Gyurkity Péter

Az Európa Parlamentbe készül a Kalózpárt

Nem kis ambícióval vág neki az elkövetkező éveknek a svéd Kalózpárt, amely útjára indította a fájlcserélők védelmét célul kitűző mozgalmat. A következő lépés az európai testvérpártok összefogása.

Rick Falvigne, a párt első embere egy interjúban jelentette ki, hogy szívesen indulnának a 2009-ben esedékes európai parlamenti választásokon. Az új cél a kontinensen gyorsan útnak induló pártok összefogása, hogy az így kialakuló egység nagyobb eséllyel induljon a megmérettetésen. Érdekes elképzelés, hiszen a fájlcserélőket, valamint a szabad letöltéseket védő szervezetek egyelőre hazájukban sem számíthatnak jelentős sikerre.

A svéd "anyapárt" a Pirate Bay bittorrentes oldal meghiúsult bezárása után alakult meg, miután többen jogtalan akciókra hívták fel a figyelmet, amelyek mögött erős amerikai nyomást gyanítottak. Példájukat követte a francia, a spanyol, a német, majd az osztrák szervezet, a cél mindenhol ugyanaz: érzékelhető támogatás elnyerése, és lehetőleg a parlamentbe történő bejutás, hogy aktív részesekként akadályozzák meg, vagy legalábbis mérsékeljék a sokak által kedvezőtlennek tartott folyamatot. Ezt a legtöbbször a kiadók és a jogvédő szervezetek nyomására bekövetkező szigorításokkal, illetve a kemény akciókkal azonosítják, amelyek egy-egy fájlcserélő hálózat vagy oldal felszámolására irányul.

"Jelenleg annak lehetőségét vizsgáljuk, hogy első nagyobb páneurópai pártként az összes országban azonos platformon működjünk. Ez lenne a következő logikus lépés, amelynek eredményeként minden egyes szervezet azonos programmal, azonos célokkal indulna a közös parlamentbe" - magyarázta Falvigne. Hozzátette, hogy a szabad fájlcserélés csak egyik példája az általuk képviselt liberális gondolkodásnak, vagyis a támogatók nem kizárólag az aktív internetezők közül kerülhetnek ki.

Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a mozgalom - komoly törekvés eredményeként, avagy viccként lesz-e értékelhető az eredmény?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Feriboy #11
    ezek a kalózpártok tényleg nem csak a fájlcserélést védik. ellenzik a szoftverszabadalmakat is, és azt hiszem környezetvédők is (legalábbis ausztriában a zöldekkel szövetkeznek asszem)
  • echo #10
    Ráadásúl, mint a cikk is említi nem állnak meg a file cserénél. Szerintem ha ez össze jönne talán lehetne küzdeni az egész szerzői jogi/szabadalmi maffia ellen (pl gyógyszer ipar...)
  • cateran #9
    A p2p legalis,az ezt hasznalo es illegalis masolatokat megoszto rendszerek amik nem legalisak!
  • Cactus #8
    Miért?
    Ez kb olyan, mintha azt mondanád, hogy a liberális pártok nem csinálnak semmit. Holott eredetileg ők a szabadságjogokért alakult, hogy harcoljanak érte. És ha már ezek megvannak, akkor szűnjenek meg?
    Most megalakultak a kalóz pártok a p2p legalizálása mellett, de ez nem azt jelenti, hogy másban nem fognak állást foglalni.
  • NeoMaN #7
    Az az emberi faszkalapság, amikor 13 éves kislányokat perel be valami milliárdos szervezet, a szerzői jogok megsértése miatt...
  • Ronny #6
    persze, de azért kivághatja a biztosítákot az emberek hülyesége
  • todwardus #5
    Ez lenne a "legjobb" magyar párt...övék a szavazatom...
  • Szefmester #4
    valóban nincs benne az első 100ban de attól még lehet vele foglalkozni nem?
  • Ronny #3
    egész európa(főleg mi) hanyatlik és belefúllad a saját szarába. Nem hiszem, hogy ez benne van az első 100 legfontosabb témában.
  • Cactus #2
    Magyarországon nem akar ilyen párt alakulni? Tudom kicsit maradi a magyar politikai élet ("elit"), de egy próbát talán megérne, nem? Végülis kampány lé nem kell, mert neten haxolnánk magunknak :)