Berta Sándor

Szingapúr: ingyen WLAN 3 évig

A helyi vezetők döntése értelmében a következő három esztendőben minden szingapúri lakos és a városállamba látogató turista külön díjazás nélkül veheti igénybe a vezeték nélküli internetszolgáltatásokat.

A hét eleje óta Szingapúrban már csupán egy kompatibilis mobiltelefon vagy laptop szükséges ahhoz, hogy bárki szabadon használhassa a hamarosan elérhető immár 5000 WLAN-hotspot egyikét. A helyi kormány által csak Wireless@SG-nek keresztelt program célja a digitális szakadék kisebbítése. A projektet az állam hívta életre és részben az is finanszírozza. A megvalósításban azonban főszerep hárul a magánbefektetőkre. Így többek között nemcsak az állami, de a SingTel, a QMax és az iCell cégek is részt vesznek a programban és természetesen az ő WLAN-termináljaik használata is ingyenes.

Jelenleg 900 WLAN-hotspot elérhető, azonban a számuk jövő szeptemberre a tervek szerint 5000-re fog nőni. A Wireless@SG programot először csak két évre hirdették meg, azonban annyira sikeresnek bizonyult, hogy még egy évvel meghosszabbították. A Wireless@SG program része a Szingapúr által korábban meghirdetett Intelligent Nation 2015 (iN2015) projektnek, amelyet elsősorban a szabad kommunikáció és innováció támogatására indítottak.

Az ingyenességért cserébe azonban néhány dologról le kell mondanunk. A maximális sávszélesség csak 512 KBit és sajnos nem lehet folytatni VoIP-beszélgetéseket sem. Utóbbit a távközlési cégek a VoIP-szolgáltatást nyújtó vállalatok programjai által használt meghatározott címek és a portok blokkolásával érik el. Érdekes kontraszt ugyanakkor, hogy a városállam kis túlzással mindennek nevezhető, csak szabadnak nem. Jó példa erre, hogy nemrég a választásokat megelőzően olyan rendeletet fogadtak el, ami megtiltotta az embereknek a politikai vélemények közlését és terjesztését az interneten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OliApa #11
    Ellenben nagyon jól élnek, nem dobálják el a szemetet, tilos többek között rágózni a világ első személyzet nélküli földalattiján, mert ha az ajtórésbe kerül, nem indul el a vonat, a reptérváró padozata nem kő, hanem egy hatalmas, több hektáros egybefüggő szőnyeg, stb . . . Valamit valamiért.
  • Tetsuo #10
    Magyarországon SOHA nem lesz ingyenes internet.

    Szingapúr 100x fejlettebb, mint mi. 10év múlva pedig 500x fejlettebb lesz.
  • roliika #9
    A kábel minősége a tenger alatti kábeleknél hogy is mondjam...szinte arany áron van tekintve, hogy azok kötegelt kábelek, és nem milivattos jeladók vannak a két oldalon...

    Házilag megnézném ha olyat összeraksz olcsón ami 5KM-t bír. A lézer nem olcsó móka...nem az ilyen kínai lézer pointerről van ám szó, a vezérlő elektronika sem olcsó épp, van ismerős aki lézerekkel foglalkozik, ha érdekel tudok árajánlatot adni, de a 200mW-os lézer is már 40ezer körül van, és jó minűségű kábel kell /drágább a réznél/ ami el viszi 5-10KM-re a jelet...mert azért a kábelnek is itt-ott van hóvesztesége ami pár kilóméter alatt ahoz vezet, hogy a fény átalakul hővé és a jel elveszik.
  • Carser #8
    rolika:
    kicsit utánanézhetnél az üvegszálas technika részleteinek. Nem szükséges 1-2 kilóméterenként repeatereket elhelyezni. Meg kell mondjam,hogy nem"nagy" összegből magad is összerakhatsz olyan üvegkábelezést, amivel erősítés nélkül elvilágítasz monduj Budapesttől Bécsig. Továbbá az óceánt átszelő kábelek szerinted 2 kilóméterenként erősítést tartalmaznak? Mert szerintem azért jóval nagyobb az átvilágítható táv. Nyilvánvaló, hogy drága az ilyen vezetékek kihelyezése, mert mondjuk nem viheted a villanyoszlopokon. Ebben és a relatív a kábel magas ára áll a telepítés útjába.
  • roliika #7
    Műholdas net kb 200Mbis/s-ra képes normál esetben de létezik gyorsabb megoldás is, és az optikai kábelekben nem feltétlenül hiszek, hiszen oda komolyabb infrastruktúra kell, többe is kerül, és nem biztos, hogy hamar megtérülne egy párszáz fős falu esetében, vagy 1 kisebb városnál. Alternatíva lehet mégt a mikrohullám is. Az ilyen Tofflineos megoldások úgygondolom felejtősek, és csak ideig-óráig fognak működni.

    Miért?

    Mert most terjed 1000el az IP TV, amit nem árt tudni, hogy MINIMUM 6Mbit/s ra van szüksége/műhold 1 csatornán ad 20-at/, és a rézkábel technikai áteresztőképessége valahol 20Mbit/s körül van.

    Ámde sok helyen még a hagyományos telefonvonal is recseg serceg, mert öregek a vezetékek, az ilyen helyeken aligha lesz vezetékes internet.

    Optikai cucc az frankó, gigabiteket lehet átvezetni rajta, de megnézném, ha mondjuk Budapestről Nyíregyházáig kihúznának 1 kábelt, hány erősítő kéne oda, és a végén megérné-e a buli. /Optikai kábel esetében is szükség van 1-2 KM-enként 1 erősítőre ami jóval drágább mint 1 wifi cucc./
  • roliika #6
    Az én elképzelésem szerint kisebb falvak lefedése, vagy városoké:
    - Műholdas net 1 központtal /adó+vevő fej/ és 1 router.
    - Többi routert erre csatlakoztatni 1-2 KM-enként, ahol van villanypózna vagy bármilyen áram lehetőség /mobiltelóknak a "jel erősítőjük is így műxik, így fedték le az országot", miért ne lehetne Wlanra alkalmazni/
    -Normálisabb fajta routerek firmware-je neten keresztül frissíthető, a központból mindegyik menedzselhető...tudod 192.168.1.1 ... csak áram kell semmi más.
    -Érdekes módon Pécs nagyrészét lefedték, tehát működik a dolog /nem pécsi vagyok/.

    Egyéb kérdés?
  • Pintyőke #5
    Roliika: nem gondolod, hogy ez egy picit naiv hozzaszolas volt? :) Mivel latod el a 38e Ft-s gagyi AP-det? Oda NEM KELL router!!! Egyaltalan van fogalmad, hogy mi az a router? Elarulom, hogy a komolyabb kulteri AP-k, melyek esetlegesen napelemrol v. ejjszakai aramrol mukodnek (nappal akku), azok nem a 38e Ft-os kategoriaba tartoznak. Arrol nem beszelve, hogy ezeket az eszkozoket kozpontilag managelni kell, tehat jo ha tudjak a VLAN-t (igen sima V-vel irtam), es tamogatjak normalisan az SNMP protkolt (nem holmi webes feluletet :D). Te se rohangalna ki egyenkent a villanyoszlopra ha esetleg beszarna valamelyik szoftveresen.

    The Godfather: Bp-n tervezes alatt van az ilyen halozat kiepitese, mar par cikket olvashattal a neten meg ev kozben! Igaz nem lesz ingyenes.
  • AranyKéz #4
    "nemrég a választásokat megelőzően olyan rendeletet fogadtak el, ami megtiltotta az embereknek a politikai vélemények közlését és terjesztését az interneten"

    Néha nálunk is jó lenne.
  • the Godfather #3
    Ez nagyon nepszeru...nem lehetne bevezetni magyarhonban is?
  • PíszLávJuniti #2
    Terjedési viszonyok szempontjából szerintem nem mindegy, hogy egy gócpontból van jel, vagy több gyengébből. Ráadásul így jobban szét is oszlik a rácsatlakozott eszközök száma, nagyobb sávszélesség biztosítható.

    Jó ötletnek tartom, nálunk jóformán minimális a városben elérhető hotspotok száma, aminek durván ötöde ingyenes.