha jól emlékszem) pl egész nagy részük kinetikai energiává alakul ál. A hangfalaknál pl hang formájában. A prociknak és a többi ic-nek se az elsődleges dolga, hogy hőt termeljen. Számolnak stb, és csak az elkerülhetetlen része alakul át hővé, a többi marad elektromos. Elfogadható magyarázatnak?
 • Roró
  #56
  Hát nem tom, az egész azon múlik hogy a szobába milyen meleg van. Nálunk tetőtér és 32 fok a jellemző!!! Hiába van jó házam, hiába van 3 cooler. Melegszik mint az állat!!! De 7végére kínomba vettem még 1 álló ventilátort és a régit oda tettem a gép mekké 10 centir oldal le és úgy már fasza volt (már nem féltem hogy felrobban :)) Szóval tegyetek bele 1 ventilátórt én aszondom :DDD , vagy ne is kapcsoljátok be a gépet. Bár a 7végén nem tudtam a gépem vagy én purcanok ki a 40 fokba b+ ....
 • lpmaskmancick
  #55
  nekem a mp3 lejászóm halt be a hőségben :D,40 fokban,még szombaton :D
 • AgentKis
  #54
  Nagyon jók ezek a hőkamerás képek. Kár, hogy a legolcsóbb hőkamera amit eddig találtam bruttó 550rugó körül van, ez 320*240-es képeket készít.
 • AgentKis
  #53
  Nekem a céges gépem hűtésének az tett jót amikor a ház alaplap felöli oldalát leszedtem. Ez kb. 3-4 fok csökkenést eredményezett, A másik oldal levétele (ahonnan szerelni is lehet) kb. 3-4 fok növekedést okozott, úgyhogy azt visszatettem. Gondolom háza, alaplapelrendezése válogatja, de érdemes kipróbálgatni szerintem, és a leghűvösebb verziót tartani meg.
  Így 100% prociterheléssel (climateprediction) 56-58 fokos a cpu, 1 magos P4 2,6 GHZ-s.

  Az otthoni gépem mini torony házban van, nagyállat rézbordás passzív videó van benne, meg egy 2GHz-s AMD Turion64 laptopproci. 45 foknál semmi sem melegebb a gépben a 30 fokos helységben járatva, pedig csak kettő (proci- és táp-) venti megy a procijé is a legkisebb beállítható fordularon (potival szabályozható). A proci 25W-os maximum hőleadásra képes. Sokat számít, hogy nem 80-110W-al fűt. Persze nem a legmodernebb masina ez, de nem jáccok vele 6 megapixelen a legújabb játékokkal.
 • Noffir
  #52
  Pont pénteken mondta be az unalmast a gépem, a rohadt rendszervinyó elkezdett bad sectorokról sikoltozni amerre járt. Vissza kellett dugdosnom az összes házventit amit még novemberben beleztem ki, pedig eddig köszönte szépen vígan szaladgált max. terhelésen 62 fokos proci mellett az egész hóbelevanc. Most 40-en van idle a cpu és úgy általában jól érzi magát a kocka, de tegnap este tévét már nem tudtam mellette nézni, mert úgy zúg mint a bűn. Asszem az esti mozizásoknak szeptember-októberig búcsút inthetek, mert a szomszéd szobában is hallani a turbinákat. Olyan hangja van mint egy sufnitunning-turbós trabant kombinak.
 • who am I 7
  #51
  ennek sok értelme vót'

  Nekem c2d 3.3-on, probléma nélkül.Igaz 3 venti müxik a gépbe ami tekeri ki a levegőt (1 elől,1oldalt + 1 hátul).Szerencsém az, h a ház oldalát nem kell levenni, mert van rajta egy jó kis formász úgymond ablak :) és azt le lehet szerelni.oje
 • obe
  #50
  az én masinám 30 fokos panelban szenvedne, ha nem sajnáltam volna tőle egy jo kis thermaltake házat, és egy stychie ninja procihűtőt, bár alapon igy is 50 fokos a proci (c2d 6420-3.3 ghz-en)..oldalapját levéve 53 fokos, tehát szépen visszaraktam
 • orkenyid
  #49
  Nekem 10-15°C-ot számít ha rajta van a ház oldala... Pedig (mint írtam előbb), igencsak nem profi a ház :P
  Úgy kell elhelyezni a dolgokat hogy normálisan tudjon mozogni a levegő.
  Nekem is így van megoldva, annyi különbséggel hogy a winyók előtt is van 1 ventillátor, a tápba 14cm-es van és a procihűtő el van dőltve (Freezer 64 Pro)
  Az sem árt ha az összes 5.25-ös (nagy) lyukat eltakarjátok, és akkor alulról fogja szívni a levegőt :)

  Egy jó kis progi Cool & Quiet-hez (Dynamic switchingen a legjobb): http://www.diefer.de/software/sswitchxp152.exe
 • kozmate
  #48
  Rendben, de azt kértem, hogy magyarázd meg a többivel mi lesz.
 • riser
  #47
  Az én gépem egy jó kis hűvös helyen van és semmi probléma nincs vele.
  Dio2-höz linuxon telljesen jó.
  oprendszer:KUbuntu
  Konfig:p4 1.6 ghz
  nvidia geforce 5500
  512mb ram
 • psishock
  #46
  Mostly Harmless:
  Miért tennénk? én is aláírom, hogy a c2d-k igen alacsony hőfokon dolgoznak, még húzva is (de azért a hûtésed sem elhanyagolható az esetedben ;).

  kozmate:
  Semmi gond, meg tudom tenni. Lehet, hogy nem éppen minden befektetett energia alakul 100%-osan hővé? Nem radiátorral dolgozol hanem számítógéppel.
 • psishock
  #45
  FLD:
  "Floppymeghajtó" dobodel

  aDannyboy:
  "nyilván azért kezdődött a bekezdés úgy, hogy "akinek profi háza van"
  ergo gagyi a házad :)"
  Jól vág az eszed, tényleg sajnáltam a pénzt "veszélyesebb" házra mert szertintem nem éri meg (azt a pénzt procira, memóva, karira is lehet fektetni), 1(2) nyitott oldal teljesen (és effektívebben) megteszi a szükséges hûtésti előkészületeket, és még nem is egy zajos megoldás. Nálam rettentő nagy a hőtermelés mert szinte minden komponens húzott, és a hdd-k is elég szépen gyarapítsák. 1-2 12" ventil egyszerûen nem tudná effektívebben ellátni a munkát mint az ugyanannyival halkabb oldal removal. Ez nem a "gagyi" háznak tudható be, csak a logikának. Már a geminII-en 2x12" van, és akkor még hol a többi? Egyszerûen nem győznék szusszal a hideg levegő supportozását és végül is csak oda jutnánk, hogy belső forrót kénytelenek újrahasznosítani.

  "bár hozzá teszem hogy lehet azért mert nálam sokat segít ha valami leszívja a három HDDről a meleget, plusz a tölcsér miatt a proci kinti levegőt kap, a többi meg jól elvan, mintha légmozgás nélkül fűtenék egymást"
  ehhh, csak kibújt a szög a zsákból. :) még az előbbiek mellet el kell mondanom a nyitott ház védelmére, hogy a geminnél eleve az egész alaplapodon mozgásban a levegő. A bal oldalról áramlik, és legnagyobb %-ban (és a legefektívebb ha) a jobb oldalon távozik, persze mindez ha hadják neki. Ebben az esetben a legjobb, ha a hdd hûtéssel is így jár el az ember, mert akkor kisegítik 1mást nem akadályozzák (balról jobbra légáramlat). Személy szerint 1 12" ventiller amit közvetlen a bal felükről szereltem megoldottam és nagyon szépen teszik a dolgukat 23-25 fokon (hőgutában 31-33). Ez (ebben az esetben) eleve emberibb és effektívebb megoldás mint a hdd-hûtők mivel azok az alaplap felé fújják általában a hőt, ez meg direktbe áramoltatja balról jobbra (negatív) behatás nélkül a többi komponensre.
 • Mostly Harmless
  #44
  mostanában ebben a melegben 40 fokra is fölmegy a proci hőmérséklete... amikor normális az időjárás, 100%-ra terhelve szokott ennyi lenni. (áh, üssetek.)