Gyurkity Péter

25 év után idén búcsúzik a floppy

A szép kort megért technológia hosszas betegség után idén szenderülhet jobblétre, miután egyre kevesebben tartanak igényt a megszokott 3,5 hüvelykes mágneslemezekre, amelyek felett eljárt az idő.

2007 a végső nyugalomba helyezés éve lehet, legalábbis azon források szerint, amelyek az egyik legnagyobb brit üzletlánc bejelentése kapcsán jutottak erre a következtetésre. A PC World ugyanis közölte, hogy csak a készlet erejéig folytatja a floppy meghajtók és lemezek értékesítését, azt követően pedig nem rendel újabb szállítmányokat. A fordulópontnak tekintett bejelentés önmagában még nem jelenti a technológia halálát, a megnövekedett igények azonban minden területen kikényszerítik a váltást.

Ezt elsősorban a digitális letöltések és a képi tartalmak használatának megugrásával magyarázzák, hiszen ezek jóval nagyobb tárolókapacitást igényelnek. A legfeljebb 1,44 MB-ot eltároló hagyományos floppy lemezek itt már nemigen jöhetnek szóba, napjainkra méretüknél és sebességüknél fogva is nagyfokú kényelmetlenséget jelentenek. Jellemező példa, hogy sokan kizárólag akkor veszik igénybe a mágneses lemezeket, amikor további meghajtószoftverre - például a SATA-merevlemezeknél - van szükségük a Windows operációs rendszer újratelepítésekor, minden egyéb feladatra az új megoldásokat, optikai korongokat, memóriakártyákat, pendrive-ot használják.

A floppy annak idején nagy előrelépést jelentett: az IBM 1971-ben dobta piacra az első példányokat, a manapság még használatban lévő 3,5 hüvelykes változatot pedig a Sony mutatta be még 1981-ben, megkönnyítve, felgyorsítva az adattárolást. A nyolcvanas és kilencvenes években ez utóbbi vált a legnépszerűbb megoldássá, még mielőtt a merevlemezek ára emberi szintre nem csökkent.

A CD, majd a DVD már jelezte a végső visszavonulás közeledtét, az utolsó funkcióktól pedig valószínűleg a pendrive-ok fosztották meg a jó öreg lemezeket. Az Apple itt is úttörő szerepet játszott, hiszen meglehetősen korán, már 1998-ban száműzte a megoldást az akkor megjelenő iMac konfigurációkból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tmisi #81
    a régi szép idők, amikor a suliban a 25mhzes gépek még 5.25-ös floppyról indultak, mert nem volt a gépekben HDD...
  • kvp #80
    "Emlékszem, amikor minden lemezt Norton Disk Doctor-ral fésűltem át, hogy biztos mindegyik lemez jó-e, de mire átvittem a lemezeket a szomszédba, addigra 10 lemezből 1 biztos tönkrement."

    Nem ment tonkre, csak masik meghajtoval lett visszaolvasva. Ha valaki ugy hasznalta a floppy-t ahogy kellett volna akkor nem volt baj vele. Ha irni akrtunk ra akkor elotte formazas majd adatok felirasa mielott kivesszuk a meghajtobol. Ha mar egyszer ki lett veve akkor tilos ujra adatot irni ra, csak ujabb formazas utan. Masik meghajtoban csak olvasni szabad, ha modositani akarunk rajta, akkor mindent lemasolni, formazni es ujrairni. Csak olyan meghajtoban szabad hasznalni aminek a feje ellenorzotten jol van kalibralva es tisztan van tartva. Ha ezeket valaki betartja akkor egy floppy (foleg a kemenytokos 3.5-os) viszonylag stabil adathordozo tud lenni. Semmivel nem rosszabb tarolo mint egy audioszalag volt regen es annak idejen meg mindenki tudta hogy kell csavarhuzoval fejet kalibralni. A floppy-t hasznalo emberek viszont mar meg sem probaltak ezt, pedig igy nagyon sok 'rossz' floppy siman visszaolvashato lett volna.

    Egyebkent jelenleg en egy olcso floppy csatolos sd, mmc vagy usb adapterre vadaszok, igy nagyon sok ceges gepen lehetne a bios frissiteshez szukseges floppy hasznalatot kivaltani.
  • nyiriz #79
    Legszívesebben én is azt írtam volna ide, hogy Bye-bye Floppy!
    De találjátok ki, min adta oda a barátnőm az önéletrajzát? :))) Hát persze, hogy floppy-n! :))) És vajon be tudtam olvasni? :)))
    Mondtam neki, hogy ha legközelebb is floppy-ra ment, akkor csináljon legalább 2-3 másolatot, biztos, ami ziher alapon. Már, ha ráfér ennyi másolat 1 lemezre. :))
    Emlékszem, amikor minden lemezt Norton Disk Doctor-ral fésűltem át, hogy biztos mindegyik lemez jó-e, de mire átvittem a lemezeket a szomszédba, addigra 10 lemezből 1 biztos tönkrement. :))
  • bermuda3 #78
    még nem kell köszöngetni. sztem még fél év mulva is szinte ugyanannyian fogják használni...
  • KisDzso #77
    szeméj szerint még fogom használni mert játékok elmentése még bővven ráfér sőt akár a házidogád is ráfér egy ilyen kis floppyra. De tény h egyre kevesebb ember használja. Na mindegy. SZIA FLOPPY!!!!!!!!
  • huuu #76
    Szervusz Floppy!
    Jó volt veled.
    Kis windows 3.1-et arról telepítettem.
    Órákat járkáltam a 10. lemez után a városba, mert hibás volt.
    De a Múlt mindíg szépül az emlékezetemben.
    Tehát: Szia Floppy...
  • chuky123 #75
    strogg miért nem emailbe kértétetek a partnercégtöl az ajánlatot, nem értem na mindegy.
    különben az állami szervek (államkincstár, apeh) is tértnek át a floppyról
    a portáljukon történő adatküldés,- adatfogadásra.
    De még szerintem jó pár évnek kell még eltelnije hogy kihaljon teljesen
    A Mac szerintem nem alternativa a PC vel szemben az ára és a kompatibilitása
    miatt sem.
  • galocza #74
    azért megosztanám veletek, hogy a tb tőlünk (is) floppyn kéri a heti elszámolást, amelyet, miután beolvastak, 5 évig(!) nekünk kell tárolni. van egy fogadásom, ki felel a tartalomért.
    a floppy megbízhatóságáról meg: jópár éve pajtásomhoz vittem vmit floppyn. frissen formázva, 4 családi ház táv. mire megérkeztem, nem volt olvasható...

    mindazonáltal én ragaszkodom a régi dolgokhoz (floppy, dos, egyéb hülyeségek), és puszta nosztalgiából a 2. gépbe csak szereztem egy 5 1/4est is 8).
  • Inquisitor #73
    "A floppy tenyleg elavult, de sajnos bios tamogatas hianyaban semmi nem tudja tokeletesen kivaltani."

    Ne szivass, ezer éve árultam P3 notikat és a többsége tudott bootolni USB eszközökről!
    Vistánál meg alap, hogy akár memóriakártyáról vagy USB driveról is feltehetsz drivert telepítés KÖZBEN, sőt USB eszközre is telepítheted.
  • Aquir #72
    De habár eltűnik, örök jeléül fogja megőrizni a mentés fogalmát, mivel minden programban ő az egyetemes jele annak! még1x ég veled floppy =)