Napi Online

Van-e helye még egy mobilszolgáltatónak?

Az minden bizonnyal nem kétséges, hogy az állam hét és fél évvel meghosszabbítja a T-Mobile és a Pannon 2008 novemberében lejáró 900 MHz-es GSM-koncesszióját - a Vodafone 900 és 1800 MHz-es koncessziója 2014-ben jár le -, a kérdés inkább az, hogy milyen feltételekkel.

A válaszra sem kell már sokáig várniuk a cégeknek, hiszen a gazdasági tárca vezetője várhatóan május elején tárja az érintettek elé ezzel kapcsolatos elképzeléseit. A szolgáltatók egyébként már többször kinyilvánították, hogy továbbra is igényt tartanak a frekvenciára, s azt is hangsúlyozták, hogy nem örülnének, ha azt egy újabb pályázat eredményeként tudhatnák ismét magukénak.

Ők tehát inkább tárgyalnának arról, hogy mit mennyiért tarthatnak, illetve szerezhetnek meg. Az összeget pedig komolyan befolyásolhatja annak a régóta parlagon heverő UMTS/3G frekvenciának a piacra dobása, amelynek felhasználása nyomán megjelenhetne egy újabb szolgáltató. Ennek veszélye mindeddig nem igazán fenyegette a jelenlegi piaci szereplőket, hiszen már akkor sem kapkodtak a konkurensek ezért a sávért, amikor a három piacon lévő cég megszerezte a saját 3G-s frekvenciáját, s azóta sem volt különösebb érdeklődés iránta. Ráadásul időközben a piac még inkább telítetté vált, vagyis egyre kevesebb hely jutna egy újabb szereplőnek.

Ugyanakkor az utóbbi időben néhány - főleg vezetékes, illetve kábelszolgáltató - meglebegtette az elvi lehetőségét annak, hogy beszállna a mobiltelefóniába. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek komoly szándékot takarnak-e vagy taktikai okokból erősödött fel az esetleges jelentkezők hangja, s az sem sejthető, hogy ez pontosan miként befolyásolja a három mobiltelefoncég GSM-frekvenciájának értékét. Végül az is nagy kérdés, hogy egy újabb mobilszolgáltató megjelenése a piac szétforgácsolódásához vagy a verseny további erősödéséhez vezetne-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #4
    jöjjön az újabb aztán majd kiderül, ha többen versenyeznek az sokszor jobb mintha kevesen
  • noss #3
    új jelentkező? extraprofittal a kartellbe! :p
  • GABOR16 #2
    Ez már a balkán.. ilyenekről ne is álmodj... itt csak lehúzás van..
  • Madve #1
    Kell is mégegy, vagy még kettő. A mostaniak nagyon lassan haladnak a fejlesztéssel, és az árakat sem akarják rendesen lenyomni, mint ahogy azt más országokban tették. Amíg nincs állandó jelleggel ingyentelefon az előfizetések mellé, és amíg nem telefonálunk napközben ingyen hálózaton belül, kivéve, ha vmi céges előfizetésről van szó, addig nem kérdés, hogy kell-e mégvalaki a piacra...