151
  • nan76
    #151
    az mi hogy 20-30k...10k..mi az a k???..bocsi tényleg nem tudom!!
  • kader
    #150
    leonidász ledzsalt a szrorsba xDDDDD
  • BF109
    #149
    Nekem is tetszett, de egy-két fintort nem értek benne:
    Pl. Xerxest mért kellett egy 3 méteres kopasz, nyakláncos buziként ábrázolni, mikor szakállas-turbános "tipikus" perzsáként ábrázolták a domborműveken.
  • JackSparrow
    #148
    Tya láttátok má a 300-at az naon ott van!
  • asdasdasd
    #147
    Ha hallgattál volna...
  • Hoz_Hun
    #146
    Jobban mondva, akinek nem volt gyereke az maradt. Csak családos ember mehetett aki már gondoskodott leszármazottról.
  • wanek
    #145
    A film elsősorban látványfilm, a sikerét is valószínűleg ennek köszönheti. A film ugyebár egy képregény alapján készült, a képregény témájának alapja pedig megtörtént történelmi esemény. A részletkérdésekben lehet eltérés (pl: megfarkalják-e Leonidász feleségét), de alapjaiban nincs gond vele.
  • Atisz #144
    A görögöket először Xerxész apja Dareiosz támadta meg, Xerxész csak folytatta a hadjáratot.
    Azonkívül én úgy tudom, hogy nem számított "keresőképes"-e vagy sem, akinek volt gyereke, az maradt.
  • Tetsuo
    #143
    A csata pontos történését soha nem tudjuk meg és lehet h teljesen más volt az előzménye is, ugyanis elég gyenge lábakon áll a régészet és a történelem.
    Az (éppen kortárs-) irodalom és egyéb feljegyzések általában meredeken elrugaszkodnak a valóságtól..
  • Tetsuo
    #142
    Figyelj, ha 1 képregényadaptációról van szó, akkor qrvára el lehet felejteni a történelmi hűséget, pláne akkor ha az adaptálás Hollywoodban történik.
    Ez nyílván előítélet, mivel nem láttam a filmet; ezért mondom bár igazad lenne!
  • Tetsuo
    #141
    Legalábbis a legtöbben, tudom.
  • Sam111
    #140
    Ja kihagytad, hogy Themistokles erőszakolta ki azt h tengeren támadjanak + Plataiánál győzték le az ott maradt perzs sereget...+ azért nem ment az egész spártai sereg, mert pont a(zok)ban a nap(ok)ban volt a karneia nevű ünnep amikor elvileg nem harcolhatnak...
  • Sam111
    #139
    nem értem az 1.mondatodat...én csak azt írtam h a film nem fog messze állni a valóságtól, csak nem mennek bele a részletekbe... valóban így volt a valóságban de én ezt nem akartam leírni ily hosszan... a lényeg attól hogy nem mennek bele minden kis fisz-fasznyi részletbe, nem fog távol állni a valóságtól...
  • virs lee
    #138
    Na ez is legalább olyan messze áll a valóságtól, mint maga a film. :)

    Szal úgy kezdődött a buli, hogy gondolta ez a Xerxes hogy vannak itt ezek a görögök, műveltek is, meg tele vannak zsével, sirály csicskák lennének az ő birodalmában. Illetve nem egészen az ő ötlete volt, hanem Mardoniusé (perzsa hadvezér, X faterja, Darius oldalán részt vett a maratoni csatában is, és bosszút akart állni, mivel azelőtt sikeres hadvezérnek számított, maraton pedig nem volt épp a sikereinek csúcspontja), és bár Xerxes nem akart háborúzni a görögökkel, de ő rábeszélte hogy bosszút álljanak. Összeszedte hát Xerxes az embereit és elindultak kirándulni. Küldött követeket minden városállamba hogy adják meg magukat, ennek jeleként föld + vizet lesznek szivesek postafordultával megküldeni. Sokan be is szartak, főleg az északi részeken, végülis azok voltak közelebb Perzsiához, és ráklikkeltek a join buttonra, de a spártaiak (és az aténiaiak is) belebaszták a követet egy kútba, mondván kaparja ki ő a földet + vizet.

    A görögök először a Tempei szorosban gyülekeztek 10k emberrel, de a perzsák megkerülték a bandát, a következő szoros pedig Termopüle volt. Először az isztimuszi földnyelvet (csak itt van szárazföldi kapcsolata a peloponnészoszi félszigetnek Attikával) akarták elbarikádozni, de a sok attikai görög (akiknek a földje védtelen maradt volna) azt mondta hogy nemár, ezért inkább Termopüle lett belőle. Leonidas ledzsalt a szorosba, az athéniak meg felültek a mahartra és elzárták a perzsa flotta útját.

    Leonidasnak 300 embere volt + 700 teszpiai csicska. A válogatás úgy ment, hogy aki már legyártott egy kereskőképes fiút, az maradt, aki nem, az go home. A perzsák 1 milkás seregéből 100-500k volt a valódi harcos (legvalószínűbb a középút, 200-250k), a többi meg konyhás és wc-s néni. Ráadásul a perzsáknak csak bőrszerkóra meg fapajzsokra futotta, a görögök meg full vasban voltak.

    A végeredmény ismert, a görögök legyaktak 20k perzsát (az 1. rohamban 10k perzsa fingott ki, 2-3 db! görög ellenében), de aztán bekerítették őket (1 csóka elárulta a kerülőutat), és a végén szarrá nyilazták a maradék brigádot. Leonidas hulláját lefejezték, a testét keresztre szögelték (kicsit idegbeteg volt X a veszteség miatt). Xerxes kirabolta Athént, de a lakosok elhúztak Szalamiszra, ahol közben lenyomták a flottáját is, a spártaiak bevédték az isztimuszi szorost, ilyen körülmények közt Xerxes inkább visszavonult, rábízta a sereget Mardoniusra, ő meg hazament. Mardnoiust jól megszopatták Palateánál (100k görög vs 100-300k perzsa, 10k görög / 100k perzsa hulla), aztán kb ennyi is volt a görög-perzsa háború.
  • virs lee
    #137
    Épp ezt akarjuk. :D

    A mátrixot is csak az ugrabugrálás miatt nézte meg mindenki.
  • Sam111
    #136
    Már hogy ne a történelmi hűségre építene??!! Attól h vannak benne fiktív lények (a látvány miatt+mittudomén)még nincs elvonatkoztatva a valóságban megtörténtektől... néhány dolog amit csak a trailerekből tudok meg: kevés spártai sok perzsa ellen, fősereg nem érkezik mert épp karneia van, csak feltartóztatni akarják őket, helyszín Thermopüle egy szoros, a személyek ugyanazok(nem kitaláltak)...+a perzsa követ megölése... na ennyi történelmi hűség van CSAK a trélerekben (néhány perc)...+a film biztos még hozzátesz valamit... Szóval ne mondjuk rá h a történelmi hűség nuku, a fiktív lények, és a látványvilág "felturbózására" tett lépések miatt!
  • winnie
    #135
    "csak agyatlan öldöklős pörgő akcióra."

    az akció csak az ötödét teszi ki a filmnek.
  • Tetsuo
    #134
    Gyűrűk ura??? #108

    300? Látni kell, de ne számítson senki bonyolult cselekményekre és Shakespeare-i párbeszédekre v történelmi hűségre, csak agyatlan öldöklős pörgő akcióra.
  • Tetsuo
    #133
    Ha akarod írok hozzá, csak küld el DVDn. ;)
  • GVG
    #132
    nekem nem jön be, de talán egy esélyt megérdemel:P
  • Atisz #131
    Ha eddig nem volt...bár lehet hogy később írnak hozzá egyet.
  • Sam111
    #130
    6nap és vége mindennek...
  • winnie
    #129
    nem hiszem, az nem mostani film, nem? 03.01 vagy 08?
  • Ironka
    #128
    Winnie, lesz Faun kritika az sg-n?
  • wanek
    #127
    Ha valaki nem tudná, a gyűrűk urának semmi köze a 300-hoz. Márpedig itt a 300-ról van szó...
  • Sam111
    #126
    Amúgy szerintem ez a nagyon kevés film közé tartozik ami jobb mint a könyv... persze könyvben is jó volt, de úgy gondolom egy könyv adaptációt ennél jobban nem nagyon lehet megcsinálni...
  • Sam111
    #125
    na jó...Tegnap kicsit el volt szállva az agyam több dolog miatt is, szóval visszavonom a Gyu-ról tett kijelentésemet, persze ettől még mindig a világ legnagyobb filmje :) na de a 300 biztos megszorítja ;)
  • Malbeth
    #124
    Szia Cateran!
    Nem vagy beteg...!Egyszerűen csak annyi,hogy nem tudod felismerni az igazi nagyságot,nemtudod megkülönböztetni a gyémántot az üvegcseréptől...Nem vagy egyedül,hiszen Tecuo kolléga is összevissza beszél A GyU-ról,csupa sületlenséget!Van aki arról beszél,hogy A Star wars mondanivalója,és üzenete sokkal komolyabb,mint A GyU-éEz olyanfokú eltévelyedés,mintha azt mondanám,hogy Lagzi Lajcsi bealázza a Pink Floyd-ot!!De van ilyen is!
  • cateran
    #123
    Jesszusom,nekem nem tetszett a GYU (főleg a 3. rész) most akkor én beteg vagyok? (pedig nagy fantasy rajongó volnék és KÖNYVBEN imádom,de a film szvsz hulladék lett)
  • Picivizipaci
    #122
    Tegnap néztem meg (USA) és csak ajánlani tudom. A történet úgy ahogy rendben van, de a látvány, meg a kameravezetés valami elsőrangú. Annyit mondanék, hogy csak moziban érdemes megnézni, tv-n elveszik a látvány.
  • Tetsuo
    #121
    Általában az orkoknak sem tetszik, te is biztos tünde vagy, de ha nem, tuti h akarsz legalább 1 igazi tündekardot 20e ftért!
  • knightbali
    #120
    Persze, akiknek nem tetszik a GYU, azok máris egy másik bolygóról jöttek
  • Sam111
    #119
    egyálatlán nem mondom h akinek más az ízése az hülye, viszont sok embert ismerek, akinek nem tetszik a GYU, és ezek az emberek valóban furcsák, nem tudom őket megérteni (nem csak filmes, de más szempontokból sem...) másrészről FELETTÉBB FURCSA ízlése lehet annak aki...
  • winnie
    #118
    "Ja, a másik meg az, hogy aki leszólja a Gyűrűk Urát az hülye...sztem azzal valami baj van... "

    ja, simán ez olyan egyszerű. akinek más a véleménye, ízlése, az hülye.
  • Sam111
    #117
    Ahogy olvasom elég sok ...ööö...hülye ember van itt... Azonkívűl h télleg vannak elvont lények benne, ez egy hatalmas alkotás... és nen elhanyagolható a történelmi hűsége sem... Csak röviden: Számos forrásból tudni h az az 500nál kevesebb spártai,+ az 1000 szövetséges (akik még a csata előtt el lettek küldve) nem megnyerni mentek a csatát, csak feltartóztatni a perzsákat amíg a fősereg megérkezik...és hogy mér nem küldték a teljes hadsereget? Mert épp azon a napon volt a karneia, az az ünnep amikor a spártaiak nem harcolhattak... Közben aztán mégsem szárazföldi úton intéztek támadást, hanem tengeren verték meg a perzsákat, mire Xerxés nem vállalva a kockázatot seregének nagyrészével hazatért, a megmaradtakat 1év múlva Plataiánál legyőzték a görögök...
    Ez a film sztem a Thermopülei csatát a görögök szempontjából elég hűen fogja bemutatni, elég erősen a látványvilágra fókuszálva.A 2 hivatalos traileren kívűl pedig nem nézem meg a többit, ugyanis tervezem moziban megnézni 22-én és nem akarom a legjíobb jeleneteket előre látni...
    Ja, a másik meg az, hogy aki leszólja a Gyűrűk Urát az hülye...sztem azzal valami baj van... és ezt komolyan gondolom
  • cateran
    #116
    Jópofa,de mi köze a 300-hoz?
  • Z
    #115
    300 kicsit másképp... :D
  • Tetsuo
    #114
    Nem mind1 h a filmnél mi a szempont, az Entertainment v az Art.
    Szerintem egy jó filmnél mind a 2 1forma arányban áll.
    Mostanában nagyon kevés az a film, aminél a második fogalom 1általán felmerül alkotás közben. Mint pl ez is.
  • Tetsuo
    #113
    A will smithes filmnek a vége kegyetlen szar lett, elb'szták a happy ended, persze szószerint jó vége lett, sőt.. de a katarzis elmaradt, ami miatt mindenki beült rá.. DD
    Kb a Grave of the Fireflies animéhoz hasonlítanám, csak ott még happy end sem volt, 2óra agónia.
  • Z
    #112
    A második sorod mennyire igaz... Asszem az ilyen fórumokon forszírozni kéne a használatát... :DD