Szekeres Viktor

Moziünnep. Ismét 350 lesz a jegy?

Moziba járni olcsó mulatság, de aki drágának tartja, még az sem sokallja a pár száz forintot a Transformersért vagy a Harry Potter 5-ért. Kánaán közeleg?

Persze ettől függetlenül még szokás a jegyárakra hivatkozni, hiszen aki a fővárosban hétvégén este akar moziba menni azt 1200 forint körüli összegre is lehúzhatják - de nyilván utána a zenés szórakozóhelyen sem panaszkodik az ember, hogy 200-ért mérik a kóla decijét, hanem elfogadja, hogy nem a Közértben veszi a féllitert. Plusz valamiért mindig a jegyárakat éri a negatív kritika, holott a legtöbbet a nacho-popcorn kombóval feltankolók fizethetik a pénztárakban, mivel sokaknak a filmet csak evés közben lehet kibírni.

Csúcsidőn kívül viszont azonnal lehet akciókkal, akciós napokkal találkozni és csak 7-800 forintért moziba menni, ráadásul vízfejű országunkban vidéken még olcsóbbak lehetnek az akciós jegyárak. És ez már nagyjából az a kategória, amikor az ember megvesz egy random 599 (manapság már 199) forintos DVD-t, megnézi egyszer és kihajítja a kukába, hogy ne foglalja többet a helyet. Persze minden hamis szólam ellenére mégis csak kényelmesebb, ha az ember 350 forintért mozizik, kvázi egyet fizet és hármat kap a pénzéért. Mindössze a premieréhséggel kell leszámolni, de a filmek jó szokásukhoz híven nem szaladnak el és megvárják az embert akkor is, ha a premier után 2-3 hónappal vállalják be.

2007-ben, augusztus 30-tól szeptember 2-ig negyedjére tartják meg a francia mintára megrendezett Moziünnepet. Az akció keretében hazánk 86 mozija várja kedvezményes árakkal az érdeklődőket, akik nyilvánvalóan ne fogják elaprózni, hiszen 4 nap alatt több mint 200 filmet lehet megnézni 289 vásznon.

A kínálat nem csak a nyáron bemutatott nagyszabású filmekből szemezget - még akkor sem, ha nyilvánvalóan a legtöbben a nagy robotokra és a cigiről leszokó McClane hadnagyra lesznek kíváncsiak a zöld ogre és a villámjeles homlokú varázslótanonc mellett. Így ismét visszakerülhet a moziba 2006 legsikeresebb európai filmje, a Parfüm, az egyik legnagyobb hazai durranás, a T4xi (még akkor is, ha szerintünk borzalmas) vagy olyan Oscaros és már DVD-n is megjelent alkotások, mint a Bábel és A királynő.

A régiek mellett újoncokat is szemügyre vehetünk, akár premier előtt is. Az Európa-rajongók két francia vígjáték közül választhatnak, az Igen, akarom? és a Zűrös páros a választék. A horrorfanatikusok a 28 héttel később című zombifilmes folytatásra csaphatnak le, míg a cukormázért mindent odaadók Travoltát és Pfeiffert láthatjék a Hajlakkban. Mellettük a filmfesztiválok nagy kedvence, a Kisfiam és a misztikus Láthatatlan látható.

Premier előtt lesz majd látható Terry Gilliam új filmje, a Tideland, a Waitress című romantikus vígjáték és a Tini nindzsa teknőcök. Bohumil Hrabal keserédes regénye, az Őfelsége pincére voltam Jiri Menzel rendezésében kerül a mozikba. A Moziünnep alatt három magyar film is bemutatkozik: Kamondi Zoltán új filmje, a Dolina, Tarr Bélától A londoni férfi, valamint Tóth Tamás filmje, a Farkas.

Aki követelné, hogy ezentúl minden nap legyen ünnep az viszont csalódhat. A tavalyi akció keretében elért számok rettentő jól mutatnak, ugyanis a Moziünnep látogatottsága az elmúlt években folyamatos növekedést mutatott. 2006-ban a rendezvénysorozat négy napja alatt 421 306 mozijegy kelt el, ami több mint háromszorosa egy szokásos, teljes heti látogatottságnak. Vagyis a harmadáron kínált portékából háromszor annyi kel el egy bereklámozott különleges akcióban, így nyilvánvalóan egy egész évre kiterjesztve a megtérülési ráta közel sem lenne akkora, mint a négy számjegyű mozihegyek esetében.

Sebaj, augusztus végén végre érdemes lesz olcsójánoskodni (a jegyár még titok, nem tudni, hogy marad-e az eddigi 350 forint). Aki kivár, egymás után nézheti meg nagy vásznon a Transformerst, a Die Hard 4.0-t és levezetésképpen a Harry Potter 5-öt. Mert sírhatunk bármennyit, hogy nincs fantáziája Hollywoodnak, a látogatottsági adatokból is látszik, hogy elsősorban nekünk, nézőknek nincs fantáziánk és odavagyunk a folytatásokért. Így már nem is meglepő a tévében a sorozatok előretörése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SSeth #29
    De jó volt ez a cikk! Nagyon jól látja a szerző.
    Sokan sajnos nem azért mennek a moziba, mert meg szeretnének nézni egy bizonyos filmet hanem azért, mert bevett program egy héten egy mozi...
    Hát igen. Nem is érdekes már, hogy mit adnak csak színes legyen a vászon és magyarul jöjjön a hang a hangszóróból, meg legyen popcorn és csámcsogjunk film alatt. Hát akkor meg teljesen mindegy, hogy mit adnak nem?
    Hát az meg röhejes, hogy premier alatt tömve vannak a mozik.. mintha tényleg kifutna a film és levennék a műsorról. Nekem ugyanúgy megfelel 1 hónap múlva ugyanaz a film azzal a különbséggel, hogy nincs tele csámcsogó paraszttal a terem.

  • winnie #28
    hehe, így terjednek a rémhírek. pesten a legdrágább jegy 1250, de senkit nem akadályoz meg az, hogy 1. kedvezményt vegyen igénybe (diákjegy szinte mindehol 1000 alatt van) vagy kedvezményes napon menjen (650-800)

    "múgy nekem az a bajom ezzel a moziünneppel, hogy a premierfilmeket kizárják belőle."

    azon a héten 1-2 premier lesz. tavaly a távkapcsot nem lehetett.

    kit érdekel, ha pont azokat nem látod? láthatod a jövő hét premierjeit, az 1-2 háttel előtte bemutatótt minden6ó 2-t, a simpsons filmet vagy a l'ecsót.

    "Nyugodtan előlehetne szedni az elmult pár év nagy durranásait, de ezt nem szokták már."

    200-nál több olcsó film lesz. ezt fizikailag csak úgy lehet megcsinálni, ha tavalyról is előszednek filmeket.
    Nyugodtan előlehetne szedni az elmult pár év nagy durranásait, de ezt nem szokták már.
  • BobaFett #27
    Ejha srácok én 600-ért minden filmet moziban néznék meg ! pesten 1250 egy jegy !!!

    Amúgy nekem az a bajom ezzel a moziünneppel, hogy a premierfilmeket kizárják belőle. Name első évben még volt olyan hogy gyűrűk ura maraton mind a 3 rész egymás után. Ilyenek már nincsenek, pedig én pont ezekre mennék be, nem a B kategóriás vigjátékokra, meg horrorokra.
    Nyugodtan előlehetne szedni az elmult pár év nagy durranásait, de ezt nem szokták már.
  • gpeeter #26
    Hi!

    Itt nálunk Dunaújvárosban 700 Ft a jegy (hétfői vetítés 500, kamara és matiné meg 300). Nem olyan vészes ez szerintem, de akkor sem szoktam túl gyakran járni. Pár hete néztem a Shrek 3-at (barátnőmmel), de előtte asszem évekig nem is voltam arrafelé (ha jól emlékszem az X-men 2-t néztem ott utoljára). :P Majd most szombaton megyek HP5-öt nézni. :)
    Egyébként asszem itt Fejér megyében sincs másik mozi csak Székesfehérváron, bár ebben nem vagyok biztos...
  • Rage47 #25
    Somogyban 4:p
    azért ezek az adatok eléggé megdöbbentettek. Nem is gondoltam, hogy ilyen kevés mozi van...
  • vadmotoros #24
    Nagy ügy.. Egész komárom-esztergom megyében 2!! db mozi van. No comment
  • magus #23
    Nagyon sokan úgy vitték ki a popcornt a teremből ahogy behozták!!!

    uuuuha, mert az a film aztan kurvara megerdemelte : D: D D: D: D:D
  • Kurt97 #22
    LOL nekünk kaposváron a diákjegy a hoolywood multyplexben 750!!
  • Sliders #21
    Elég viccesnek tartom, hogy 500-at megér neked de 600-at nem :) Ejha ez a 100-as hát nem odabak :) Ne legyünk már csicskák, de azért ez elég gyenge kifogás. 600-ért meg valami harmadrangú filmet és szinvonaltalan kiadást fogsz kapni, szerintem. Szerintem a cikkírónak igaza van, hogy szórakozóhelyeken az itallal lehúznak mindenkit, meg büfében is, azért mégsincs pattogás.
    Szóval ez az indok nem állja meg a helyét. De a panelben biztos jobban megy a transformers a crt-n :) Azért a villanyszámlára fussa még :D
  • aRoma #20
    Orosháza, ~32.000 lakos, nincs 1 nyamvadt vetítőterme sem.
    /Békéscsabára (35 km), Szegedre(60 km) kell moziba járni/