Szekeres Viktor

Arthur és a villangók - Tartsd távol a kisdedeket!

Ezt is megértük. Karácsonyra olyan gyerekfilmet kaptunk, amelyben könnyűdrogok, a pretini szexualitás és a nemi betegségek is főszerephez jutnak.

Luc Besson úgy döntött, hogy legújabb filmjének úgy ad egy kis marketinglöketet, hogy bejelenti biza ez lesz az utolsó, amit rendezni fog (illetve ezt így interpretálták egyes lapok). No erre be is fizethetnénk, de ha értelmes filmet akarunk nézni, akkor inkább valamelyik Besson-produkcióra érdemes költeni (van belőle évi 20-30, pár a nagy számok törvénye alapján biztosan jól sikerül), mert Luc apánk legújabb rendezése valahol nagyon félresiklott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A nagy francia (pénz)mágus úgy döntött, hogy ezúttal animációba vágja fejszéjét (Golden Axe-remake, az kéne) és megalkot egy csodálatos, "élő és lélegző" álomvilágot, mely segítségével nem csak a filmből, hanem a járulékos termékekből (úgy mint merchandising, mindenféle apró kütyük) is leszakíthatja az őt megillető sápot. Számításai beváltak, hiszen sikerült 1-2 hihetetlenül trendi, de emlékezetes karaktert létrehoznia. Gond már csak egy van: a film, amiben szerepelteti őket elég semmilyen lett.

Hősünket, Arthurt rosszfej szülei, hogy utazgathassanak lepasszolták a Mia Farrow-ra hasonlító nagymamának, hogy ott szegény suhanc fejét a gyászoló öregasszony mindenféle történettel tömje - többek között híres, nagy utazó nagyapjáról, aki egyes afrikai törzsekkel is jó barátságban volt. Az egyik ilyen történet szerint a nagyapa kalandozásai során rátalált egy ismeretlen fajra, a villangókra, akik pár milliméteres nagyságuk (vagy kicsiségük) miatt kevésbé vannak szem előtt, eleddig legalábbis sikerrel elkerülték a kíváncsi emberi tekinteteket. Arthur, mivel nagyanyját hitelezők szorongatják, úgy dönt, hogy megpróbálja előkeríteni a villangókat, mert nagyapja drágaköveit botor módon csak a segítségükkel lehet megtalálni nagyanyó házának kertjében. Először mini Robert Langdonként (Da Vinci-kód) dekódolja az üzenetet, majd fejest ugrik a mesevilágba.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szerencsére a kissé hosszadalmas és szörnyen közhelyes bevezető után végre kiderül, hogy a villangókról szóló történetek igazak és tényleg léteznek - kár, hogy erre kábé 45 percet kell várni. Hiába no, a költségvetés véges, csak sajnos az efféle kezdet lehet, hogy elveszi pár lelkes mozilátogató kedvét. Amikor a villangók birodalmába kerül, akár azt is mondhatnánk hogy beindul a film, de igazából csak Besson tech-bemutatójában gyönyörködhetünk vagy utálkozhatunk pártállástól függően. A történeti front viszonylag kidolgozatlan, csak a sekélyes a "gonosz elvette - tervet forral - akadályozzuk meg - happy end" mezsgyén mozog a sztori. Sajnos hátteret a világról, motivációkat, FAQ-t nem nagyon kapunk, valószínűleg az időhiánynak (erre is 45 perc jut) köszönhetően, s éppen ezért kissé összecsapottnak hat a Villangók.

Pedig egy mesének hiszem, hogy a történettel is érdemes lenne elbűvölnie a nézőt, de Besson sokkal fontosabbnak tartotta, hogy gyors akciójelenetekkel, trendi módon kinéző karakterekkel és látens szexualitással bombázza gyermekeinket. Modern világban élünk, elhiszem én, hogy Füles mackónak és Pampalininek leáldozott (utóbbi DVD-n még kapható), de jobb, ha odafigyelünk a lurkókra, mert nem biztos, hogy az efféle mesék nem tipornak bele a lelkükbe és nem fognak rémüldözni az olykor ijesztő jófiúk és az általuk véghez vitt cselekmények láttán. Egy előnye persze származhat a gyakorló szülőknek a film megtekintéséből, esetleg idejekorán áteshetnek a kínosnak tartott, a csemetét a szexualitás mibenlétéről felvilágosító diskurzuson. (És emellett valószínűleg a sokszor a női manó fenekére kalandozó operatőrnek köszönhetően is kikerülhetnek a nőnemű fröccsöntött lényeket ábrázoló poszterek a tinisrácok szobáiba, hogy...)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Biztos, hogy egy ilyen filmben, egy gyerekfilmben helye van ennyi szexuális utalásnak? Nem, nem prűdségről és szembehunyásról van szó, de ha a főgonosz azzal érdemelte ki ebbéli státuszát, hogy elkapott egy nemi betegséget, mert félre... lépett - a fajtalankodásáról már nem is beszélve. Vagy a jópofa füves rasztafari kocsmáros tényleg baromi jópofa, de mégiscsak füvezik kétpofára, ami lehet, hogy nem feltétlenül a gyermek célközönségnek való. (Tudom, a híradó meg a való világ itt kopogtat az ajtón, de a mese eddig mese volt.) Az pedig, hogy egy tíz éves kissrác rágerjed egy hasonkorú csajra (ki más, mint Madonna az angol hang), bizonyos keretek között biztos beleférne, de hogy az egész jelenségnek transzgender, afféle fajok közti vonzalmat kéne árasztani (párosodjunk manókkal, mert az jó) az kimeríti a jóízlés fogalmát. Bár a franciáknál az isten tudja hogy működik ez.

Persze mindez csak akkor gond, ha szigorúan gyerekeknek ajánljuk a filmet. Ha nem az ifjoncokból kerül ki a megcélzott közönség, akkor máris könnyen túlléphetünk ezeken a maradinak tűnő aggodalmakon és lehet közhelypatronokhoz nyúlni, miszerint kedves, szórakoztató (de baromi üres) mese az Arthur és a villangók, melyet aranyossága miatt nem érhet sok rossz szó. Mindössze közhelyessége és elcsépeltsége miatt lesz a közepesnél gyengébb, de pár jó ötlettel megáldott mese. Ha viszont gyerekszemmel nézzük, akkor szerintem Besson nagyon mellélőtt vagy valaki nem szólt neki, hogy "Mester, ezt nem kéne, ez így nagyon necces".

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mint mondtam, inkább hagyjuk a korosodó francia animációs próbálkozását - ezúttal az amerikaiak nyertek, válasszuk bármelyik random amerikai animációt Arthurék helyett. Még az idén úgyis itt lesz a Taxi 4, melyet Besson vet szövegszerkesztőbe. Látatlanban is jobban fognak rajta szórakozni felnőttek és gyermekek egyaránt. Bár ennek az előrejelzésnek ellentmondhat, hogy Franciországban még a gigasiker kifejezés sem fejezi ki azt, hogy mekkorát robbantott az Arthur kicsik és nagyok körében, de például idehaza hasassá silányult a nagy lendülettel történő nekibuzdulás. Kinek van igaza?

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Arthur és a villangók (Arthur et les Minimoys)
magyarul beszélő amerikai-francia animációs film, 100 perc, 2006

Rendező: Luc Besson
Forgatókönyvíró: Luc Besson, Céline Garcia
Operatőr: Thierry Arbogast
Producer: Luc Besson
Zeneszerző: Eric Serra

Szinkronhangok:
Kilényi Márk (Arthur)
Seszták Szabolcs( Tátombák)
Stohl András (Max hangja)
Bánsági Ildikó (Arthur nagymamája)
Gubás Gabi (Holdviola hercegnő hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darion #64
    Előzőhöz:

    A nevetséges kritikákra további példa: valahol meg azt kritizálták, hogy gusztustalan tréfa és rasszista beütést jelző dolog volt a "majomszerű" raszta főnököt pont a Snoop Dogg-gal szinkronizáltatni. No comment...
  • Darion #63
    Üdv
    Nem hittem volna, hogy lesz reakció, de nem bánom ^^

    Hogy idézzek tőled:
    mit sugall a film: hogy a 10 éves főhős, miután jól megdöngöli mutánsbőrben a barátnőjét, esetleg csinál neki pár gyereket, aztán, amikor (gyereklélek) ráunk a csajra, otthagyja a pereputtyot, akkor irány a "felvilág"

    Lehet, hogy csak én vagyok túl egyszerű lélek, nem tudom, de szerintem ez egy gyerek fejében sem fordult meg. Őszintén szólva, az enyémben sem :P De mondom, lehet bennem van a hiba.

    Az, hogy most "ipari hulladék"-e a film, gyenge vagy sem, az elég szubjektív terület, kinek mi, ezen vitatkozni nem is nagyon lehet.
    Ha már szubjektív vélemény: több helyen láttam kritizálni a "kard a kőben" sztorit, hogy mennyire nem eredeti. Besson amúgy is hajlamos arra, hogy kliséket tegyen a filmjeibe, amiket a maga sajátos elnagyolt módján kifiguráz. Itt például, van ugye a Hatalom Kardja, mindneki tiszteli, rajongja. Az már mellékes, hogy a kard leginkább egy mezei macheta szerepét tölti be a filmben, inkább szerszám és nem egy mágikus tárgy ami a győzelem kulcsa. De ez csak egy kitérő :)

    Ami miatt az első hozzászólásomat is tettem, az a kártékonyság téma.
    Szerintem túlreagálják. Egyszerűen nem hiszek benne, hogy egy ilyen jellegű rajzfilm bármi maradandó károsodást okozna egy gyerekben, akármit is okoz, az már benne volt a kölyökben. Röviden: nem hinném, hogy forrása lehetne bárminek.

    Szerény véleményem szerint azok, akik az ilyen egyszeri filmekre (vagy összességében a rajzfilmekre) fogják a gyereknél jelentkező problémákat, csak a felelősséget hárítják, hiszen ők jó szülők voltak, mindent megadtak a gyereknek blablabla.......ismerős sztori, szegénykék, a rendszer áldozatai...

    Elismerem, biztosan vannak kivételek, mint aki a Dragonballt utánozva kiugrott az emeletről, de ezek kivételek, amik voltak és lesznek is, ez sem konrétan a Dragonball hibája volt, ha nem az, akkor más hülyítette volna meg.

    Ezek a transgender és egyéb szövegek meg számomra valahol a nevetséges és a szánalmas közt vannak. Majdnem olyan, mint valamelyik egyházi oldalon, ahol kifogásolták, hogy többször hiába vették Isten nevét a szájukra (de abban legalább van rendszer) :P

    További szép napot ^^
  • winnie #62
    akkor egy ellenvélemény.

    "A nemibetegség rész kifogásolását még valahogy megértettem,"

    az volt az érdekes, hogy a nemibeteg főellenféllel besson a kisdedeket akarta tanítani, de melyik fogta vajon fel? azt viszont valóban érdekes elgondolni, mit sugall a film: hogy a 10 éves főhős, miután jól megdöngöli mutánsbőrben a barátnőjét, esetleg csinál neki pár gyereket, aztán, amikor (gyereklélek) ráunk a csajra, otthagyja a pereputtyot, akkor irány a "felvilág"

    persze ez csak egy dolog, egy olvasat - a film ettől függetlenül volt ipari hulladék, kártékony és roppant gyenge, egy egykor remekül indult rendező monetáris hattyúdala és perverz fantáziája. (én spec viccből sem raknék drogosokat (még könnyűdrogosokat sem) egy gyerekfilmbe, de megint, besson tanítani akarta az apróságokat, mert ahogy mondta "ilyen az élet")
  • Darion #61
    Kedves, aranyos film, nekem nagyon tetszett.
    A sztorival nincs gond, én nem várok fergetegesen csavaros és fordulatokkal teli történetet egy ilyen jellegű filmtől. Szórakoztató mese, elbűvőlő és kirángat a mindennapokból. Ez a célja, ezt igényesen teszi véleményem szerint. Ha valaki többre vágyik, az tényleg nézzen minőségi animet, bár ezek idehaza még elég réteg-filmek.
    Nekem látványra, hanghatásokra is bejött Besson filmje ^^
    Amit itt nem nagyon látok megemlíteni...itt a hozzászólók többsége gondolom jóval túlvan a gyermekkoron (kivéve talán Devvo, ilyen nyelvezetet utoljára gimiben láttam, amikor menő volt szarozni, fosozni, stb.) és felnőtt, racionalista fejjel jól megmagyarázzuk, hogy mit mond a film. Valaki gondoljon már bele gyerekszemmel is. Egy 5-6 éves gyerek, akármilyen érett is, még hisz a csodákban, hisz a mesékben legbelül (amelyik nem, azt sajnálom), őt a mese fogja meg.
    A szexualitás meg így is úgyis megjelenik, a gyerek érdeklődni fog, nem ettől a filmtől fog bármi is megváltozni a gyerekben. Melyik kölyköt nem érdeklik a lányok? Ha nem teszünk csini női figurákat meg szexuális célzásokat a rajzfilmekbe, biztosan jó gyereket nevelünk, 16 éves koráig lányra se néz, védekezik, felvilágosult, jó tanuló és mintapolgár lesz. Vagy nem...

    A nemibetegség és transzgender témáról meg annyit, hogy a cikkíró írjon posztapokaliptikus regényeket, jobban állna neki. A nemibetegség rész kifogásolását még valahogy megértettem, de ez a transzgender duma.....Szekeres úr, tényleg ennyire unatkozott?

    Manapság tényleg trendi lehordani a rajzfilmeket, mert biztosan pszichopata tömeggyilkos-hajlamú perverzeket nevel a gyerekekből. Még mázli, hogy vannak figyelmes kritikusok, akik velem ellentétben szívükön viselik az ifjúság lelki fejlődését és jól megmondják, hogy mit nézzenek a kicsik.

    Biztos bennem van a hiba, de szerintem ez a film az, aminek szánták. A gyerekeknek egy aranyos rajzfilm, ötletes elemekkel, a felnőttebb korosztálynak meg egy vicces, kellemes kikapcsolódást nyújtó animáció. Ennyi.

    Devvo kedvéért hozzátenném: én véleményem, nekem tetszett, van, akinek nem, de egy filmről kinyilatkoztatni, hogy "De a film akkor is szar volt nincs mit ezen vitatni", nos, igen fejlett vita-kultúrára utal...

    További szép napot mindenkinek ^^

    U.I: tudom, eltelt pár hónap az utolsó bejegyzéstől, lehet senki sem olvassa majd, de kijött a DVD és úgy gondoltam van aktualitása :P
  • Hoz_Hun #60
    Lol,... jogos. Amúgy tényleg jó a magyar szinkron.
  • winnie #59
    "KATEGÓRIÁKKAL jobbak a magyar hangok mint az eredetiek,"

    vagyis láttad franciául is?
  • Nethyrrea #58
    megnéztem így utólag angolul is. és azt kell mondjam örülök hogy szinkronosan ment a mozikban. KATEGÓRIÁKKAL jobbak a magyar hangok mint az eredetiek, deniro/keitel/madonna/david bowie/snoop dogg ide vagy oda.
  • Hoz_Hun #57
    Nem értek egyet a cikkel.

    Nekem nagyon tetszett a film. Nagyon tetszett.
  • Inquisitor #56
    Meg azt is, hogy kb. még ennyit várniuk kell a frigyre. Más tészta, hogy a kor számítása sántít a filmben, mert a hercegnő szerint egyidősek, de a bemondott kora (holdhónap) alapján meg 2x annyi idős.
  • winnie #55
    a főszereplő manó emberi korban 10 éves, ezt mondják a filmben.