MTI

Amatőr rádiósokkal létesített kapcsolatot Simonyi

Az adatok összesítése még folyamatban van, valószínűleg 20-25 magyar rádióamatőrnek sikerült felvennie a kapcsolatot az éjjel a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Charles Simonyi amerikai-magyar űrturistával - közölte Hildebrand Krisztián, a résztvevők egyike csütörtökön az MTI-vel.

A végleges számokat feltehetőleg Charles Simonyi adja majd meg. Eredetileg 34 amatőr rádiós szeretett volna kapcsolatba lépni az űrturistával. "20-25 között lehetett a sikeres kapcsolatfelvételek száma. Az ország nyugati felében és Budapesten 16 kapcsolatfelvételt regisztráltunk, de a keleti régiókban is több rádióamatőrnek sikerült kapcsolatba kerülnie Charles Simonyival. Mindenképpen rekord, ilyen sok összeköttetést egy menetben még nem nagyon létesített más" - fogalmazott Hildebrand Krisztián.

A kísérlet megálmodója és fő szervezője az 1924-ben alakult Műegyetemi Rádióklub volt. A 34 amatőr rádiós hívójele előzetes jelentkezés alapján került fel arra a listára, amely alapján Charles Simonyi szólította őket az alatt az alig 10 perc alatt, amíg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) átrepült Magyarország területe felett. Mivel a kísérlet célja az volt, hogy a rendelkezésre álló kevés idő alatt minél több összeköttetés jöjjön létre, a kapcsolatfelvételek igen rövidek voltak. Szavai szerint nagyon jól volt hallható Charles Simonyi, akivel magyar nyelven teremtettek kapcsolatot. A kísérlet 34 résztvevőjén kívül nagyon sok rádióamatőr kísérte figyelemmel az eseményeket.

Hildebrand Krisztián hangsúlyozta: Charles Simonyi "profi" rádióamatőrnek bizonyult annak ellenére, hogy mindössze néhány hónapja, az űrutazásra való felkészülésekor tett rádióamatőr vizsgát. Ennek alapján kapta meg a magyar Nemzeti Hírközlési Hatóságtól a HA5SIK hívójelet, amelyet a kísérletnél használt. A hívójel elején szereplő "HA" Magyarország nemzeti jele. A rövid idő ellenére "nagyon felkészült volt, profi módon vezette az összeköttetéseket az állomásokkal. Nem volt könnyű dolga, nagyon sok volt az állomás, nagyon sokan hívták" - fűzte hozzá Hildebrand Krisztián.

Charles Simonyi április 7-én, magyar idő szerint este 19 óra 31 perckor startolt a bajkonuri indítóállomásról a Szojuz-TMA-10-es űrhajón, a fedélzetén két orosz társával, Oleg Kotovval és Fjodor Jurcsihinnal. Az űrturista szabályos kutatóprogramot végez a Nemzetközi Űrállomáson, ahova közép-európai idő szerint hétfő este érkezett meg. A "második magyar kozmonauta", aki egyben az ötödik űrturista és a 12. "látogató expedíció" egyetlen résztvevője, négyféle kutatómunkát is végez az ISS fedélzetén.

Az 58 éves Simonyi, aki az amerikai Microsoft szoftvercég Word és Excel programjainak atyjaként vált ismertté, és akit a Forbes magazin a négyszáz leggazdagabb amerikai közé sorol, médiajelentések szerint 25 millió dollárt fizetett a 12 napos űrkalandért. Charles Simonyi április 20-án a jelenlegi, 14. állandó legénység két tagjával, az amerikai Michael Lopez-Alegriával és az orosz Mihail Tyurinnal tér vissza a Földre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csinkin #3
    Nem milliárd hanem millió!
    Tehát "aprópénz", persze csak neki!
  • zcsizmadia #2
    A Forbes magazin szerint Simonyi vagyona 1 milliard dollar. A 25 millio ehhez kepest semmi.
    Tegyuk fel neked van 100 millio forintod es veszel egy 2.5 millios Opel Corsat, amit masnap sz@rra torsz :)
  • magus #1
    Ha Bill Gatesnak van 56 milliárd dollárja, és Simonyiról csak annyit lehet tudni, hogy benne van a top 400-ban, akkor feltehetőleg ez a 25 milliárd dollár jóval több mint a vagyona fele. Elég sokba került ez neki.