Hunter

Állóképesebbé varázsol egy ritka izomszövet

Egy genetikai trükkel bárkiből faraghatunk hosszútávfutót, legalábbis az állatkísérletek ezt bizonyítják. A felfedezés alkalmazásai fokozhatják az emberek teljesítőképességét, vagy lelassíthatják az izmok sorvadását.

A titok nyitja egy alig ismert izomszövetben rejlik. Az emberi izmok négy fő szövettípusból tevődnek össze, két "lassú összehúzódású" változatból, egy gyors összehúzódású típusból és egy, a kettő között átmenetet képviselő negyedikből. A lassúak, az I és IIA típusok az energiatermelésért felelős mitokondriummal teli szövetek főként a folyamatos, állóképességet igényló tevékenységeknél kapnak szerepet, a vádli izomzata például főként ezekből tevődik össze.

Ugyanakkor a gyors IIB típus a rövidebb, erőteljesebb izomtevékenységénél jut szóhoz, melyekhez az előző típussal szemben alig van szükségük oxigénre a szöveteknek, ezek az izomszövetek főleg a sprintelésnél nagy igénybevételnek kitett kvadricepszben találhatók meg. És itt van az alig ismert negyedik típus, az úgynevezett IIX szövet, ami a fentiek között helyezhető el valahol félúton. Egy elmélet szerint az IIX nem más, mint egy átmeneti stádium a gyors és lassú szövetek közötti átalakulás útján, amit a rendszeres testedzés vált ki, azonban ez csupán egy feltevés.

A Harvard Egyetem orvosi karának csapata érdekes kísérletet hajtott végre, miután az egereknél rátaláltak egy olyan genetikai kapcsolóra, ami szinte az összes izomszövetet IIX típusúvá alakítja. Az eredmények meglepőek voltak, írja a Nature magazinban megjelent publikációjában a projekt vezetője, Bruce Spiegelman.

Az IIX izomzattal rendelkező kísérleti állatok 25%-kal tovább bírták a mókuskerékben mint hagyományos társaik, melyből azt a következtetést vonták le, hogy az IIX szövet igen nagy szerepet játszik az atlétikai képességek kifejlődésében. Könnyen lehet, hogy a világklasszis sportolóknál alapból nagyobb arányban jelen van ez a bizonyos szövet mint az átlagemberekben, de az sem kizárt - ahogy a fentebb vázolt elmélet is állítja -, hogy a rendszeres, kemény testedzés hatására jönnek létre.

Ha valóban ez a helyzet, akkor viszont egy újabb teljesítmény-növelő módszert sikerült kikísérletezni, amivel a jövőben visszaélhetnek az atléták, vélekedik a kutatócsoport tagja, Zoltan Pierre Arany. Egy nap megjelenhetnek azok a doppingszer gyanús készítmények, melyek elősegítik az IIX szövetek termelődését, viszont ugyanezt a módszert a gyógyászat szolgálatába is állíthatják.

Korábban már bizonyították, hogy egyes izomszövet-típusok erősítésével ellensúlyozható az izmok sorvadása, ennek megfelelően Arany szerint nem kizárt, hogy az IIX is megfelelne erre a célra, talán még jobban mint a többi szövettípus. Ennek kijelentéséhez azonban igen mélyreható tanulmányozásra lesz szükség, melyhez az atléták, különösen a maratoni távokat teljesítők segítségét is szeretnék igénybe venni a tisztább kép érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fawcet #65
    Epikurosz: tévhiedelemben élsz. Amikor marni kezdik a gyümölcssavak, akkor már annyira levékonyodott a gyomor védőrétege más okok (stressz) miatt, hogy az már betegségnek tekinthető.
  • fawcet #64
    Erről van szó, ebben sincs általános igazság, mindenki másban hisz, mást tapasztal. Ami nekem jó étel, az másnak allergiát okoz. Például én meg tudom inni a tejet, de apám a lebontóenzimek hiánya miatt rosszul lenne.
    C vitaminról: Szent György Albert találta meg és különítette el. Ő kétszeresét szedte naponta mint én, ő 2000mg C vitamint megevett. A 60mg ami hivatalosan kell, az Hitler állapítatta meg katonái számára, hogy az pont elég, hogy tudjanak harcolni, de nem elég az egészséghez. Főleg a beteg ember töbszörösét tudja felhasználni. A felesleget meg kiüríti.
    Multivitamin ásványokkal:
    http://fitnesshop.hu/catalog/product_info.php?cPath=92_63&products_id=506
    Megfelelő arányban tartalmazza a vitaminokat, szóval itt kisebb az esély hogy egyikből túl sokat szedünk, másik hiánya viszont felborítja az egyensúlyt. Ilyen a kalcium például, magnézium nélkül nem ér sokat a jó minőségű csontszilárdság kialakításában. Kettő aránya határozza meg a rugalmasságát.
    Másik: alma nem marja gyomrom, mivel őseink elsősorban gyümölcsevők voltak, utána mindent. Gondolj bele fogazatunk elsősorban erre alkalmas.
    Másik meg mikor kezdtem ezt a gyümölcs étrendes reggelt. Akkor egy hétig émelyegem, nem kellemesen éreztem magam. Ha a szervezetben lerakódik jó ideje sokminden, salakanyag a gyomorban, ami ugyancsak káros, felkavarja azt és elkezdi kiüríteni. Ami nem kell azt minek tárolni? Csakhogy túlterheljük a szervezetünket, nem győzi tisztán tartani a belsőnket. Végén már elfárad, de nem adja fel.
    Ilyen például a fehérje és szénhidrát egyszerre történő bevitele. Fehérjéknek savs kémhatású gyomornedv, míg a szémhidrátnak lúgos kémhatású gyomornedv szükséges. Ha egyszerre összeöntjük a kettőt mi történik? Savas + Lúgos =?
    Ezért lehet ugyanazt enni rosszul és jól is.

    Nem fanatikusává váltam a könyvnek, hanem megbizonyosodtam róla. Vega étrend azért nem jó mert húsra mindenképpen kell az embernek, ami jótékony hatását más forrásból nehéz pótolni.

    Ha jól emlékszem, önmagában fogyasztott érett! alma savasságát tüdő segítségével bomlasztja el. Savanyút meg se eszem. De utánanézek és pontosítok.
  • Tetsuo #63
    Félre ne értsd (te is :) nem kioktatni akarlak (pl az előző hsz-ben) -hiszen jó úton haladsz- csak más forrásokat is kell nézni, nem csak 1 könyv fanatikusává válni.. :)
  • Tetsuo #62
    Figyelni kell a sav/bázis 1ensúlyra, ez azt jelenti h inkább lúgos kajákat kell enni..
    Csak önmagában a vega étrend káros. Az ember (és elődjei) évmilliókig mindenevő volt, ezt nem jó megváltoztatni egy emberöltő alatt. Tehát 1et értünk. :)
    A spéci B-vitaminok és a jód miatt (esetleg a D-vit miatt is) szükséges könnyű hús és hal a táplálékba. Kib'ott fontos a változatos étrend! Hiszen még sok minden nem tisztázott és nincs minden a tablettákban. Tehát amit fawcet ír/eszik az helytelen. :)

    A vitaminokról érdemes elolvasni: Dr. Mathias Rath és Dr. Micheal Colgan több könyvét. Magyar íróktól pedig Dr. Lenkei Gábor - Cenzúrázott egészség és Szent-Györgyi Albert - The Crazy Ape (v Monkey?) c. könyveket.
    Egy tény még hozzá: A gyógyszergyártás a fegyvergyártás után a második legnagyobb biznisz a világon. Na jó, még 1: A fejeltt országokban a negyedik leggyakoribb halálok a gyógyszermellékhatás. Tehát fenntartásokkkal kell kezelni azokat a vitaminértékeket amit a WHO előír..
    A fentebb említett orvosok szerint, beteg embernél a 20g C-vitamin is felszívódhat..

    Napi 1xi kalóriabevitel (vagyis rendes kaja) az kevés, szerintem idővel belefárad a delikvens (akár tudat alatt) és a szervezete tiltakozni fog. Dehát fawcet tudja..
  • Epikurosz #61
    Nincs meg nekem a Testkontroll, de - feltéve, hogy megtanulom -, annyira fogom tudni kontrollálni a testem, hogy már a gyümölcsökben lévő savak sem fogják kirágni a belem??
  • fawcet #60
    Javaslom a Testkontroll című könyvet, sok érdekes dolgot találsz benne. Lehet hogy van benne egy-kettő túlzás, de többi igaznak bizonyult számomra.

    Ajánlom hogy üsd fel a 73ik oldalnál...
  • Epikurosz #59
    csak 2 megj.:

    - szerintem egyszerre 1 g C-vit. sok. Nem szívódik fel.
    - sok rostos étel, főleg nyers sem jó. Én, ha sok gyümit eszem, pláne éhgyomorra, kirágja a beleim a gyümöölvcsökben lévő sav. A vastagbél pedig, ha kirágódik (elvékonyodik a hámréteg, begyullad), akkor nem tudja termelni azt a sok vitamint, amit termel amúgy. Ekkor persze, hogy kell a multivitamin tabletta, de az sem fog rendesen felszívódni.
  • fawcet #58
    Pedig hidd el évek óta így eszek munkahelyemen, csak a zöld teát nem használtam mellette. Ettem barackot, almát, epret, körtét, banánt, narancsot, szilvát és szőlőt. Nyáron többfélét mint télen.

    Nekem azt mondták, hogy bármennyit megihatok zöld teából, nem lesz bajom, de azért odafigyelek. Ha van valami jel akkor abbahagyom.
    Ezen kívűl vitaminokat is szedek: 1000mg-os C és Daily One Multivitamin ásványi anyagokkal. Ezek 2200,- doboz (100 tabletta).

    Én úgy tudom, hogy a japánok úgy isszák a zöld teát mint sört, tehát olyan sűrűn is áll. Por formájában van megőrölve a legjobb zöld teájuk, ami százezrekbe kerül tudtommal.
    Ha megkívánok nagyon valamit azt nem szoktam megtagadni magamtól.

    Azért érdekelne, hogy mit kéne tennem, hogy esetleg ne önpusztító legyen a módszerem. De be kell valljam testkontrollból vettem az ötletet a reggeli gyümölcs önmagában. Ha az ennyire gyilkos lenne, szerintem hamarább észrevettem volna, azelőtt sokkal kevesebb energiám maradt estére. Olyan kába voltam mindig, így meg friss vagyok munka után is. Még egy szempont: nekem ülő munkám van, ahhoz nem kell rengeteg kalória.
    Igazság szerint 4-5 éve így eszek munkahelyemen, időnként rendes ételt eszek reggel is.

    Azért nem vegázok, mert nem növényevő vagyok, hanem mindenevő. Másrészt ennyit be tudok vállalni testem karbantartásért akár egész életemre. És a vacsora hihetetlenül jól esik meleg étellel.
  • Tetsuo #57
    Ezt a kaját nem lehet sokáig enni.. napi 1 adag étel?? Az kevés. Kúrának jó volt, de ki kell egészítened, ezzel hosszú távon ártasz magadnak és egy kemény megpróbáltatás, amibe idővel belefárad az ember. Fontos a változatos étrend is!

    Teából pedig nem (zöldből sem) szabad sokat inni hosszú távon, ha sűrűn iszod akkor komoly károkat okozhat! Végy példát a japánokról, ők egész nap azt isszák, de higítva!
  • fawcet #56
    Sziasztok!

    Saját tapasztalatomról beszélek: 178cm magas vagyok. Másfél hónap alatt 105kg-ról lefogytam 95kg-ra.
    Ehhez mindössze annyi történt, hogy a munkahelyemen kifőztem majdnem egy litert zöld teát, 6-7 perc után leszűrtem. És azt kortyolgattam amikor kellett, mulasztja az éhséget, nem tudok finom kajákra gondolni, pedig ínyenc vagyok. Reggeli és ebéd mindössze 1 alma volt, max. kettő, azért kell táplálék is. Vacsora bőséges meleg kaja tésztával és hússal.

    Ritkán sportolok. Mégis fogytam. De ünnepi dínom-dánom alatt gyorsan visszakaptam 5kg-ot 2 hét szabi alatt.
    Ezelőtt sose fogytam , ezért mondom el. Régen bőséges kerti munka volt tavasztól őszig és 83 kg volt mindig. Ez a célom.

    Napi adag:
    1 adag zöld tea
    1-2 alma: finom házi típusú
    1 adag otthoni meleg étel

    1 fél kg-os zöld nem fermentált tea 1600,-. Pont egy hónapra elég, pedig többet nyomok bele mint amennyit előírnak.

    Mondjuk gyorsabban fogynék:
    - ha sportolnék
    - kevésbé terhelőt emmék vacsorára

    Egyébként furdalja az oldalam, néztem a dragon ballt, abban volt olyan hogy Shon Goku nehezékeket viselt övön és karjainál. Ezeket hogy hívják, mert netes fittnesz cuccoknál nem találtam hasonlót sem???
    Ha volna ilyen cuccom talán olcsón fogynék séta, futás közben.