Szekeres Viktor

A 300 lealázza az összes szandálos filmet

Időről-időre előveszi Hollywood a műfajt és a legújabb feldolgozás ezúttal kegyetlen nagyot alázott: a Trója és a Gladiátor vinnyogva szűköl a sarokban.

Ezt nevezik pestiesen szólva a hype erejének - netszerte többen kerestek a 300-ra és annak előzetesére, mint Pamela Anderson melleire. Valamit nagyon jól csinált a Warner Bros. stúdió. Pedig a műfajban nem feltétlenül van benne a biztos siker, mégis így a premier után pár nappal a 300 mozis teljesítménye mindenkit elkápráztatott.

Hiába volt Brad Pitt a Trójában, hiába rendezte Wolfgang Petersen, hiába került 175 millió dollárba, a 46 milliós első hétvégét követően mégis bukott Amerikában - a gyártó szerencséjére a világ többi részén tejeltek a nézők, hogy lássák a trójai háborúkat. Ridley Scott Gladiátorja ellenben csekély 103 milliós költségvetésével nem volt akkora durranásnak tervezve, 34 millió dolláros első hétvégéje után még könnyedén lekörözte a Tróját, és bár világszerte Brad Pitt győzedelmeskedett, a 12 Oscar-jelölés és az 5 aranyszobor minden bizonnyal gyógyír volt a készítőknek.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 3-4 évenkénti ciklus újabb premierhez érkezett, melynek jeles képviselője a 300. A filmet csekély 60 nap alatt vették fel és remekül tudtak spórolni a forgatáson. Kanadában, zöld és kék háttér előtt (mikor melyik passzolt a látványvilághoz), műteremben vették fel a film jó részét, hogy a jeleneteket számítógépes utómunkákkal egészítsék ki egészen sajátos látványvilágúra. A 300 esetében is olyan full CGI-világot kell elképzelni, mint a Sky kapitány és a holnap világa című scifiben, azzal a különbséggel, hogy Zeppelinek és az egyéb repülő alkalmatosságok helyett itt szandálosok által dobált lándzsák és dárdák repdesnek az égen.

A készítőkön és színészeken is remekül lehetett spórolni, hiszen a rendezést nem egy nagy név, hanem egy megbízható bozótharcos, a Holtak hajnalát dirigáló Zack Snyder vette kézbe, és a főszereplőket sem nagy sztárok mintázzák, hanem Gerald Butler, Lena Headey és Dominic West. A film különlegessége egyértelműen vizualitása, látványvilága lesz, hiszen a teljesen egyedi, olykor már-már monokróm látványvilág tökéletesen illeszkedik a képregény stílusához.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Frank Miller képregénye, és ahogy a filmben megvalósult

Mert igen, a film egy képregény alapján készült, melyet az 1962-es The 300 Spartans című film ihletett, vagyis dupla feldolgozásnak vehetjük a 300-at. A képregény írója és rajzolója az a Frank Miller volt, akit mostanában nagyon felkapott Hollywood, elég csak a Sin City-re és a Batman: Kezdődik!-re gondolni, melyeket ugyancsak az ő régebbi alkotásai alapján készítettek. És bizony, ha egy üzlet beindul, akkor nincs megállás, így a jövőben más kultikus, kevésbé kommersz alkotók művei is vágóasztalra fognak kerülni, például Alan Moore Watchmen-je, ugyancsak Zack Snyder rendezésében.

De vissza a szandálos filmhez, mely az eredeti képregénnyel ellentétben nem csak a darálásról, a spártaiak lelki tusájáról, valamint a remekül dialógokba öntött hősi szónoklatokról és egymás harcra való tüzeléséről szól. A filmbe némi történelmi hátteret is belecsempésztek ígéretük szerint a készítők, hogy a nézők tisztában legyenek a spártai városállam múltjával és jelenével, valamint a felszínen maradásért vívott intrikákkal és politikai hatalmi harcokkal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Leonídász király és hős 300 harcosának történetét, akik "megcselekedték, mit megkövetelt a haza" mindenki ismeri a történelemkönyvekből, ezért nem is érdemes egyelőre szót pazarolni a tízezerszeres túlerővel szembeszálló hős harcosokra. Az viszont mindenféleképpen említést érdemel, hogy a film a csekély költségvetés ellenére 70,8 millió dollárt szedett össze három nap alatt és a hatalmas hype-nak köszönhetően könnyedén elhomályosította a két 21. századi előd szereplését és rövid időre minden bizonnyal a szandálos filmek egyik éllovasa lesz.

A magyar premier jelen állás szerint március 22-én lesz, a film feliratos lesz - sajnos a szokásos Heltai Olga feliratot kapjuk, vagyis az angolul tudók előnyben lesznek. A jövő héten ilyenkor már kritikánkat is olvashatjátok, ha ugyan szükség van rá, hiszen vannak olyan filmek, melyekkel kapcsolatban az embert nem igazán érdekli más véleménye.

300 másodpercnyi 300

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nan76 #151
    az mi hogy 20-30k...10k..mi az a k???..bocsi tényleg nem tudom!!
  • kader #150
    leonidász ledzsalt a szrorsba xDDDDD
  • BF109 #149
    Nekem is tetszett, de egy-két fintort nem értek benne:
    Pl. Xerxest mért kellett egy 3 méteres kopasz, nyakláncos buziként ábrázolni, mikor szakállas-turbános "tipikus" perzsáként ábrázolták a domborműveken.
  • JackSparrow #148
    Tya láttátok má a 300-at az naon ott van!
  • asdasdasd #147
    Ha hallgattál volna...
  • Hoz_Hun #146
    Jobban mondva, akinek nem volt gyereke az maradt. Csak családos ember mehetett aki már gondoskodott leszármazottról.
  • wanek #145
    A film elsősorban látványfilm, a sikerét is valószínűleg ennek köszönheti. A film ugyebár egy képregény alapján készült, a képregény témájának alapja pedig megtörtént történelmi esemény. A részletkérdésekben lehet eltérés (pl: megfarkalják-e Leonidász feleségét), de alapjaiban nincs gond vele.
  • Atisz #144
    A görögöket először Xerxész apja Dareiosz támadta meg, Xerxész csak folytatta a hadjáratot.
    Azonkívül én úgy tudom, hogy nem számított "keresőképes"-e vagy sem, akinek volt gyereke, az maradt.
  • Tetsuo #143
    A csata pontos történését soha nem tudjuk meg és lehet h teljesen más volt az előzménye is, ugyanis elég gyenge lábakon áll a régészet és a történelem.
    Az (éppen kortárs-) irodalom és egyéb feljegyzések általában meredeken elrugaszkodnak a valóságtól..
  • Tetsuo #142
    Figyelj, ha 1 képregényadaptációról van szó, akkor qrvára el lehet felejteni a történelmi hűséget, pláne akkor ha az adaptálás Hollywoodban történik.
    Ez nyílván előítélet, mivel nem láttam a filmet; ezért mondom bár igazad lenne!