MTI

A következő űrturista 2009 tavaszán repülhet

A Charles Simonyit követő űrturista 2009 tavaszán startolhat, de nem lehet sem Bill Gates, a Microsoft szoftvermamut, sem Jennifer Bellofatto, a HerOrbit.com nőhálózati portál alapítója - jegyezték meg moszkvai megfigyelők csütörtökön, az Űrhajózás Napján.

Alekszej Krasznov, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz pilótavezérlésű programjainak vezetője (az amerikai-magyar űrturistát és két profi orosz űrhajós társát, Fjodor Jurcsihint és Oleg Kotovot az ISS-re szállító Szojuz TMA-10 űrhajó hétfő éjjeli dokkolása alkalmával) azt mondta a Moszkva melletti Repülésirányító Központban, hogy a következő, hatodik űrturista leghamarabb 2009 tavaszán keresheti fel a Nemzetközi Űrállomást (ISS).

Ennek az űrturistának a kilétét az amerikai Space Adventures marketingcég április végén vagy május elején tárja fel, de már nyélbe ütötte vele az üzletet, egyeztetve az űrturistákat felkészítő Roszkoszmosszal - vették biztosra moszkvai megfigyelők. Krasznov az ITAR-TASZSZ szerint "tudománytalan fantáziálásnak" nevezte azokat a híreket, amelyeket a HerOrbit.com szociális nőhálózati világhálóhely két amerikai társalapítónője, Jennifer Bellofatto és Cherry Mendoza röppentett fel a múlt héten arról, hogy ők válhatnak a hatodik és a hetedik űrturistává, a virtuális tér után meghódítva a világűrt is.

Hasonlóképpen az amerikai Microsoft szoftvercég alapítója, Bill Gates sem válhat űrturistává 2009 előtt, még ha csakugyan foglalkoztatja is egy űrutazás gondolata (amint azt Jurcsihin állította Simonyira hivatkozva, aki a Microsoft hajnalától 2002-ig együtt dolgozott Gatesszel és ma is tartja vele a kapcsolatot).

A következő űrturista nem lehet orosz állampolgár sem, mert alkalmas orosz jelölt egyelőre nem akadt - mutatott rá Krasznov. Mindenesetre Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz feje azt mondta a Vesztyi 24 orosz hírtévének, hogy egy sor regionális kormányzó érdeklődött űrutazás iránt, de csak fizető repülésről lehet szó. Az orosz nagyvállalkozók viszont nem sietnek űrkalandra jelentkezni a Space Adventuresnél, talán félnek magára hagyni a tőkéjüket, vagy felmutatni a gazdagságukat - vélte Perminov a RIA Novosztyi szerint.

A hatodik űrturista felbocsátását eredetileg 2008 őszére tűzték ki, de mint Krasznov szavaiból kiderült, ez alkalommal megint csak profi űrhajós ülhet a Szojuz harmadik ülésébe. Őelőtte két másik profi státusú űrhajós vizitálhat az ISS-en 2007 őszén, illetve 2008 tavaszán. Hogy ki repülhet a 2008. őszi látogatómisszió keretében, Krasznov egyelőre szintén nem árulta el. Újságírók arra tippeltek, hogy ez a profi orosz lesz, valamiféle speciális küldetéssel. A külföldi profik űrutazásáért hazájuk űrügynöksége közvetlenül fizet a Roszkoszmosznak, de ez a summa jóval kisebb, mint amennyit az űrturistákról gombolnak le a Space Adventures közvetítésével.

Így a brazil Marcos Pontes egy évvel ezelőtti űrutazásáért nemzeti űrügynöksége 13 millió dollárt folyósított a Roszkoszmosznak, míg Simonyi 25 millió dollárt utalt át a Space Adventuresnek médiajelentések szerint. Mindenesetre a Roszkoszmosz bevételei 2009-ben legalábbis megduplázódhatnak, mert attól fogva évente nem kettő, hanem négy Szojuz fog repülni az ISS-re, ami négy üzleti helyet jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • k9duli #5
    Ehh egy lottó nyeremény kevés lenne hogy űrbe mehessek! pfff
    De a kamatokból pár év alatt megoldható.
    Akkor mostmár csak nyernem kell.
  • dez #4
    Most addig várjak?
  • GulaSoft #3
    Láttad te azt a visszatérő kapszulát? Hát komolyan mondmom, sufni hátuljába heggesztek egy olyat. A manus meg cipőskanállal volt belepréselve. (Pedig csak egy stöpszli kínai, próbálnának csak egy kétméteres dán faszit fellőni...) Igy könnyű 500 millió dollárból gazdálkodni. És persze ki tudja hanyadik űrutas volt aki élve tért vissza, és előtte mennyi sikertelen próbálozás volt, hiszen ezek annyian vannak mint az oroszok. Illetve mint a kínaiak.
  • ssdb #2
    teljesen igazad wan
  • bvalek2 #1
    25 millió dollár, 4,3 milliárd forint, ez döbbenetesen kevés pénz ahhoz képest amit pl. Magyarországon elpazarolnak. A kínai űrprogram 500 millió dollárból gazdálkodik, ez kevesebb mint az OTP tavalyi egész éves nyeresége (188 milliárd forint)! Ennyi erőből nekünk is, és a legtöbb nemzetnek lehetne űrprogramuk. Szégyen, hogy milyen keveset költ a világ erre, miközben nagyságrendekkel több megy el haditechnikára, és a bankok zsebébe...