81
  • tmisi
    #81
    a régi szép idők, amikor a suliban a 25mhzes gépek még 5.25-ös floppyról indultak, mert nem volt a gépekben HDD...
  • kvp
    #80
    "Emlékszem, amikor minden lemezt Norton Disk Doctor-ral fésűltem át, hogy biztos mindegyik lemez jó-e, de mire átvittem a lemezeket a szomszédba, addigra 10 lemezből 1 biztos tönkrement."

    Nem ment tonkre, csak masik meghajtoval lett visszaolvasva. Ha valaki ugy hasznalta a floppy-t ahogy kellett volna akkor nem volt baj vele. Ha irni akrtunk ra akkor elotte formazas majd adatok felirasa mielott kivesszuk a meghajtobol. Ha mar egyszer ki lett veve akkor tilos ujra adatot irni ra, csak ujabb formazas utan. Masik meghajtoban csak olvasni szabad, ha modositani akarunk rajta, akkor mindent lemasolni, formazni es ujrairni. Csak olyan meghajtoban szabad hasznalni aminek a feje ellenorzotten jol van kalibralva es tisztan van tartva. Ha ezeket valaki betartja akkor egy floppy (foleg a kemenytokos 3.5-os) viszonylag stabil adathordozo tud lenni. Semmivel nem rosszabb tarolo mint egy audioszalag volt regen es annak idejen meg mindenki tudta hogy kell csavarhuzoval fejet kalibralni. A floppy-t hasznalo emberek viszont mar meg sem probaltak ezt, pedig igy nagyon sok 'rossz' floppy siman visszaolvashato lett volna.

    Egyebkent jelenleg en egy olcso floppy csatolos sd, mmc vagy usb adapterre vadaszok, igy nagyon sok ceges gepen lehetne a bios frissiteshez szukseges floppy hasznalatot kivaltani.
  • nyiriz
    #79
    Legszívesebben én is azt írtam volna ide, hogy Bye-bye Floppy!
    De találjátok ki, min adta oda a barátnőm az önéletrajzát? :))) Hát persze, hogy floppy-n! :))) És vajon be tudtam olvasni? :)))
    Mondtam neki, hogy ha legközelebb is floppy-ra ment, akkor csináljon legalább 2-3 másolatot, biztos, ami ziher alapon. Már, ha ráfér ennyi másolat 1 lemezre. :))
    Emlékszem, amikor minden lemezt Norton Disk Doctor-ral fésűltem át, hogy biztos mindegyik lemez jó-e, de mire átvittem a lemezeket a szomszédba, addigra 10 lemezből 1 biztos tönkrement. :))
  • bermuda3
    #78
    még nem kell köszöngetni. sztem még fél év mulva is szinte ugyanannyian fogják használni...
  • KisDzso
    #77
    szeméj szerint még fogom használni mert játékok elmentése még bővven ráfér sőt akár a házidogád is ráfér egy ilyen kis floppyra. De tény h egyre kevesebb ember használja. Na mindegy. SZIA FLOPPY!!!!!!!!
  • huuu
    #76
    Szervusz Floppy!
    Jó volt veled.
    Kis windows 3.1-et arról telepítettem.
    Órákat járkáltam a 10. lemez után a városba, mert hibás volt.
    De a Múlt mindíg szépül az emlékezetemben.
    Tehát: Szia Floppy...
  • chuky123
    #75
    strogg miért nem emailbe kértétetek a partnercégtöl az ajánlatot, nem értem na mindegy.
    különben az állami szervek (államkincstár, apeh) is tértnek át a floppyról
    a portáljukon történő adatküldés,- adatfogadásra.
    De még szerintem jó pár évnek kell még eltelnije hogy kihaljon teljesen
    A Mac szerintem nem alternativa a PC vel szemben az ára és a kompatibilitása
    miatt sem.
  • galocza
    #74
    azért megosztanám veletek, hogy a tb tőlünk (is) floppyn kéri a heti elszámolást, amelyet, miután beolvastak, 5 évig(!) nekünk kell tárolni. van egy fogadásom, ki felel a tartalomért.
    a floppy megbízhatóságáról meg: jópár éve pajtásomhoz vittem vmit floppyn. frissen formázva, 4 családi ház táv. mire megérkeztem, nem volt olvasható...

    mindazonáltal én ragaszkodom a régi dolgokhoz (floppy, dos, egyéb hülyeségek), és puszta nosztalgiából a 2. gépbe csak szereztem egy 5 1/4est is 8).
  • Inquisitor
    #73
    "A floppy tenyleg elavult, de sajnos bios tamogatas hianyaban semmi nem tudja tokeletesen kivaltani."

    Ne szivass, ezer éve árultam P3 notikat és a többsége tudott bootolni USB eszközökről!
    Vistánál meg alap, hogy akár memóriakártyáról vagy USB driveról is feltehetsz drivert telepítés KÖZBEN, sőt USB eszközre is telepítheted.
  • Aquir
    #72
    De habár eltűnik, örök jeléül fogja megőrizni a mentés fogalmát, mivel minden programban ő az egyetemes jele annak! még1x ég veled floppy =)
  • archkoven
    #71
    Ezek velem együtt gondolkodnak, én épp tegnap tettem be egy új merevlemezt és dobtam a floppyt a kukába:D
    Egyébként számomra mindig is a legzavaróbb nem az alacsony tárkapacítás, hanem a megbízhatatlansága volt a floppynak: ha valamit rátettél, soha nem lehettél biztos benne, hogy azt be tudod majd olvasni -azt hiszem nem én vagyok az egyetlen aki tört már össze mérgében floppyt.
  • abzu
    #70
    kinek kell bioszos gép ott vannak a macek. Lehet jönni, hogy nincsen rá program, ott van a http://www.macupdate.com/ meg rengeteg hely, már van a macos-hez magyar verzió is a programok is lesznek fordításba. tehát szerintem megéri váltani, jahh és már az új colin mc rally-t is írják macre.
  • [Jakuza]
    #69
    Peldaul.
  • assdf
    #68
    Hát azért a p4esek már tudnak pendriveról bootolni.
  • kvp
    #67
    A floppy tenyleg elavult, de sajnos bios tamogatas hianyaban semmi nem tudja tokeletesen kivaltani. (legfeljebb az ata adapteres flash) A mai legtobb bios meg mindig olyan, hogy a merevlemezek kivetelevel csak operacios renszert lehet inditani, sima lemezkent egyik uj adattarolot sem latja. Igy nagyon nehez barmit is csinalni, pl. hiaba tudom felrakni usb-s meghajtora a dos-t vagy valamilyen oprendszer nelkuli segedprogramot (pl. disk editor) ha a bios-ban nincs hozza driver. A floppy meg a regi ibm pc szabvany resze volt, ezert mind hardver, mind bios szinten szabvanyos. Mutasson nekem valaki egy szabvanyos videokartyat, ami bios-bol tudja a 3d gyorsitast. (pedig vesa szabvany van ra, csak soha senki nem tartotta be) A pc kezd egyre inkabb egy nem szabvanyos, zart platformma valni.

    Egyebkent nekem van floppy az osszes gepemben. Az egyikben csak egy 3.5-os irasvedett floppy van az operacios rendszerrel. (ez egy sajat keszitesu tuzfal)

    A jovo: olcso, kis meretu, eldobhato usb-s flash memoriak, 10-es csomagban felragaszthato cimkevel (vagy epapirral) :-)
  • Sanyix
    #66
    Cd olvasó volt már 97-ben nekem is, de író nemnagyon ;)
  • Soundmaker
    #65
    A legkedvesebb floppys történetem: Haver mondta nekem egyszer hogy eladta a c64-sét + a hozzátartozó összegyűjtött kb. 1000 játékot és vett egy PC-t. Nekem addigra már otthon egy 486-os gépe dohogott, szal már türhető gamákkal nyomtam az ipart. Mondta hogy vigyem le neki a Mortal Kombat 3-at. Puff neki 33 megát betömörítettem, darabolva kb. 20-25 lemez volt. Ráment a délelőttöm mire kimásoltam. Lemásztam a sráchoz, és elkezdtem felrakni a játékot. Azán jött a szívbaj, a haver konfigja: egy mezei 286-os gép volt 1 MB Rammal, és 10 megás vinyóval, az egyetlen játék ami rajta volt az amőba, de az is szaggatott... Mondom neki feletsd el a Mortal 3-at, meg hogy mekkora barom vagy hogy eladta a teljes c64 gyűjteményét ezért a szarért :D
  • Soundmaker
    #64
    Respect FLOPPY !

    Emlékszem az első játékomat amit nagyon fel akartam gyömöszölni a 100 megás vinyóra az az X-wing volt kb. 8-10 lemezen. A szomszéd utcában lévő haver lakása között vagy 4x ingáztunk mert mire átértünk valamelyik lemez tuti hogy szarrá ment. :D
    Szerettem a floppyt, még 5 1/4-es is van még valahol... áltaánosban c64 programozásnál arra mentettünk ki.

    Mondjuk tényleg nem kell leírni a floppy-t. A kozmetika iparban még várhat rá jövő. Próbáljátok ki: a belső korong bitnag jól leszedi a zsír réteget a bőrödről, pórus tiszti hatása miatt ajánlott, és az elszineződő korongon jól kivehető a bőrről leszedett zsírréteg. (a homlok megtörlése ajánlott, ott a legdrámaibb a hatás)

    Szóval a következő márkanév: FLOPPY ... mert megérdemlem
  • bakagaijin
    #63
    PQMagic bootfloppy-ból (és minden más bootfloppy-ból) lehet csinálni boot-cd-t, legalábbis linux alatt egyszerű. Ezután a cd-ről pont ugyanazt lehet felbutulni, igaz kissé helypazarló, de a bootfloki az amúgyis rescue eszköz, jó ha van :).
  • HJPOWER
    #62
    Na azt is csak veszélyességi pótlék ellenében lettem volna hajlandó feltelepíteni ;) Bazz... 37 lemez :D
    Amúgy sajnálom, mert én szerettem a Floppy meghajtót, meg a kislemezeket. Tudom, hogy nincs már túl nagy szerepe, de mostanság is sokszor kihúzott a sz*rból... RIP
  • Benoke
    #61
    Nem az a baj, hogy eltünik a piacról, hanem az hogy nincs olyan eszköz amivel maradéktalanul ki lehetne váltani. Persze ahogy elöregednek a gépek, és cserére szorulnak, úgy válnak használhatóvá a modernebb eszközök. Nekem sincs már a gépben floppy egy ideje, de vannak cégek ahol olyan gépek vannak amiben se USB se CD/DVD olvasó nincs, se hálózat, biztonsági szempontból :) Valamivel oda is el kell juttatni az adatokat :) Kicsit nevetségesnek tünik ez ma már, de ameddig a feladatát maradéktalanul ellátja addig valóban nincs szükség a cserére.
  • mad mind
    #60
    Kissé el vagy tévedve. A cégnek ahol 97-ben dolgoztam , még volt lemezes Win95. Természetesen teljesen eredeti és 37 lemezes volt.
  • Berber
    #59
    Az 50 mB-s játékok már CD-n kószáltak. A max ami lemezen jött talán az AutoCad 386 12 db lemezzel + hu 2 db. Ha kiszámolod ez csak ~17 mB. 195 ben már volt CD-olvasó, a windows '95 is úgy jött. Ha megnézed, az oprendszer sem foglalt le 650 mB-t, annak nagyrésze gagyi videó, meg egyéb kacat. (Persze akkor nagy szám volt)
  • formatuq
    #58
    pl igy
    igaz, ezt elotte, egszer meg kell csinalni egy mukodo gepen, de aztnal le van rola a gond
  • Godefroy
    #57
    A régebbi perácios rendzserek alatt az XP-t érted?
  • ssdb
    #56
    hmm... azt a hőskort amikor floppyn szállítottunk oda vissza mindent. Pár kilos bájlok voltak csak... nem ugy mint ma :) szép emlékek link
  • Brainpumper
    #55
    Emlékszem a legelső játékok amiket havertól hoztam floppy-n, a goldenaxe és a stunts volt. (92 körül lehetett) Sokkal jobban elvoltam velük mint a mai csili-vili játékokkal. Persze egy 8-10 éves szemével minden sokkal izgibb volt.
  • AranyKéz
    #54
    Van egy program, nLite a neve. Evvel eléggé szét lehet hackelni a windows-t, többek között SATA drivert lehet bele rakni.
  • [Jakuza]
    #53
    CDrol,USB-rol,LANrol siman belehet bootolni, es feltenni a drivert.
    Az mas kerdes, hogy erre a regebbi Operacios rendszerek nem voltak felkeszitve, hogy onnan "egyek" meg a telepites kozben az illesztoprogramokat.
  • Sanyix
    #52
    szted 50kbyte-ról ugrottak a játékok 5 gigabájtos méretre és nem volt átmenet?
  • ProClub
    #51
    Egyszer kelljen telepítéskor RAID drivert beolvasni a vindózhoz és ne legyen floppy... na, akkor van bajban az ember...
  • gyuri12
    #50
    én még néha használom olyan dolgokra,amik túl kicsik ahhoz hogy cd-re rakjam:)
    de azóta már van újraírható cd...:)
  • Aquir
    #49
    bye floppy! :) még jó régen szembesültem azzal, hogy a win98-ban írt floppyt nem olvasta az Xp, és fordítva, de ha még ott figyel is az egyik sarokban, már nem használom
  • 1hengeresVmotor
    #48
    Ég veled magyar találmány
  • lpmaskmancick
    #47
    floppykon nekem sincs sok dolog,inkább csak "vész-boot" megoldásnak jó,pl: partition magic rescue disk vagy dr-dos boot disk,amúgy semmi fontos cuccom nincs fd-n,bár a suliba még info órára kellett magunkkal fd-t vinni,de nem is ahsználtuk semmire,úgyhogy nem is hordtam magammal
  • mikloss
    #46
    Mi a középsuliba még mindig floppy-n adjuk be a dogákat a tanárnak óra végén. A pendrive nem lenne túl célszerű mert 2 hetente kapjuk vissza általába a floppy-t és addig nem tudnánk nélkülözni. Nekem még nagy floppy meghajtóm is van 1 éve vettem tök jó retro stílus :D (300Ft+pk-ért vettem) :)
  • lpmaskmancick
    #45
    igen névszerint Jánosi Marcell volt kai feltalálta(a feltaláló még ma is él),csak nem szabadalmaztatta és lenyúlták a ferdeszűmek,pedig ő már a 3,5 zollos floppyt találta fel
  • _Atti_
    #44
    hát nekem ittvannak a floppik..kitudja mikor jó elvinni rajta egy kisebb cuccot..na meg ezeket csak nagyobb nyugalommal szórja az ember erre-arra kölcsön mint a flashmeghajtókat azért azokból nincs annyi általában egy háztartásban meg csak nem kétforintok még.
  • Athlon64
    #43
    Nen nem. Ismertem azt a módit is. Sőt azthiszem a win95 telepítős floppyai is gyárilag olyanok voltak.
    Ez viszont külön progival működött.
  • Athlon64
    #42
    Bizony-bizony.
    Én is floppyn tartottam a cuccaimat lementve. Mert akkor még csak 2db 20MB-os Seagate MFM HDD-m volt. Emlékszem azoknak az orjás dögöknek a hangjára mikor felpörögtek és elérték a megfelelő fordulatot akkor csilngeltek :)