65
  • fawcet
    #65
    Epikurosz: tévhiedelemben élsz. Amikor marni kezdik a gyümölcssavak, akkor már annyira levékonyodott a gyomor védőrétege más okok (stressz) miatt, hogy az már betegségnek tekinthető.
  • fawcet
    #64
    Erről van szó, ebben sincs általános igazság, mindenki másban hisz, mást tapasztal. Ami nekem jó étel, az másnak allergiát okoz. Például én meg tudom inni a tejet, de apám a lebontóenzimek hiánya miatt rosszul lenne.
    C vitaminról: Szent György Albert találta meg és különítette el. Ő kétszeresét szedte naponta mint én, ő 2000mg C vitamint megevett. A 60mg ami hivatalosan kell, az Hitler állapítatta meg katonái számára, hogy az pont elég, hogy tudjanak harcolni, de nem elég az egészséghez. Főleg a beteg ember töbszörösét tudja felhasználni. A felesleget meg kiüríti.
    Multivitamin ásványokkal:
    http://fitnesshop.hu/catalog/product_info.php?cPath=92_63&products_id=506
    Megfelelő arányban tartalmazza a vitaminokat, szóval itt kisebb az esély hogy egyikből túl sokat szedünk, másik hiánya viszont felborítja az egyensúlyt. Ilyen a kalcium például, magnézium nélkül nem ér sokat a jó minőségű csontszilárdság kialakításában. Kettő aránya határozza meg a rugalmasságát.
    Másik: alma nem marja gyomrom, mivel őseink elsősorban gyümölcsevők voltak, utána mindent. Gondolj bele fogazatunk elsősorban erre alkalmas.
    Másik meg mikor kezdtem ezt a gyümölcs étrendes reggelt. Akkor egy hétig émelyegem, nem kellemesen éreztem magam. Ha a szervezetben lerakódik jó ideje sokminden, salakanyag a gyomorban, ami ugyancsak káros, felkavarja azt és elkezdi kiüríteni. Ami nem kell azt minek tárolni? Csakhogy túlterheljük a szervezetünket, nem győzi tisztán tartani a belsőnket. Végén már elfárad, de nem adja fel.
    Ilyen például a fehérje és szénhidrát egyszerre történő bevitele. Fehérjéknek savs kémhatású gyomornedv, míg a szémhidrátnak lúgos kémhatású gyomornedv szükséges. Ha egyszerre összeöntjük a kettőt mi történik? Savas + Lúgos =?
    Ezért lehet ugyanazt enni rosszul és jól is.

    Nem fanatikusává váltam a könyvnek, hanem megbizonyosodtam róla. Vega étrend azért nem jó mert húsra mindenképpen kell az embernek, ami jótékony hatását más forrásból nehéz pótolni.

    Ha jól emlékszem, önmagában fogyasztott érett! alma savasságát tüdő segítségével bomlasztja el. Savanyút meg se eszem. De utánanézek és pontosítok.
  • Tetsuo
    #63
    Félre ne értsd (te is :) nem kioktatni akarlak (pl az előző hsz-ben) -hiszen jó úton haladsz- csak más forrásokat is kell nézni, nem csak 1 könyv fanatikusává válni.. :)
  • Tetsuo
    #62
    Figyelni kell a sav/bázis 1ensúlyra, ez azt jelenti h inkább lúgos kajákat kell enni..
    Csak önmagában a vega étrend káros. Az ember (és elődjei) évmilliókig mindenevő volt, ezt nem jó megváltoztatni egy emberöltő alatt. Tehát 1et értünk. :)
    A spéci B-vitaminok és a jód miatt (esetleg a D-vit miatt is) szükséges könnyű hús és hal a táplálékba. Kib'ott fontos a változatos étrend! Hiszen még sok minden nem tisztázott és nincs minden a tablettákban. Tehát amit fawcet ír/eszik az helytelen. :)

    A vitaminokról érdemes elolvasni: Dr. Mathias Rath és Dr. Micheal Colgan több könyvét. Magyar íróktól pedig Dr. Lenkei Gábor - Cenzúrázott egészség és Szent-Györgyi Albert - The Crazy Ape (v Monkey?) c. könyveket.
    Egy tény még hozzá: A gyógyszergyártás a fegyvergyártás után a második legnagyobb biznisz a világon. Na jó, még 1: A fejeltt országokban a negyedik leggyakoribb halálok a gyógyszermellékhatás. Tehát fenntartásokkkal kell kezelni azokat a vitaminértékeket amit a WHO előír..
    A fentebb említett orvosok szerint, beteg embernél a 20g C-vitamin is felszívódhat..

    Napi 1xi kalóriabevitel (vagyis rendes kaja) az kevés, szerintem idővel belefárad a delikvens (akár tudat alatt) és a szervezete tiltakozni fog. Dehát fawcet tudja..
  • Epikurosz
    #61
    Nincs meg nekem a Testkontroll, de - feltéve, hogy megtanulom -, annyira fogom tudni kontrollálni a testem, hogy már a gyümölcsökben lévő savak sem fogják kirágni a belem??
  • fawcet
    #60
    Javaslom a Testkontroll című könyvet, sok érdekes dolgot találsz benne. Lehet hogy van benne egy-kettő túlzás, de többi igaznak bizonyult számomra.

    Ajánlom hogy üsd fel a 73ik oldalnál...
  • Epikurosz
    #59
    csak 2 megj.:

    - szerintem egyszerre 1 g C-vit. sok. Nem szívódik fel.
    - sok rostos étel, főleg nyers sem jó. Én, ha sok gyümit eszem, pláne éhgyomorra, kirágja a beleim a gyümöölvcsökben lévő sav. A vastagbél pedig, ha kirágódik (elvékonyodik a hámréteg, begyullad), akkor nem tudja termelni azt a sok vitamint, amit termel amúgy. Ekkor persze, hogy kell a multivitamin tabletta, de az sem fog rendesen felszívódni.
  • fawcet
    #58
    Pedig hidd el évek óta így eszek munkahelyemen, csak a zöld teát nem használtam mellette. Ettem barackot, almát, epret, körtét, banánt, narancsot, szilvát és szőlőt. Nyáron többfélét mint télen.

    Nekem azt mondták, hogy bármennyit megihatok zöld teából, nem lesz bajom, de azért odafigyelek. Ha van valami jel akkor abbahagyom.
    Ezen kívűl vitaminokat is szedek: 1000mg-os C és Daily One Multivitamin ásványi anyagokkal. Ezek 2200,- doboz (100 tabletta).

    Én úgy tudom, hogy a japánok úgy isszák a zöld teát mint sört, tehát olyan sűrűn is áll. Por formájában van megőrölve a legjobb zöld teájuk, ami százezrekbe kerül tudtommal.
    Ha megkívánok nagyon valamit azt nem szoktam megtagadni magamtól.

    Azért érdekelne, hogy mit kéne tennem, hogy esetleg ne önpusztító legyen a módszerem. De be kell valljam testkontrollból vettem az ötletet a reggeli gyümölcs önmagában. Ha az ennyire gyilkos lenne, szerintem hamarább észrevettem volna, azelőtt sokkal kevesebb energiám maradt estére. Olyan kába voltam mindig, így meg friss vagyok munka után is. Még egy szempont: nekem ülő munkám van, ahhoz nem kell rengeteg kalória.
    Igazság szerint 4-5 éve így eszek munkahelyemen, időnként rendes ételt eszek reggel is.

    Azért nem vegázok, mert nem növényevő vagyok, hanem mindenevő. Másrészt ennyit be tudok vállalni testem karbantartásért akár egész életemre. És a vacsora hihetetlenül jól esik meleg étellel.
  • Tetsuo
    #57
    Ezt a kaját nem lehet sokáig enni.. napi 1 adag étel?? Az kevés. Kúrának jó volt, de ki kell egészítened, ezzel hosszú távon ártasz magadnak és egy kemény megpróbáltatás, amibe idővel belefárad az ember. Fontos a változatos étrend is!

    Teából pedig nem (zöldből sem) szabad sokat inni hosszú távon, ha sűrűn iszod akkor komoly károkat okozhat! Végy példát a japánokról, ők egész nap azt isszák, de higítva!
  • fawcet
    #56
    Sziasztok!

    Saját tapasztalatomról beszélek: 178cm magas vagyok. Másfél hónap alatt 105kg-ról lefogytam 95kg-ra.
    Ehhez mindössze annyi történt, hogy a munkahelyemen kifőztem majdnem egy litert zöld teát, 6-7 perc után leszűrtem. És azt kortyolgattam amikor kellett, mulasztja az éhséget, nem tudok finom kajákra gondolni, pedig ínyenc vagyok. Reggeli és ebéd mindössze 1 alma volt, max. kettő, azért kell táplálék is. Vacsora bőséges meleg kaja tésztával és hússal.

    Ritkán sportolok. Mégis fogytam. De ünnepi dínom-dánom alatt gyorsan visszakaptam 5kg-ot 2 hét szabi alatt.
    Ezelőtt sose fogytam , ezért mondom el. Régen bőséges kerti munka volt tavasztól őszig és 83 kg volt mindig. Ez a célom.

    Napi adag:
    1 adag zöld tea
    1-2 alma: finom házi típusú
    1 adag otthoni meleg étel

    1 fél kg-os zöld nem fermentált tea 1600,-. Pont egy hónapra elég, pedig többet nyomok bele mint amennyit előírnak.

    Mondjuk gyorsabban fogynék:
    - ha sportolnék
    - kevésbé terhelőt emmék vacsorára

    Egyébként furdalja az oldalam, néztem a dragon ballt, abban volt olyan hogy Shon Goku nehezékeket viselt övön és karjainál. Ezeket hogy hívják, mert netes fittnesz cuccoknál nem találtam hasonlót sem???
    Ha volna ilyen cuccom talán olcsón fogynék séta, futás közben.
  • Tetsuo
    #55
    LOL nekem ennél sokkal keményebb volt a fősulis időszakom (be sem fejeztem :(
    meg a mostani melós is..
  • Tetsuo
    #54
    1. személyeskedés: Bocs nem akartam neked esni, csak aznap nem Te voltál az első aki ilyenekkel jött nekem.. hogy ki kit ken a falhoz ezt hagyjuk, értelmetlen.. :)
    Magamról annyit h nem fenékig tejfel az életem, de vannak céljaim, amit ha 'beledöglök is' :) véghezviszem. Az egészségem nekem pl fontosabb, mint h legyen egy autóm..
    Az alakommal télleg szerencsés vok, mer' nekem is hasonló paramétereim vannak mint neked, semmi túlsúllyal és kevés sporttal.

    2. drága: Persze. Minden drága. Drága maga az élet is. De van a szar kaja olcsón és van a jobb kaja olcsón, csak a legtöbben mindig a szart veszik meg!
    Pl a kóla. Annyi pénzből már vehetsz 12%os (vagy nagyobb%) gyümölcslét, de a sima csapvíz is soxorta egészségesebb!
    Pl a cigaretta. Ha azért fizet vki.. és sír h nincs pénze olivaolajra az dögöljön meg (bocsánat :).
    Pl a napi 1db alma, az drága? Annyi antioxidáns van benne h 99,9999% nem leszel rákos. (Persze nem mind1 honnan szedik.)
    Amikor ünnepi ebéd van, nem a zsíros disznót kell falni, hanem vmi tengeri halat.
    Ha magad tudod megtermelni a gyümölcsöket/zöldségeket akkor az a legjobb és a legolcsóbb, falun -ebből a szempontból- sokkal előnyöseb lakni.
    A mozgásról meg írtam h már h ingyen van. (Kínaiba' veszel 4k-s futócipőt és irány az erdő! Napi 10km) Csak elhatározás kérdése.

    3. Amit ebben a pontban írtál, az baromság. Semmi értelme. A gyúrás nem kéne.. hát persze, az nem is egészséges, ha túlzásba viszed (mint sokan). Konditermekben nem csak gyúrni lehet hanem evezni, biciklizni stb..
    Az állatokat hozod fel példának?? LOL Hát épp ezaz! A XXI.sz embere kegyetlenül szétb'ssza magát testileg/lelkileg az életvitele során. Az állatokról csak jó példát vehetünk. Ők pl nem ülnek napi 10órát monitor előtt, jah h ez a munkád? Akkor változtass! Képezd át magad vmi másra, az egészséged csak megér ennyit.
    (Most én is egy nagyon szar helyen dolgozom, de nem onnan megyek nyugdíjba elhiheted. :)

    4. az idő: Hát igen, ez nekem sincs sok. De okosan kell beosztani.
    Pl a televíziót egy teljesen felesleges dolognak tartom.. kikapcsolódás? Sokkal jobb dolgok vannak erre a célra. Egyik barátom e-helyett jógázik. Én inkább sörözök a haverokkal. :) (Az átlag magyar napi 4,5órát tv-zik!)
    Amerikában többet dolgoznak mint itt! Nah ők se vmi egészségesek, akkor Japánban többet dolgoznak mint itt! A táplálékban szerencsések h szigeten élnek, meg egy nullával több az átlagbérük mint nekünk ugye; de mégis a legtöbb japán sportol!
    Napi 6 óra alvás mellett, ami pont elég, csak meg kell szokni.
    Az élet kemény. Only the strong survive! :)

    PS.: A kenyérsütést termszetesen gépben értettem, ami nagyjából annyiban jön ki mint a TESCÓs szar, csak sokkal finomabb & egészségesebb. 2-3óra alatt megvan.
    A gép ára kb 15k.
  • Epikurosz
    #53
    [URL=http://www.opkm.hu/konyvesneveles/2002/3/10MagyarE.html]Kis József, 1794: "Egészséget tárgyazó katechismus a’ köznépnek és az Oskolába járó Gyermekeknek számára, Hogy tudhassák Egésségjeket betsülni és örizni"[URL]
  • Tetsuo
    #52
    LOL Te vmit félreértettél.. milyen hangnem? Csak nem bírom az alaptalan siránkozást. Amivel mostanában minden túlsúlyos jön nekem..
    Másodszor: utálom a médiasztárokat, meg a divatot; viszont az egészséget szeretem :). Nem azt mondtam h csak magokon és zöldségeken éljünk ill egész nap számoljuk a kalóriákat, csak annyit mondtam h TUDATOSABBAN kell táplálkozni és sportolni. Az h mindig megnézem az összetételt és válogatok egy kicsit a pultoknál, ez alap dolog, de nem úgy fexem le h -úristen!- mennyi telített zsír lehetett abban a sajtban!? :)
    És amiket alább leírtam azokat nem a Norbitól és hasonlóktól szedtem, hanem tájékozódtam a témában, ~100 (válogatott) táplálkozástudománnyal kapcs könyvet elolvastam amit most nem fitogtatni akarok, hanem megvilágítani a forrást.
    És az a nagybüdös helyzet -nálam sokkal bölcsebb emberek tapasztalati alapján is- hogy a kaják többsége MÉREGből van, mivel a multicégek bármit megtehetnek.. (de ez egy más téma ugye :). Úgyhogy qrvára észnél kell lenni h ne (nagyon) b'sszanak át, minket és aki beveszi azt a sok reklám szart a kajáról meg az életformákról az nem fog élni csak 60 évet!
    Ez nem játék, az egészségnél nem hiszem h van fonotsabb dolog.
    ...
  • Archenemy
    #51
    Én még mindig azt állítom, hogy mindenkinek van ideje edzeni. Akaraterő kérdése minden. Én még nem dolgozok, hanem tanuló vagyok

    Amíg tanultam, én is rendszeresen edzettem :)
  • Morden23
    #50
    "Igen mivel ilyenek a testi adotságaik. Sőt nekem olyan ismerőseim is vannak, akik egész nap semmit sem csinálnak csak zabálnak és mégis gebék..."

    Ilyen is van, nekem is van ismerősöm, aki 3x szed a kajából, mégis síkabb, mint egy szörfdeszka. Tény, hogy adottság kérdése is a dolog, de csak részben. Én például relatíve hízékonyabb típus vagyok (erre még anno a kollégiumban töltött vizsgaidőszakok alatt sikerrel rájöttem), mégsem hagyom el magam. Ha tudom, hogy nem mozgok egész kicseszett hónapban (teljesen mindegy, hogy munka, tanulás vagy szimpla döglés), akkor nem eszem annyit, mint amikor 16 órát lótifutizom. Ergo azért lássuk be, az alkati adottág egy nagyon nagy előny, de nem az egyetlen lehetséges válasz arra, hogy valaki miért hízik, vagy nem hízik.

    "Az emberek nagy része hizókény természetü ez ellen nem lehet mit tenni."

    Hogy valaki hízékony, az ellen tényleg nem lehet semmit tenni. Az ellen, hogy elhízz, viszont már lehet. Nem csak a gyúráson vagy a rendszeres edzésen van hangsúly. Elég egy kis önszabályozás. Egyik haverom rendszeresen csinálta azt, hogy este, miután hazaért, betömött az arcába valami kiadósabb vacsorát lefekvés előtt. Miután pár hónap után uscve 7-8 kilót szedett így magára, egyszerűen megváltoztatta az étkezési szokásait (nem evett lefekvés előtt), és vissza is fogyta a felszdett kilókat.

    "ez nem vagy nem csak az akaraterőn múlik."

    Személy szerint kb. annyit csinálok, hogy minden nap tartok magamnak egy kis "edzést", ami kimerül pár fekvőtámaszban és néhány felülésben (reggel és délután/este). Erre a legritkább esetben "nincsen időm", mert kb. 10 percig tart, és mégis, rohadt hatásos dolog, ha minden nap (illetve rendszeresen) csinálod. Nem kerül pénzbe, nem időigényes, nem is valami fárasztó dolog. Ez csak akaraterő, sőt, szimpla elhatározás kérdése (na persze ettől nem fog valaki 120 kilóról hirtelen szálkás 80 kilós lenni, de nyilván nem is ilyen szélsőségekről beszéltünk).

    "Szerintem aki nem szart eszik az már alapból si elég jól él, legalábbis nem probléma neki kifizetni a gáz/villany stb számlát meg a lakbért."

    Akinek önmaga étkeztetése probléma, annak nyilván nem is az elhízás a legiszonyatosabb gondja. Elhízni elsősorban a sok (azaz alkatodtól és napi mozgásodtól függő), illetve mennyiségi kajálástól fogsz. A minőségi kajákat/piákat én csak kitérőnek említettem, hogy inkább erre fordítok plusz Xezer HUF-ot, mint hogy plazmára gyűjtsek (ha ilyen rossz körülmények között tenném, mint ahogyan te vázolod, akkor még a tetves tévéadást sem tudom kifizetni, nemhogy a készüléket magát). A kifőzdés kajától ugyanúgy el lehet hízni, mint a Kempinsky konyhájától.

    "Mert ha nem futja 300 forintos gyümölcslére meg 250 forintos fél kilós rozskenyérre akkor bizony az akaraterő kevés..."

    Ebben teljesen igazad van. De, mint említettem volt, legtöbbször a mennyiséggel, és nem a minőséggel van gond.

    P.S.: Nem akarok veled vitatkozni, mert abszolút nem az én dolgom, hogy hogyan és mennyi pénzből éled az életedet, vagy hogy besegít-e anyuapu, vagy sem. Mindettől teljesen függetlenül ki merem jelenteni, hogy az emberek (most beszéljünk csak Magyarországról) kurvára nem a pénzhiány meg a tesco-s kaják miatt híznak el, hanem azért, mert elcseszettül igénytelenek önmagukra. Lépten-nyomon tapasztalom (nagyon gazdagoknál, sok idővel rendelkezőknél is), hogy hazamegy, leül a tévé elé (persze, hogy dögfáradt valaki, aki semmit nem mozog egész életében - egy kis séta az elromlott lift miatt, és már zuhan is a kanapéra, állóképesség zérus), maga elé veszi az olcsó, vagy drága kajáját, vedeli a kólát, és kész-passz. Nem azt mondom, hogy gáz, ha valaki ezt csinálja, hanem azt, hogy gáz, ha valaki ezt csinálja, és rinyál érte. Ha hízni van ideje, akkor 15-25 percig felüléseket csinálni vagy futni is lenne. Még akkor is, ha történetesen lemaradna ezzel valami épületes Barátok Közt epizódról.
  • peetking
    #49
    mint azt már mások is kifejtették, a titok a rendszeres edzésben van. egy ideje abba hagytam a versenyszintű sportot, de amelyik nap csak időm engedi lemegyek a konditerembe. Nem tud senki olyan okot mondani ami miatt heti legalább 1x ne tudna mozogni. mikor abba hagytam a sportot hirtelen felszedtem 15 kilot. fél év edzés után szinte teljesen leadtam. így is vagyok 125kg, 2m es dobóatléta és sokan nem hiszik el mikor 8.7s alatt futom a 60m-t. Soha nem szedtem semmilyen dopping szert sőt még táplálék kiegészítőt sem, és nem is fogok, nem látom értelmét annak h teljesítmény hajhászás az életembe kerüljön... ha másért nem is a jó közérzetért megéri edzeni. meg jó dolog h a discoban a kidobó csak szépen megkér h távozz míg másokat kérdés nélkül kidob mint macskát szarni.

    magyarul egyszerű a tézis: kell szakítani magadra időt. ha mást nem akkor 1-2 km futás mindenkinek belefér a napjába.
  • assdf
    #48
    Te pattogtál.
    "Lehet, hogy tévhitben élek én, illetve jópár ismerősöm/barátom stb., de érdekes módon egyes emberek tudnak dolgozni, kikapcsolódni, edzeni és nem elhízni egyszerre. Ezek szerint az ilyen emberfajta az számodra superman. Van ilyen, részvétem."
    Igen mivel ilyenek a testi adotságaik. Sőt nekem olyan ismerőseim is vannak, akik egész nap semmit sem csinálnak csak zabálnak és mégis gebék...
    Sőt olyan ismerősőm is van, akinek napi 5 óra alvás is bőven elég.
    És hogy mást is mondjak (mivel régen rendszeresn gyúrtam) van olyan barátom is, aki rengeteget eddz, hihetetlenül sok fehérjét meg proteint eszik húst hússal tojást tojással és szedi az étrendkiegészitőket meg minden, és bár szálkás mint atom egyszerüen nem tud 60 kiló fölé menni. Ő is ide jöhetne pattogni hogy mit képzel az emberek 90%a hogy nem eddz és csak hizik... De ez főleg alkati kérdés. Az emberek nagy része hizókény természetü ez ellen nem lehet mit tenni. Hogy ezt megprobálja-e leküzdeni eddzéssel és életmóddal ez egyéni szoc problém, de hogy tisztán láss (mert részben igazad van) ez nem vagy nem csak az akaraterőn múlik.
    Sokkal inkább múlik szabadidőn, fáradságon, és jövedelemnagyságon illetve munkahelyen.
    De az emberek nagy többsége nem ilyen.
    Szerintem aki nem szart eszik az már alapból si elég jól él, legalábbis nem probléma neki kifizetni a gáz/villany stb számlát meg a lakbért. Mert mikor ezeket mind kifizetted saját zsebből (nem apuci pénzéből) na utánna jön az mikor eldöntheted hogy a fennmaradó pénzből mire futja és hogy mit szeretnél enni. Mert ha nem futja 300 forintos gyümölcslére meg 250 forintos fél kilós rozskenyérre akkor bizony az akaraterő kevés...
  • Morden23
    #47
    Nem tudom mit pattogsz, dolgozom (az igaz, hogy tanulok is), és mellesleg nekem sincsen gyerekem.

    "Mégis hizok. Mert a bevitt kalória több mint amenynit elhasználok."

    Miről beszélünk akkor?
    Ilyenkor érdekes, hogy mi a munkád. Nem mindegy, hogy egy irodában ülsz reggeltől késő délutáng, vagy HajtásPajtás-os vagy. Ha ugyan annyit eszel, mint amikor mozogtál/edzettél, de most már egyiket sem teszed (nem tartozik rám, hogy milyen okból, és őszintén, pont le is szarom), akkor hízni fogsz - ebben semmi meglepő nincsen.

    "Második tévhit: akinek plazmatévére már márkás ruhákra telik annak minőségi kajára is telik. Általában pont annak nem telik minőségi egészségés kajára akinek márkás ruhára és plazmatévére sem telik."

    Ja, persze. Csak éppen a márkás nadrág és a plazmatévé nem létszükséglet, addig a kaja meg igen. Ergo a kaját mindenképpen meg kell venned, a plazmatévét jóval kevésbé. Mit a nehezebb kifizetni, az egyszeri, de nagy kiadást, vagy a folyamatos, de kicsi és szükséges kiadást? Szerintem sok ember vitatkozna veled azzal, hogy aki nem szart eszik, annak kapásból plazmatévéje meg mergája van - megjegyzem, joggal.

    "persze átlában nincs erőm eddzeni mert akkor reggel tuti hoy nem tudok felkellni időben... Na ez a különbség a két életmód között."

    Milyen érdekes, hogy tömegével ismerek olyan embereket, akik mindenféle napi problémájuk mellett el tudják látni az ilyen dolgaikat (többek között saját magam). Más kérdés, hogy még több embert látok, akik soha nem mozdulnak ki otthonról (szabadidővel együtt), mert egyszerűen lusták - tény és való, hogy sokkal baszottul kényelmesebb hazamenni, és két órát tévézni, mint hazamenni, elmenni 20 percig futni egy MP3-al a füledben, és utána vagy korán elaludni, vagy csak 30 percet tévézni (amúgy is csak szar megy minden adón).

    Lehet, hogy tévhitben élek én, illetve jópár ismerősöm/barátom stb., de érdekes módon egyes emberek tudnak dolgozni, kikapcsolódni, edzeni és nem elhízni egyszerre. Ezek szerint az ilyen emberfajta az számodra superman. Van ilyen, részvétem.
  • assdf
    #46
    Te mekkora tévhitekben élsz. Sem én sem mások nem szoktak kétpofára zabálni. Semmivel sem eszek többet mint amikor főiskolára vagy középiskolába jártam. Mégis hizok. Mert a bevitt kalória több mint amenynit elhasználok. Ugyanakkor mégis ugyanannyira vagyok éhes mint két évvel ezelőtt. Na erre varjál gombot.
    Második tévhit: akinek plazmatévére már márkás ruhákra telik annak minőségi kajára is telik. Általában pont annak nem telik minőségi egészségés kajára akinek márkás ruhára és plazmatévére sem telik.
    Egyébként a háziállatok is pont azért hiznak el mert ugyanugy fejlődtek mint az ember és ugyanúgy "hibás" a genetikájuk. Persze nem volt ez hibás, kellet a túléléshez, csak épp ma a 21. században a világ fejlettebb részén ez épphogy a túlélési esélyeket csökkenti és nem növeli. Csak ilyen rövid idő alatt ehhez még nem volt képes alkalmazkodni a szervezet.
    Én is napi 8 órát dolgozok, és ismételten fogalmam sincs miről beszélsz, eszek reggel reggelit, délben megebédelek, kb. 3kor két szendvics az uzzsonnám és este 6kor megvacsizok. Sem időm sem pénzem nincs 10 percenkénti chipszabálásra...

    De úgy látom te is még tanuló vagyok, amig én is az voltam én sem hittem el hogy ÉLŐben máshogy meg a dolog. De leirom neked a különbséget a kettő között egy-egy napot példaként hozva:
    amig fősulis voltam:
    kelltem fél 9kor, 9re mentem suliba, 2ig órákon voltam, kettőkor már úgy éreztem hogy hú de kivagyok totál elfáradtam, majd ebéd és utánna 3tól fél 5ig gyúrtam. Ezután fitten és kipihenten hazamentem, ahol kitettem a szennyes amit a szüleim kimostak, kértem enni a szüleimtől megvacsiztom (ekkor volt kb. 6 óra) és 6tól 11ig tévéztem neteztem játszottam és úgy éreztem hogy ezen a napon tényleg igazán sokat "dolgoztam":
    és most hogy dolgozok:
    kelek fél 8kor, csinálok magamnak reggelit, uzsonnát, bepakolok elmegyek melóba.9től 5-ig! dolgozok (nem úgy mint régen 9től 2ig 15 perces óránkénti szünetekkel...) utánna go to bolt, vásárlás hazaérek 6-fél 7re, szennyes mosógépbe elmegyek zuhanyozni közben kaját csinálni (ha egészségtelen félkész kaját akkor fél óra alatt kész, ha meg minőségit akkor még 1-2 óra...) ekkor már fél 8 van, megvacsizok elmosogatok 8 óra, és igen most jött el az az idő hogy végre azt csinálhatok amit akarok. 8tól elmehetnék eddzeni vagy épp tévézhetek is... persze átlában nincs erőm eddzeni mert akkor reggel tuti hoy nem tudok felkellni időben... Na ez a különbség a két életmód között. És nekem még nincs gyerekem, nem kell ellátnom a családom ami még kétszer ennyi macera. Ezek után igenis pofátlanságnak tartom hogy "suttyó" tanulók akarják megmondani a tutit meg az életmódot... Majd ha ti is "felnőttek" lesztek akkor rájöttök hogy mi az igazi valóság. Addig meg szép álmokat
  • Morden23
    #45
    "Egy állat sem gyúrja szét magát hogy ne hizzon el, viszont mivel keveset tud enni ez nem is következik be."

    Ez ebben a formában nem igaz. Az állatok is annyit esznek, amennyire lehetőségük van (a ragadozók többnyire azért nem "híznak el", mert a préda vadászata éppen elég jó "sport" nekik, a táplálkozási lánc alacsonyabb rangú tagjai meg azért nem, mert futnak a ragadozó elől: ha a ragadozó dagadt, akkor lassú lesz, és nem kapja el a prédát, ergo meghal - ha a növényevő dagadt, akkor nem tud elfutni a ragadozó elől, ergo meghal). De ha megnézed azt a tömegnyi elhájadt háziállatot (a közepes kutya méretű, 8-9-10 kilós házimacskák és haverjaik), akkor pontosan lehet látni, hogy mi a baj az emberrel.

    "ez az étkezéses dolog nagyon szép meg jó, csak majd nézzd meg az árát..."

    Nagyon jó duma ez az "apuanyu pénze" beszólás (gyakran igaz is), de azért egy valamit jelentsünk már ki: amikor az egészségedről, saját testedről van szó, nem azon kell zsidózni. Pont nem a kaján, pián, tisztálkodószeren stb. fogok spórolni, mert ezeket magamba nyomom/magamra kenem, szóval mégis fontosabbak, mint a farmerom márkája, vagy egy új plazmatévé.

    "Akkor ha sokat eszek miért nem ürül ki a felesleg? Ráadásul ha már egyszer nem ürül ki, akkor meg miért leszek éhes? Hisz ott van tartalékban egy csomó..."

    Mert a természet alapban a túlélésre készít fel, azaz zabálj amennyit csak bírsz, sosem lesz "felesleged". A probléma azzal van, hogy a "két pofára zabálok, nem mozgok" az nem túlélés alapú energiafelhalmozás, hanem egyszerű életmódbeli hiba, és aki mást mond, az hazudik.

    "És végül: az átlag magyar körülbelül napi 8-10 órát dolgozik heti 5-6 nap. A maradék idejében még főz-mos-takarit-gyereket nevel-stb."

    Ennek egyetlen része sem indokolja a "zabálok de nem mozgok" dolgot. Az érthető, hogy nincsen időd edzeni, de akkor nem kell a nap minden órájában bezabálgatni valami jópofát. Ha tudod, hogy nincsen időd mozogni (természetesen van ilyen is), akkor ne zabálj. Ha meg nem mozogsz, és zabálsz, akkor ne az evolúciót okold a hízásért. Vagy légy dagadt (elégedett vagy szomorú), vagy tegyél ellene (akár megelőzéssel, akár edzéssel).

    Szóval Tetsuo-nak abszolút igaza van valamiben: az életmód a döntő dolog.

  • TorrenteXY
    #44
    A rossz génekről csak annyit hogy én van hogy heti 4-5-ször edzek lassan másfél éve folyamatosan, és még nem lett olyan kigyúrtizomállat alakom mint másnak ennyi idő alatt. Le se fogytam rendesen. És én is szeretek enni. De még mennyire! :)
    Az egész akareterő kérdése. Nem kell drága szar italokat venni, az ásványvíz a legjobb szomjoltó, és tudtom szerint van a Teszkóban "2 liter /50 ft" edition is. Megveszel mondjuk egy grillcsirkét, két étkezésre elég, 6-700 forint, és kenyeret nem eszel mellé, max egy kis ketchupot vagy savanyúságot, és már mindjárt olcsóbb mint bármi más. Csak annyi kell hogy utánanézzen kicsit a ember, hogy ő melyik étkezési tervet bírná a legjobban( az enyém pl. olyan ami tele van hússal:) ), és azt kipróbálja, vagy legalább délután/este a szerint táplálkozik.
    Sajnos én is suliba járok még, de volt mikor dolgoztam mellette, és olyankor is jutott időm legalább szombat-vasárnap, meg egy kevésbé izmos hétköznap tréningre.
    A fáradtság egyébként generálja önmagát. Minél kevesebbet sportolsz, annál fáradékonyabb vagy, annál inkább hazaérek-tv-alszok periódusokban tellik az életed. Nem hiszitek el, de egy kis sport, akármi, akár Aerobik Norbival is használ. Minél többet mozogsz, annál több energiád lesz, annál kevésbé zombiként éled le az életed.
    Nekem bejött.
  • Lobster
    #43
    Lordboxi "Én még nem dolgozok, hanem tanuló vagyok" Ezzel mindent elmondtál... Majd megérted később. Bár engem nem érint a dolog, mert 176 cmhez még sosem mentem 56 kiló fölé :) de tény, hogy amíg csak tanultam, vagy laza melóhelyem volt, és pláne otthon laktam még belefért a heti 2-3 edzés. De már nem. Napi 12 óra meló váltott műszakban +2 óra utazás után, vajh mi férne még bele neked? Persze a vásárlás, mosás/főzés még nem volt említve... Akaraterő, naja...
  • Lordboxi
    #42
    Én még mindig azt állítom, hogy mindenkinek van ideje edzeni. Akaraterő kérdése minden. Én még nem dolgozok, hanem tanuló vagyok, ami talán még jobban is igénybe veszi az agyat némely munkánál. Vizsgaidőszakban előfordul, hogy mondjuk alszom 4 órát, mer nem hagyok ki edzést. Igen mosott szar vagyok utánna. Mivel bunyózok:(kyo, k1, mma) Néha úgy fáj a fejem, hogy legszivesebben ki se kelnék az ágyból, de akkor is felhúzom a kesztyűt és edzek. Minden akarat kérdése, semmi másé. A fogyás is, a gyógyulás is, egyszerűen minden, csak a mai emberek többségének semmi kitartása sajnos.
  • Picizöldfül
    #41
    jah és este6 után csak gyümölcs,semmi kaja,ajánlom még ha megéhezik a Puffasztott Rizst,egyáltalán nem hízlal és filléres dolog,asszem 50forint egy zacskó
  • Picizöldfül
    #40
    Tetsuo én télleg nem bántásból tudom hogy te vagy Vmeik Fitnesz médiasztár tanítványa és ez jó hogy ennyit tudsz az egészésges életmódról,BUT:1.nem tetszik a hangnemed,2.Sajna assdf-nek igaza van a Pénz nagy úr,3.örülj annak hogy neked jó az anyagcseréd meg mindenben ott vagy a toppon.4.igazad viszont hogy tényleg,ha vkinek nem lehet ideje sportolásra ,sajnálatos módon nem tudja megfizetni az egészségesebb ételeket akor változtatni kell, én azt tanácsolom,hogy egye meg ugyanazt az ételt csak fele annyit amennyit szokott.
  • Epikurosz
    #39
    " Helyette mondjuk ott egy korás 30-ezres futópad, vagy akármi hasonló, és mondjuk miközben nézed a Barátok Köztet végignyomsz egy félórás easy tréninget. Nem halsz bele."

    Szemlesütve vallom be, hogy vettem egy taposógépet 40 ezerért, de nem használom ki.
    Az csak a mesékben van, hogy, aki ülőmunkát végez, az utána sportoljon, és a kettő kiegészíti egymást. Miért?
    Azért mert a sporthoz is kell az agy, bármennyire meglepő ez.
    És ha agyilag zokni vagy, akkor már sportolni sincs ! lelki erőd!
    Kurvára rossz ez, de nekem sem sikerült átugrani az árnyékomon. Még a diétázás a legkönnyebb, az embe kevesebbet eszik, és annyi. (Ekkor persze a sport irán megintcsak nincs igény, mert nincs hozzá meg az ösztönző fölös energia.)
  • assdf
    #38
    Tisztázzuk néhány dolgot.
    1, nem vagyok dagi (180 cm magas, 90 kg, és merő véletlenségből elég izmos vagyok szóval lehet odakennélek a falhoz). viszont amióta nem eddzek (kb 1 éve) mert dolgozok és nem volt rá időm, azóta jópár kilót felszedtem és ez nem tetszik.
    2,ez az étkezéses dolog nagyon szép meg jó, csak majd nézzd meg az árát... persze amig apuci pénzéből veteted meg addig nem számit, de majd nézd meg mennyibe kerül a boltba fél kiló félbarna kenyér meg fél kiló rozskenyér (kb 2-2.5 félszer annyiba). Gyümölcslé dettó, ha valami normálisat veszel ami nincs agyon cukrozva és mondjuk >50% és nem tesco gagyi az is iszonyatosan drága (2-300 forint litere). Kenyeret te még az életben nem sütöttél szerintem. Nagymamám már sütött és régen lehetett kapni kifejezett kenyérsütésre való liszet abból lehet a mai gagyi liszekből nem. (Egyébként a magyar gyártmányú lisztek nem szarok a magas minőségi előirások miatt de te tudod...) Plussz a kenyérsütés nem olyan egyszerü müvelet, de ha nem hiszed probáld ki magad..

    3,minden fitnesguru ezt sulyoklja hogyha több a bevitt kalória mint az elégetett akkor hizol. Ez igaz is. És jött a képbe amint mondtam hogy ez genetikai "hiba".
    Mert miért is van igy? Ha én megiszok 3 liter folyadékot egy nap, akkor minden további nélkül kijön ahol jönnie kell max 20 percenként szaladgálok kitérőre.
    Akkor ha sokat eszek miért nem ürül ki a felesleg? Ráadásul ha már egyszer nem ürül ki, akkor meg miért leszek éhes? Hisz ott van tartalékban egy csomó...
    Na ezek itt az ellentmondások, ennek persze evoluciós okai vannak, és a mi szervezetünk még nem tudott alkalmazkodni a 21. századhoz. Ezért hizunk el, és ezért küszködik a népesség nagy része túlsullyal. Szóval erről beszélhetünk amennyit csak akarunk, alapvetően genetikai jellegü a dolog. Az hogy eddzünk hogy ne hizzunk el szép dolog, de nem ez a normális! Egy állat sem gyúrja szét magát hogy ne hizzon el, viszont mivel keveset tud enni ez nem is következik be.

    És végül: az átlag magyar körülbelül napi 8-10 órát dolgozik heti 5-6 nap. A maradék idejében még főz-mos-takarit-gyereket nevel-stb.
    Általában a legtöbb dolgozó magyar munka után miután a fenntieket elvégezte kb. annyi ereje marad hogy bezuhan az ágyba vagy a fotelbe és bambul a tévé előtt 1-2 órát majd elalszik. Hétvége dettó, mert olyankor csinálja meg amire hétköznap nem jutott ideje. Ebben megint annyira lefárad hogy este beesik a tévé elé és megprobál legalább egy kicsit pihenni és semmittenni.
    Ez van és ezek tények.
    Ezek után a te utolsó bekezdésed a pofátlanság határát surolja, kapásból azt mondanám rád hogy tipikus főiskolás aki apuci pénzéből gyurja magát és annyi szabadideje van unalmában hogy nem tudja eldönteni kick-box eddzésre fizzesen-e be vagy sielésre az alpokban...
  • Tetsuo
    #37
    Ezt a demagóg szöveget nyomja minden dagi! LOL
    Persze Te a levegőtől is hízol mi?! Ekkora baromságot.
    Talán mozogni kéne meg kevesebbet enni. Az sem mind1 mit eszel ám!
    Pl a cukrot felejtsd el (kristálycukor, kóla, fanta.. ezek csak MÉRGEK) sóbol is kevesebbet egyél (chipset ne vegyél soha), rengeteg rostos (növényi) anyagot egyél..
    Próbálj telítettlen ill többszörösen telítettlen zsírokat és VÁLOGATOTT (akár egyszerű, akár összetett) szénhidrátokat fogyasztani és rengeteg folyadékot (persze 0% cukorral) pl zöldteát, gyümölcsleveket inni.
    Figyelni, h mi a túrót tartalmaz az a műanyag szar amit levettél a TESCO polcáról és levenni egy másikat, ami többnyire természetes alapcuccokból áll.
    A legjobb ha Te szerzed be ezeket az alapcuccokat és ezt eszed.
    Süssél magad kenyeret és természetesen NE a világ legócskább lisztjét (a magyar fehérliszt) használd, hanem a teljes kiőrlésüt! Talán még olcsóbban is jössz ki mint a TESCÓs szarral.

    Hallottál már a kalóriáról?? Az energia 1ik mértékegysége.
    Akkor és csak akkor hízol, ha többet viszel be, mint amennyit elhasználsz. Ez fizika. Ha pl napi 4000k kalóriát megeszel, DE 4200k kalóriát elégetsz; akkor fogyni fogsz. Ez 100%.
    Csak ugye kényelmesebb egész nap a TV/monitor előtt dögleni, mint kirándulni, futni, evezni, kick-boxolni, biciklizni.. v gyalogolni ahol csak lehet.
    Rengeteg sport lehetőség van, akár ingyenesek is. Időd meg annyi van rá, amennyit adsz magadnak..
    (Az átlag magyar napi 4 és fél órát TVzik, erről ennyit..)

    Ja igen, van olyan h hormonbetegség, salakanyag ill. víz gyülemlik fel.. de ez qrva ritka (ne takarózz ezzel:) és az ellen is lehet megoldás.
    Ja és nem (drasztikus) kúrákat kell tartani, hanem életmódot kell változtatni, azt nem "hízod vissza", hanem örökre úgy élsz és kész.
    Láttál már dagadt marathon-futót? Én még nem. :)
  • Picizöldfül
    #36
    sok igazságot leírtatok,pár dologgal kiegészíteném és saját vélemény:én 7évig judoztam,akkor se voltam sovány sőt,de erős és edzett voltam,aztán 3 éve felbomlott az egyesület,nem jártam tovább sportolni,naon sokat híztam nem csináltam semmit,aztán tavaly megelégeltem a dolgot,és elkezdtem konditerembe járni,segítséget is kértem hogy mit csináljak,a kondi melett futottam(30-40perces lassu futás megállás nélkül,zsírégetésnek sztem eza legjobb),aztán idén 18 kiloval karcsúbb lettem.jah és természetesen a kajára odakell figyelni,pl.:kenyeret má napig nem eszek,reggel mégis megeszek 1 másfél zsömlét de annyi kell a szervezetnek,szal kenyér nuku,és amit edig ettem annak a kb a felét ettem és eszem most(karácsonyt kivéve),és a mai napig heti 3-4 edzést lenyomok,otthon felülések iesmi,ha jóaz idő akkor futás,nem tudnám elképzelni egy hetemet edzés nélkül,szal mindenkinek kitartás,tippem a fogyáshoz:kitartás+önbizalom+sok sok sok munka+kajára odafigyelni,mindenkinek csak ezt ajánlom megj.(naon jó így lenni,csajok megjelentek az életemben,mindenki elvan képedve és ez tök fain)
  • macselek #35
    fekvőtámasz rulez!:D Meg felülés:) Én pl. elkezdtem keményen felülésezni k'rva kimerítő és unalmas/idegesítő, de mikor már kezdenek kirajzolódni a kockák.. az király érzés:D
  • P3h3ly
    #34
    Pontosan. Én is olyan csont vékony voltam mint immovable lehet és elkezdtem heti minimum 2 alkalommal kondizni, azóta fel is szedtem jó pár kiló izmot, pedig előtte sehogy se tudtam hízni akárhogy ettem. A lefogyásról nincs saját tapasztalatom, de a bátyám úgy oldotta meg hogy egyszerűen kevesebbet eszik mikor nincs ideje sportolni.
  • TorrenteXY
    #33
    Szerintem hati 2-3 kis kondizás mindenkinek belefér. Legalább hétvégén. Aki azt mondja hogy ilyen kor se jut rá ideje, hát az nem is akar legfogyni. Emellett pont az ilyen rohanó embereknek találták ki a sz*rrá-h*ggyá reklámozott házi kondi-gépeket. Pl. este 8kor hazaérsz, leülsz döglődni a tv elé két órát aztán alszol is. Helyette mondjuk ott egy korás 30-ezres futópad, vagy akármi hasonló, és mondjuk miközben nézed a Barátok Köztet végignyomsz egy félórás easy tréninget. Nem halsz bele. Nem költesz rá millió időt/pénzt. És lehet nem te leszel a következő, akit daruskocsival emelnek ki a lakásból.
  • assdf
    #32
    Igen szerencséd van. De az emberek többsége nem ilyen sajnos/nem sajnos
  • bazza
    #31
    pontosan. ha egyébként megfelelően kajálsz és mondjuk gyorsabb az anyagcseréd, akkor esélyed sincs hízni. ha viszont sportolsz, akkor a szervezet alapból több izomépítő anyagot használ föl, meg többe tis fogsz enni.
  • immovable
    #30
    Hát én pont ilyen gebe típus vagyok, 187 cm-re van 70 kiló és el sem hinnéd miket és mennyit kajálok össze, a kolbászt csak szalonnával vagyok hajlandó megenni, és zöldségként megeszek egy rúd mákosbejglit , de egy kilót nem tudok magamra szedni, pedig nem sportolok, ülök a gép előtt napi 8 órát, kocsival járok dolgozni, stb, tehát elég kényelmes az "életem" - pedig szeretnék hízni egy 10-15 kilót, de nem megy! :( érdekes másfél évet gyúrtam, mindenféle szerek nélkül és szedtem is fel 4 kiló izmot, lehet gyúrnom kéne megint?
  • fawcet
    #29
    Az biztos, hogy mindenki mondja 3-4 kg-ot hízott az ünnepek között. :)
  • fawcet
    #28
    Kérdés az, hogy genetikailag mért nem ilyen izomszövettel rendelkezünk, ha ennyire tartós ez teljesítményben? Mi az oka, hogy evolúció így alakított minket? Elképzelhető, hogy többi izomtípus kevesebb energiát használ el? Mert a hízás egy részből raktározás, másrészt nem tudja feldolgozni a salakanyagokat nem megfelelő táplálkozás esetén. Ebben benne van a rossz minőségű ételek. Ilyenek például margarinnal készült ételek. Margarin csak mesterségesen van előállítva, és szerevezet kevésbé tudja hasznosítani, mint mondjuk a házi típusú vajat.
  • maestro85
    #27
    Kifogják tiltani a kocsikat a városokból, mert pár perc alatt majd mindenki könnyedén elfut vagy biciklizik a munkahelyig. :) Az egészséges társadalom titka: IIX izomszövet! Amit majd kapszula formában, vagy inyjekció formában kapható a gyógyszertárakban.... Pár év mulva jókat derülök majd a mostani világcsúcstartókon...
  • assdf
    #26
    valószinüleg anyukád/feleséged/barátnőd csinál neked vacsorát, kimossa a ruháid, takaritja a házat meg hasonlók. Ha viszont pl egyedül élsz akkor ezek miatt nem sok időd jut eddzeni, vagy legalábbis nem dolgozol vagy rettentő lightos munkahely lehet.
    Egyébként megnézem én azt a munkahelyet ahová te reggel 5kor kellsz és esete 11ig edzel és kb éjfél-1 órakor fekszel le, alszol napi 4-5 órát és tudsz teljesiteni foylamatosan hosszabb távon...