Napi Online

Negyedik mobilszolgáltató: ellenérdekeltek a cégek

Három mobilszolgáltató közül kettőnek - a Pannonnak és a Magyar Telekomnak - 2008. november 4-én lejár a 900 MHz-es GSM-koncessziója.

A Magyar Telekom-csoport szeretné meghosszabbítani a 900 MHz - GSM - frekvencia használatára jogosító koncessziós szerződését, mégpedig tárgyalás eredményeként, mivel egy erre a frekvenciára szóló újabb pályázatot életképtelennek tart a társaság - mondta Vasváriné Menyhárt Éva, a Magyar Telekom szabályozási igazgatója a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) nyilvános meghallgatásán. A Pannon is fenn szeretné tartani koncessziós jogát - hangsúlyozta Drozdy Győző, a mobiltelefon-társaság vezérigazgató-helyettese.

A fórumot egyébként azért rendezte a hatóság, mert a három magyarországi mobilszolgáltató közül kettőnek - a Pannonnak és a Magyar Telekomnak - 2008. november 4-én lejár a 900 MHz-es GSM-koncessziója. A Pannon és a Magyar Telekom 1800 MHz-es DCS-koncessziója - ahogy a Vodafone 900 és 1800 MHz-es koncessziója is - 2014-ben jár le. A három szolgáltató 2004-ben elnyert UMTS-frekvenciahasználati jogosultsága egyaránt 2019-ig van érvényben.

A koncessziós szerződések lehetőséget kínálnak az illetékes miniszter számára a frekvenciahasználati jogosultság lejárattól számított további hét és fél évvel való meghosszabbítására, ezt azonban egy 18 hónapos egyeztetési eljárás előzi meg. Ennek megfelelően a gazdasági tárca vezetője várhatóan május 4-én közli ajánlatát az érintett szolgáltatókkal.

Mivel a három magyarországi mobilszolgáltató koncessziói, illetve frekvenciahasználati jogosultsága különböző időkben jár le, elképzelhető a harmonizálásuk. Ezt elfogadná a Vodafone Magyarország is, de Marchart Pál, a társaság igazgatója azt javasolta, hogy velük szintén a koncessszió lejártát megelőző 18 hónappal kezdjék meg a tárgyalást a folytatásról. Drozdy szerint a cégekkel előbb a harmonizációról, majd pedig a hosszabbítás módjáról kellene tárgyalni. Az ár pedig - legalábbis Menyhárt Éva szerint - tudományos alapon megállapítható.

A frekvencia használata tehát bizonyos értelemben - a tárgyalások eredményeként - automatikusan meghosszabbítható, de a piaci lehetőségeket értékelve akár új pályázat kiírása is elképzelhető, beleértve esetleg a még meglévő GSM/DCS/UMTS-spektrumok meghirdetését is, ami tehát egy újabb szolgáltató megjelenését eredményezné. Menyhárt Éva szerint viszont a piac nem bírna el még egy UMTS-szolgáltatót.

Ezzel ellentétes elképzelést képvisel az Invitel, illetve a PanTel (amelyek rövidesen közös tulajdonba kerülnek). Varga Lajos, a PanTel stratégiai igazgatója kifejtette: mindenképpen gondolkodnak a mobilszolgáltatásban is, de ennek megvalósítási módjáról egyelőre nem tudott nyilatkozni. Azt azonban megjegyezte, hogy amennyiben a 900-as frekvenciák a jelenlegi cégek privilégiumai, az csökkenti egy újabb licenc kiírásának sikerét.

Mátrai Gábor, a UPC Magyarország igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy cégük, illetve tulajdonos cégcsoportjuk, a Liberty Global gondolkodik a mobil opción, de e társaságnak sincsenek elképzelései a megvalósítás lehetőségeiről, vagyis hogy egy frekvenciapályázat keretében vagy valamilyen együttműködés keretében szereznének erre jogosultságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Phaemoor #3
    emlékszem annak idején a voda is elég nehezen tudott elindulni...
    és most még egy negyedik is, hát...ki tudja
  • shabba #2
    Szerintem nem életképes a piacon egy negyedik szereplő, ez már egy telített piac nem lehetne olyan könnyen előfizetőt szerezni mint anno a kezdeteknél. Csak úgy tudna egy negyedik szerelő piacot szerezni ha a másik háromtól elcsábít, ahhoz meg nagyon nyomott áron kellene szolgáltatni, ezt pedig üzletileg sínylené meg. Túl nagy beruházás lenne egy új országos hálózatot építeni, nyomott ügyfélszerző árszint mellett meg túl sok térülne meg.

    Jobb lenne ha a HTCC és a UPC meg tudná venni a Vodát és a Pannont. Úgy legalább a három nagy szolgáltatónak mind vezetékes, mind mobil fronton lenne saját hálózata amin képes lenne 4play kínálatot nyújtani. A voda egyébként is adott el már jó pár piaci érdekeltséget azokon a területekn ahol már nincs jelentős növekedés mert telített a piac és a miénk pl. ilyen. Hogy a telenor e téren hogy gondolkodik az passz.
  • quentit #1
    Mindenképpen hasznos lenne még egy mobilszolgáltató. Legfeljebb egy kiesik a jelenlegiek közül