64
  • Darion
    #64
    Előzőhöz:

    A nevetséges kritikákra további példa: valahol meg azt kritizálták, hogy gusztustalan tréfa és rasszista beütést jelző dolog volt a "majomszerű" raszta főnököt pont a Snoop Dogg-gal szinkronizáltatni. No comment...
  • Darion
    #63
    Üdv
    Nem hittem volna, hogy lesz reakció, de nem bánom ^^

    Hogy idézzek tőled:
    mit sugall a film: hogy a 10 éves főhős, miután jól megdöngöli mutánsbőrben a barátnőjét, esetleg csinál neki pár gyereket, aztán, amikor (gyereklélek) ráunk a csajra, otthagyja a pereputtyot, akkor irány a "felvilág"

    Lehet, hogy csak én vagyok túl egyszerű lélek, nem tudom, de szerintem ez egy gyerek fejében sem fordult meg. Őszintén szólva, az enyémben sem :P De mondom, lehet bennem van a hiba.

    Az, hogy most "ipari hulladék"-e a film, gyenge vagy sem, az elég szubjektív terület, kinek mi, ezen vitatkozni nem is nagyon lehet.
    Ha már szubjektív vélemény: több helyen láttam kritizálni a "kard a kőben" sztorit, hogy mennyire nem eredeti. Besson amúgy is hajlamos arra, hogy kliséket tegyen a filmjeibe, amiket a maga sajátos elnagyolt módján kifiguráz. Itt például, van ugye a Hatalom Kardja, mindneki tiszteli, rajongja. Az már mellékes, hogy a kard leginkább egy mezei macheta szerepét tölti be a filmben, inkább szerszám és nem egy mágikus tárgy ami a győzelem kulcsa. De ez csak egy kitérő :)

    Ami miatt az első hozzászólásomat is tettem, az a kártékonyság téma.
    Szerintem túlreagálják. Egyszerűen nem hiszek benne, hogy egy ilyen jellegű rajzfilm bármi maradandó károsodást okozna egy gyerekben, akármit is okoz, az már benne volt a kölyökben. Röviden: nem hinném, hogy forrása lehetne bárminek.

    Szerény véleményem szerint azok, akik az ilyen egyszeri filmekre (vagy összességében a rajzfilmekre) fogják a gyereknél jelentkező problémákat, csak a felelősséget hárítják, hiszen ők jó szülők voltak, mindent megadtak a gyereknek blablabla.......ismerős sztori, szegénykék, a rendszer áldozatai...

    Elismerem, biztosan vannak kivételek, mint aki a Dragonballt utánozva kiugrott az emeletről, de ezek kivételek, amik voltak és lesznek is, ez sem konrétan a Dragonball hibája volt, ha nem az, akkor más hülyítette volna meg.

    Ezek a transgender és egyéb szövegek meg számomra valahol a nevetséges és a szánalmas közt vannak. Majdnem olyan, mint valamelyik egyházi oldalon, ahol kifogásolták, hogy többször hiába vették Isten nevét a szájukra (de abban legalább van rendszer) :P

    További szép napot ^^
  • winnie
    #62
    akkor egy ellenvélemény.

    "A nemibetegség rész kifogásolását még valahogy megértettem,"

    az volt az érdekes, hogy a nemibeteg főellenféllel besson a kisdedeket akarta tanítani, de melyik fogta vajon fel? azt viszont valóban érdekes elgondolni, mit sugall a film: hogy a 10 éves főhős, miután jól megdöngöli mutánsbőrben a barátnőjét, esetleg csinál neki pár gyereket, aztán, amikor (gyereklélek) ráunk a csajra, otthagyja a pereputtyot, akkor irány a "felvilág"

    persze ez csak egy dolog, egy olvasat - a film ettől függetlenül volt ipari hulladék, kártékony és roppant gyenge, egy egykor remekül indult rendező monetáris hattyúdala és perverz fantáziája. (én spec viccből sem raknék drogosokat (még könnyűdrogosokat sem) egy gyerekfilmbe, de megint, besson tanítani akarta az apróságokat, mert ahogy mondta "ilyen az élet")
  • Darion
    #61
    Kedves, aranyos film, nekem nagyon tetszett.
    A sztorival nincs gond, én nem várok fergetegesen csavaros és fordulatokkal teli történetet egy ilyen jellegű filmtől. Szórakoztató mese, elbűvőlő és kirángat a mindennapokból. Ez a célja, ezt igényesen teszi véleményem szerint. Ha valaki többre vágyik, az tényleg nézzen minőségi animet, bár ezek idehaza még elég réteg-filmek.
    Nekem látványra, hanghatásokra is bejött Besson filmje ^^
    Amit itt nem nagyon látok megemlíteni...itt a hozzászólók többsége gondolom jóval túlvan a gyermekkoron (kivéve talán Devvo, ilyen nyelvezetet utoljára gimiben láttam, amikor menő volt szarozni, fosozni, stb.) és felnőtt, racionalista fejjel jól megmagyarázzuk, hogy mit mond a film. Valaki gondoljon már bele gyerekszemmel is. Egy 5-6 éves gyerek, akármilyen érett is, még hisz a csodákban, hisz a mesékben legbelül (amelyik nem, azt sajnálom), őt a mese fogja meg.
    A szexualitás meg így is úgyis megjelenik, a gyerek érdeklődni fog, nem ettől a filmtől fog bármi is megváltozni a gyerekben. Melyik kölyköt nem érdeklik a lányok? Ha nem teszünk csini női figurákat meg szexuális célzásokat a rajzfilmekbe, biztosan jó gyereket nevelünk, 16 éves koráig lányra se néz, védekezik, felvilágosult, jó tanuló és mintapolgár lesz. Vagy nem...

    A nemibetegség és transzgender témáról meg annyit, hogy a cikkíró írjon posztapokaliptikus regényeket, jobban állna neki. A nemibetegség rész kifogásolását még valahogy megértettem, de ez a transzgender duma.....Szekeres úr, tényleg ennyire unatkozott?

    Manapság tényleg trendi lehordani a rajzfilmeket, mert biztosan pszichopata tömeggyilkos-hajlamú perverzeket nevel a gyerekekből. Még mázli, hogy vannak figyelmes kritikusok, akik velem ellentétben szívükön viselik az ifjúság lelki fejlődését és jól megmondják, hogy mit nézzenek a kicsik.

    Biztos bennem van a hiba, de szerintem ez a film az, aminek szánták. A gyerekeknek egy aranyos rajzfilm, ötletes elemekkel, a felnőttebb korosztálynak meg egy vicces, kellemes kikapcsolódást nyújtó animáció. Ennyi.

    Devvo kedvéért hozzátenném: én véleményem, nekem tetszett, van, akinek nem, de egy filmről kinyilatkoztatni, hogy "De a film akkor is szar volt nincs mit ezen vitatni", nos, igen fejlett vita-kultúrára utal...

    További szép napot mindenkinek ^^

    U.I: tudom, eltelt pár hónap az utolsó bejegyzéstől, lehet senki sem olvassa majd, de kijött a DVD és úgy gondoltam van aktualitása :P
  • Hoz_Hun
    #60
    Lol,... jogos. Amúgy tényleg jó a magyar szinkron.
  • winnie
    #59
    "KATEGÓRIÁKKAL jobbak a magyar hangok mint az eredetiek,"

    vagyis láttad franciául is?
  • Nethyrrea
    #58
    megnéztem így utólag angolul is. és azt kell mondjam örülök hogy szinkronosan ment a mozikban. KATEGÓRIÁKKAL jobbak a magyar hangok mint az eredetiek, deniro/keitel/madonna/david bowie/snoop dogg ide vagy oda.
  • Hoz_Hun
    #57
    Nem értek egyet a cikkel.

    Nekem nagyon tetszett a film. Nagyon tetszett.
  • Inquisitor
    #56
    Meg azt is, hogy kb. még ennyit várniuk kell a frigyre. Más tészta, hogy a kor számítása sántít a filmben, mert a hercegnő szerint egyidősek, de a bemondott kora (holdhónap) alapján meg 2x annyi idős.
  • winnie
    #55
    a főszereplő manó emberi korban 10 éves, ezt mondják a filmben.
  • Anteris
    #54
    ezek a manók szerintem már nem kiskorúak csak a méretük miatt tűnnek annak ugy hogy hadd dughassanak már ha arra szottyan kedvük..

    meg a másik, hogy nem kell automatikusan berángatni a moziba gyermekünket csak azért, mert "rajzfilm" megy. Mondjuk aki a Vuk-on nőtt fel annak nehéz elmagyarázni, hogy akkor szophatnak is egy animációs filmben..
  • Cat #53
    http://www.sg.hu/cikkek/49736
  • HöfEE
    #52
    A mononoke hime megkapná a 16-ot is magyar csatornákon szerintem, de az tényleg egy remekmű. Én szivem szerint csak ilyen rajzfilmeket mutatnák a gyereknek mert ezek még szólnak valamiről és rengeteg dolog van ezekben az animekban amik nevelő hatásuak lehetnek. Sokan azt mondják mikor megtudják hogy animéket nézek, hogy uristen a te korodban még meséket nézel és ilyenkor el kell magyarázni hogy amit én nézek az nem ugyanaz mint ami a cartoon networkon megy. Aki meg már hallotta életében az anime szót, az azt mondja nekem hogy csak véres öldöklés és csak aggressziv leszel tőle. Ilyenkor annyit mondok hogy nézzék meg hogy hány iskolai gyilkolászás van az USA-ban és hány Japánban ahol mindenki manga-t olvas és animet néz.
  • Inquisitor
    #51
    Amúgy hová lett a hír, ami a film trillogiává bővítéséről szólt? Minap még itt volt, most meg akárhogy keresem nem lelem fel.
  • Inquisitor
    #50
    Igen, de azok egész estés minőségi Miyazaki mesterművek, de azért a Vándorló Palotára se ültetnék be ilyedős kisgyeket. Vagy szerinted lemenne vágás nélkül és 12-es karika nélkül a Mononoke Hime magyar csatornákon?
  • Mike at home
    #49
    12 évesek már simán
    egyiknek most születik gyerek a növérétől Németo-ban
  • Devvo
    #48
    igazad van abban hogy vannak nagyon tragya animek
    de chirio vagy vandorlo palota jobb gyerekmesek ennel a fosnal
  • Inquisitor
    #47
    Én is sok animet nézek, de ugyan az van ott is, rengeteg a f*s sorozat, meg újabban amcsi piacra gyártott vackok pont azt vesztik el, amitől egy anime japán és jó. De nem fer az összehasonlítás. A gyerekeknek szóló animék sokkal blődebbek néha a vita tárgyánál, ami meg komoly és elgondolkodtató, az általában nem is gyerekeknek készült.
  • winnie
    #46
    nem korhatátoros. az usában pg, valahol 7 év az alsó határ, nálunk zöld karikás
  • Nethyrrea
    #45
    korhatáros volt a film
  • Devvo
    #44
    Disneyt is mar utalom az se sokkal jobb.
    Oscart meg leszarom.
    De film akkor is szar volt nincs mit ezen vitatni
    Es igen inkabb animet nezek 24 orankeresztul mint egyszer azt a fost
  • winnie
    #43
    egyrészt vicces a grimmeket és bessont párhuzamba állítani, másrészt ilyen alapon fel lehet hozni, hogy a dragonball vagy a hófehér sem az. de attól még, hogy az ember más példákat hoz, az arthur még mindig az marad, ami.
  • Mike at home
    #42
    a grimm mesék sem gyerekmesék
  • Picivizipaci
    #41
    Profi, Nikita, Nagy kékség, 5. elem; négy olyan film amire büszke lehet ( a taxi ötletes volt ) azt ennyi. De hány rendezőnek 1-et sem sikerült csinálnia.
  • Inquisitor
    #40
    Mondjuk 6-7 év alatti gyereket be se vinnék a filmre, simán korából adódoan úgy se tud követni ilyen történetet.
  • Derapo
    #39
    "ennek a szekeresnek szerintem nemvolt gyerekszobája...."

    Ezt én má eccer leírtam:) A film amúgy nagyon unalmas volt,még a három ...akarom mondani most már négy éves lányomnak is. De ez nem baj mert mostanában se egy árva film,se egy szerencsétlen mese nincs ami ne lenne unalmas.
  • Adam II
    #38
    Jah egy 8-12 éves tényleg nem árt ha tudja ,hogy vigyáznia kell nehogy elkapjon valami nemibetegséget mert ebben a korbán már keményen dugnak és nyilván föl is fogják a nemibetegség fogalmát.
    Amúgy régen rossz ha azt gondoljátok a gyereket nem a szülőnek hanem valami elb@szott manócsajnak a TV-ből kell felvilágosítani 8-12 éves korában.
  • winnie
    #37
    "hogy mennyivel jobb a képernyőről értesülni egy nemi betegség létezéséről, mint esetleg megtapasztalni azt, "

    rég rossz, ha valakinek a képernyőről kell értesülnie ilyesmiről. ráadásul a film zöld karikával megy itthon, mint tavaly a chicken little
  • cadeyrn
    #36
    ez egy ifjúsági regényből készült ifjúsági film: magyarul nem gyerekmese, Besson nem is a 6 éveseknek szánta eredetileg. Az, hogy nálunk a " rajzolt = gyereknek szánt " mentalitás még mindig nem változott meg, igen gáz. (érdekesség, hogy az egyetlen TV adó, ami tenni akart ez ellen, pont az MTV-volt, amikor 16-os jelzővel levetítette a Ghost in the Shell-t)

    a kritika szégyellni való, szubjektív és egyáltalán nem veszi figyelembe pl azt, hogy mennyivel jobb a képernyőről értesülni egy nemi betegség létezéséről, mint esetleg megtapasztalni azt, főleg abban a korban, amikor tudatosítani kell, hogy vigyázzon magára a jövőben.
    Humoros, hogy amikor 12 évesen biológiailag érett egy 'gyerek', még mindig úgy gondolják néhányan, hogy ezzel nem kell foglalkozni.
    És örülnék, ha végre sikerülne felfognia rengeteg embernek, hogy a szexualitás nem bűn. Ilyennek fel sem szabana merülnie.
  • Inquisitor
    #35
    "Ez szar volt,barki barmit mondhat de baszott szar volt, mar banom hogy megneztem.
    En se engednem ezt az oscar jelolesen,en elkuldenem luc bessont a picsaba."

    Akkor nézzél sokáig oszkárra jelölt tartalommentes, kliséhegyes, futószallagos Disney-t ;)
    Vagy tégy be még egy (jó!) animet és fogd rá a nyuszira.
  • Devvo
    #34
    IGAZ:D
  • Zedas
    #33
    Ha csak Chihiro meg Vándorló palota, meg Ghost in Shell meg ilyenek lennének, akkor nem lenne viszonyítási alapod és nem tartanád őket olyan k**va jónak :)
  • Devvo
    #32
    Ez a film szornyen szar volt.
    Egy rohadt eredeti otlet nem volt benne.
    Jon kisgyerek megmenti a vilagot a gonosztol, sok nyomorekul kinezo figura, o az egyetlen aki kihuzza a kardot sztori.
    Luc Bessonnak mar volt sokkal de sokkal jobb filmje is, mier kellet egy ilyen szart csinalnia.
    Ez szar volt,barki barmit mondhat de baszott szar volt, mar banom hogy megneztem.
    En se engednem ezt az oscar jelolesen,en elkuldenem luc bessont a picsaba.
    O istenem mier nem nez mindenki Chihirot?
  • Zedas
    #31
    Igen, a Minimax az ultraerőszakos rajzfilmjeiről híres :)
  • Shan
    #30
    Hmmm. Ha úgy vesszük ugyanaz a lényege, mint a Gyűrűk Urának...gonosz jön, tervet forral, csatázik, veszít. 6 óra unalom, és klisé....pfuuujjjj.

  • nobook
    #29
    Szerintem ezzel a filmmel jóval kevesebb probléma van mint számtalan Minimaxon, Nickelodeonon (és még sorolhatnám) futó, mega buta, ultra erőszakos rajzfilmmel. Üdvözlet egy ilyen nemi betegséges, fajtalankodós, füves, rasztafaris, transzgender világból! (Pszichológus látott már?) Inkább ilyet nézzen a gyerek kedvességgel, szeretettel, mókával, manókkal átitatva, mint este a tv-ben egy Balázs-Mónika show, vagy esetleg egy Fókusz-Aktív párost (márpedig a statisztikák szerint több százezer kiskorú nézi ezeket). Szerintem...
  • NEXUS6
    #28
    Ezen én is mindíg kiakadok, olyan filmek műsorok vannak a tv-ben délután, hogy az brutális. Pl a rekszfelügyelő. Kutyás film, mindenki kedvence. Csak éppen minden részben olyan brutál módon kinyírnak valakit, hogy az döbbenet. Nem is a sztori miatt nézem, hanem csak hogy szörnyülködjek, már megint mi a bűnt találtak ki ezek a beteg osztrákok.

    Erre ezt a gyerekfilmet lezsűrizi a kritikus, mert tele van szeksszel. Biztos későn érő típus, nem volt szerelme az oviban és még a középiskolába se nagyon. Nemi betegség. Erre meg azt mondom ha 25 évvel ezelött lennénk, akkor megengedhetnénk magunknak, hogy ilyen prűdek legyünk. Csakhogy van AIDS, hepatitis, herpesz, meg amit akartok, és ezek ellen a legjobb védekezés a felvilágosítás. Ha úgy tetszik ez egy nagyon jól sikerült felvilágosító film alsósoknak és akár az alatt!!!!
  • Macc
    #27
    "A cikkhez meg annyit, hogy valóban volt benne rengeteg szekszualitás, de ez egy ilyen világ. Inkább ez alapján haladjon a gyerök a felvilágosodás felé, mint a tripla x-es hardkórporó oldalak alapján."

    egyetertek, bar inkabb ugy fogalmaznik, hogy inkabb a szexualitas aljon kozel a felcseperedo gyerekhez, mint az eroszak es gyilkossag. (ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a Vice City-ben a szexjelenet miatt 18-as karikaert uvoltoztek amerikaban, de az nem volt baj, hogy tuzoltokeszulekkel szetverhetem a pultoscsaj fejet, vagy szetlohetem a rendoroket... Konyorgom az elet egyetlen celja, a szaporodas, es azt nem fegyverrel kell csinalni)
  • Inquisitor
    #26
    Én jobban félteném a gyerekemet az amerikai filmek és latin szapanoperák nemlétező idilli mesevilágától, mint a "rideg" valóságot (is) felmutató filmektől. Ismerek élőben olyanokat, akik ilyen nem létező csodavilágban élnek, nem szeretném ha én gyerekem is olyan kattant lenne. :(
  • Möci
    #25
    "nem kicsit budapestcentrikus gondolkodás:)"

    De, nagyon is az, viszont itt élek és nem "Kenya 2-ben", így arról nem tudok nyilatkozni, hogy ott mi van.

    Egyébként kedves winnie, nagyon úgy érzem, hogy nem olvastál Grimm meséket, de vegyünk egy még nyilvánvalóbb példát: a Hófehérkét. Nos van benne ármány, méregkeverés, bérgyilkos -vadász képében, kinek nem kisebb lenne a feladata, mint a lemészárolt főhős kivágott szívét bemutatni-, a hét gnómról nem is beszélve. Így szemlélve eléggé horror és, ha jól emlékszem a méltán híres, kedvelt és ismert Walt Disney változat annak idején még Oskart is kapott.
    A Pinokiót nem elemezném, mert az így szemlélve a mesék csődje, kész dráma, pszicho-triller, a gyermeki tudat megrontója, stb... .
    Sajnos ab(b)erált világban élünk, ahol a Tom és Jerry-ben már észre sem vesszük, hogy mennyire elmeferdítő a kisugárzása.
    Jó leugatni ezt a filmet, de valójában semmivel sem rosszab (gondolataiban), mint a többi.